Yüksek sıcaklıklarla birlikte artan ter miktarı pek çok kişi için rahatsız edici bir hal alıyor. Ancak bazıları için, yaz-kış demeden sürekli terlemek, hiperhidroziye işaret ediyor olabilir. Dermatoloji uzmanları, normal terlemenin vücudun doğal bir tepkisi olduğunu ancak hiperhidroziye bağlı terlemenin normalin çok ötesine geçtiğini vurguluyor. Peki dünya genelinde 220 milyon insanı etkileyen bu sorunla başa çıkmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dr. Baran Cayhan hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTıp sektöründe hastalıkları gidermede kullanılan ilaçların büyük önemi vardır. İlaçlar canlı hücreler üzerinde bazı tesirler meydana getirmektedir. Hastalığın teşhisi konusunda olduğu kadar iyileştirilmesi konusunda da etkendir. Hastalığın etkileri ilaçların kullanıma başlanmasıyla azalır. Önemli olan ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktır. İlaçlar sentetik, doğal ve yarı sentetik kimyasallardır. Antikolinerjik de bir ilacın ismidir. Antikolinerjik nedir, ne işe yarar, antikolinerjik yan etkileri var mıdır, bu yan etkiler varsa nelerdir tüm detayları ile derledik.
#AntikolinerjikKognitif bozukluk, bir kişinin aynı yaşta başka kişilere göre zihinsel yeteneklerinde (düşünme becerileri ve hafızada) fark edilebilir bir düşüş yaşanması durumudur. Bu durumdan etkilenen kişilerin, arkadaşlar tarafından ve aile üyelerinin fark edilebilecek kadar ciddi bilişsel değişiklikleri bulunur. Ama bundan etkilenen kişilerin günlük faaliyetlerini gerçekleştirme becerisi, dermana ve Alzheimer hastalığındaki gibi insanları ciddi derecede etkilemez. Kognitif nedir? Kognitif bozukluk neden olur sizler için derledik.
Kış sebzelerinin belki de en sevileni olan ıspanak, pek çok yararı ile sık sık gündeme gelirken kimi zaman tatsız haberlerin konusu da olabiliyor. ‘Ispanak yedi zehirlendi’ gibi başlıkların ardında ise aslında başka bir ot yatıyor...
#GüzelavratotuGiresun, Artvin ve Trabzon'da ıspanak içerisinde ıspanağa çok benzeyen 'güzelavrat' otu olarak bilinen 'atropa belladonna' nedeniyle zehirlenen 12 kişi tedaviye alınmıştı. Prof. Dr. Ahmet Sebe ise zehirlenme beliritileri hakkında bilgi verirken, 'Ağız kuruluğu, terlemede azalma, görme bozukluğu, cilt kıpkırmızı oluyor. Ispanakla oluşan bir zehirlenme değil. Ispanakla birlikte yanlışlıkla paketleniyor. Mide bulantısı, kusma, bilinç bozulması gibi belirtilere sebep oluyor.' ifadelerini kullandı. Artvin'de, pazardan aldığı ıspanağı yedikten sonra zehirlenen Cansu Lokumcu Kanberoğlu ise, 'Uyku, mide bulantısı, baş dönmesi ile halüsinasyon görmeye kadar ilerledi, çok korkunç süreçti.' dedi.
#Güzelavrat OtuUykuda altını ıslatma milyonlarca çocuğun yaşadığı bir sağlık sorunudur. Bir çocuğun 5 yaşına kadar gece altını ıslatması normal kabul edilir. Bunun sebebi çocuklarda sinirsel (nörolojik) olgunluğun bu yaşta tamamlanmasıdır. Bu yaştan sonra uykuda idrar kaçırmaya enürezis nokturna denir.
#Çocuklarda Alt Islatmaİdrar kaçırma kadınlarda oldukça sık görülen ve yaşam kalitesini belirgin olarak düşüren bir durumdur. Genel olarak iki farklı tip daha sık görülür. Stres inkontinansı dediğimiz öksürme, gülme veya hapşırma esnasında olan idrar kaçırma tipidir. Diğer tip ise acil idrara gitme ve sıkışma hissi ve arkasından idrar kaçırmadır. Bunların dışında karışık tip idrar kaçırma ve dolup taşma tipi idrar kaçırma ise görülen diğer tiplerdir. Bazı durumlarda ise sürekli olarak alt ıslaklığı yapan kaçırma tipi bulunmaktadır.
#İdrar Kaçırmaİstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açıklaması ardından atropin terimi gündeme geldi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ‘Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır’ denildi. Peki, yabancı otların içerisinde yer alan atropin nedir?
#Atropin NedirModern çağın önemli bir sorunu olarak kabul edilen aşırı terleme, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Terleme her ne kadar doğal bir tepkime olsa da aşırıya ulaşan boyutları çoğu zaman bir sebebin sonucu olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Navdar, aşırı terlemeyle ilgili merak edilenleri anlattı.
#Aşırı Terleme İçin Hangi Doktora GidilirTÜRKİYE’nin tanınmış kardiyologlarından olan Kocaeli Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Baki Komsuoğlu, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’nin de aşırı sıcak dalgasından etkilendiğini hatırlatarak, bunun kalp ve damar, deprasyon ve psikiyatri hastalarının yanı sıra diyabet hastalarında ölüm riskini artırdığını söyledi.