Antienflamatuar, anlamı merak edilen tıbbi terimler arasında yer alabilmektedir. Şişlik giderici, iltihapla savaşan ilaçlar için Antienflamatuar tanımı kullanılabilmektedir. Antienflamatuar aynı zamanda diyet terimi olarak da karşılaşılabilmektedir. İşte, Antienflamatuar nedir, ne demek sorusunu merak edenler için bu içeriğe sahip olan ve şişlik azaltan diyet yiyecekler hakkında bilgiler
#AntienflamatuarDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz Problemleri“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta, ‘bel ağrısının bilinmeyen nedeni, sakroiliak eklem ve kuyruk sokumu ağrısı (pöçük ağrısı)’ konularını TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi doktorlarından Algoloji (ağrı) Uzmanı Dr. Dostali Aliyev’le konuştuk...
#Şenol KalyoncuAkdeniz defnesi; defnegillerden gelen, her mevsim yeşil renkte kalabilen, güzel kokulu olan ve aynı zamanda da yapraklarının kullanım alanı bir hayli geniş olan bir çalı ya da ağaç türünü ifade etmektedir. Yemeklere büyük ölçüde lezzet kattığı gibi ek olarak da alternatif tıpta pek çok faydası vardır. Bununla birlikte Türkiye'nin tarım ihracatı kapsamında önemli bir paya sahip olmaktadır. Sizin için defne yaprağının fırında nasıl kurutulabileceğini ve defne yaprağının özelliklerini detayları ile derledik.
#Defne YaprağıHematokezya, kanlı dışkı anlamına gelir. Özellikle de kanlı dışkınızın nedeninin ne olduğunu bilmiyorsanız bunu yaşamak oldukça korkutucu olabilir. Kan kaybettiğiniz her an, özellikle de kanama rektumunuzdan kaynaklanıyorsa, bu bir endişe nedeni olabilir. Hematokezya nedir? Belirtileri ve sebepleri nelerdir sizler için derledik.
#HematokezyaKronik enflamasyon salgını gün geçtikçe artıyor. Sedef, egzama ve romatizmal hastalıklarla karşımıza çıkan enflamasyondan kurtulmanın anahtarı sağlıklı beslenmede. Glisemik yükü yüksek beyaz un, rafine şeker, nişasta, mısır ve ayçiçeği yağlarından uzak durmak şart.
#BeslenmeCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiAstaksantin, antioksidan aktivitesinin E vitamininden 550 kat, C vitamininden 6 bin kat, KoEnzim Q10'den 800 kat, karotenden de 10 kat daha güçlü olduğu bilindiği için alanında çalışan doktorlar tarafından, ‘’karotenlerin kralı’’ olarak adlandırılıyor. Son günlerde sıklıkla araştırılan astaksantin hakkında bilgileri araştırdık, uzmanına sorduk. Peki, astaksantin nedir, ne işe yarar? İşte astaksantinin cilde ve vücuda faydaları...
#Astaksantin9. Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel bir toplantı çıkışında kendisine “Ekonomiyi tek kelimeyle özetler misiniz?” diye soran gazete muhabirine “İyi” yanıtını verir. Muhabir soruyu bu defa “Peki, durumu iki kelimeyle özetler misiniz?” şeklinde değiştirince de gülümseyerek “İyi değil” deyiverir. Bana sorarsanız bizde de diğer ülkelerde de şimdi pandemide tam da böyle bir durumla karşı karşıyayız. Durumumuz tek kelimeyle “İyi”, iki kelimeyle ifade edilecek olursa “İyi değil”dir. Nedeni şu...
#KoronavirüsHalk arasında iltihap tabiri yangı için kullanılmasına rağmen sık sık apseler için de iltihap denmesinden dolayı yangı terimini kullanmak daha yerinde olacaktır. İnflamasyon ya da enflamasyonun uzun süre devam etmesi, vücudun kronik hastalık gibi sorunlarla karşılaşacağının göstergesi olarak kabul edilebilir. Peki, inflamasyon (enflamasyon) nedir, nasıl azaltılır? İnflamasyon belirtileri ve tedavisi...
#İnflamasyonUzmanlar, iltihabı azaltmanın en iyi yollarından birinin ilaçlardan değil buzdolabındaki yiyeceklerden geçtiğini söylüyorlar. Yani, iltihap önleyici bir diyet olan antienflamatuar beslenme şeklini benimseyerek uygulayarak iltihapla kalıcı olarak çözüm üretebilirsiniz. Peki, antienflamatuar beslenme nedir, antienflamatuar besinler nelerdir? İşte antienflamatuar beslenme hakkında merak edilenler…
#Antienflamatuar BeslenmeOfis ve evlerde rahatça yetiştirilen yuka çiçeği; yemyeşil bir çiçek türüdür. Birçok türü olan yuka çiçeğinin boyu; 1.80 santimetreye kadar çıkabilir. Peki Yuka çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Yuka çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları nedir ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yuka ÇiçeğiZOR bir süreçten geçiyoruz.Hem bedenen, hem de psikolojik olarak sağlıklı kalmaya çalışırken az para harcamaya da gayret ediyoruz.Bu süreç pek çok sektörü derinden etkilerken yiyecek-içecek sektörünü de farklı bir yola sürükledi.Biz son tüketiciler olarak bağışıklığımızı güçlendirmek ve moralimizi iyi tutmak için yeni bitkisel bazlı seçenekleri, teknolojiyle geliştirilmiş yiyecekleri ve küresel tatları tatmak için uğraşırken, sektör firmaları da bu değişimi yakalayıp bağışıklık sistemimizi güçlendirici içeriklere sahip yiyecek-içecekleri piyasaya sürmek için kendileri ile yarışıyorlar.Pandeminin etkisiyle önümüzdeki sürecin en büyük itici gücünün yiyecek-içecek sektörü olduğu herkes tarafından kabul edilmiş durumda.Dolayısıyla trendleri belirleyecek olan da yiyecek-içecekler...
#İzmirTamanu yağı doğal bir antibiyotik olarak bilinmekte olan bir ürün olma özelliği sunmaktadır. Şifalı olan her ürün gibi Tamanu yağı da insanlar arasında merak edilmektedir. Bu sebeple çok fazla insan tamanu yağını araştırmaktadır. Sizin için Tamanu yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Tamanu yağı faydaları ve kullanımını derledik.
#Tamanu Yağı NedirArıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları propolis, çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip bir doğal arı ürünü. Diyetisyen Ezgi Mısırlı ve İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu propolisin faydalarını açıkladı.
#Arı SütüSon zamanlarda doğal tedavilere bir yönelişte gözle görülür bir artış söz konusu. Alternatif ya da tamamlayıcı tedaviler kapsamına da giren bu uygulamalardan birisi de arı ve arı ürünleriyle yapılan tedaviler. Ülkemiz bal üretiminde dünyada söz sahibi ancak arı kaynaklı ürün skalası dünyadaki uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda pek iç açıcı değil maalesef. Son zamanlarda olaya akademisyenlerin ilgi duyması önemli bir gelişme. Bu bağlamda gerek akademisyenler gerekse üreticiler işbirliği yaparak nitelikli ürünlerin ortaya çıkmasına katkı sağlamaktadırlar.
#Apiterapi Hangi Hastalıklara İyi GelirTarçın çok lezzetli bir baharattır. Binlerce yıldır tıbbi özellikleri ile ödüllendirilmiştir. Modern bilim artık insanların uzun zamandır bildiklerini doğrulamıştır. Diyetisyen Emre Uzun, bilimsel araştırmalarla desteklenen tarçının sağlık için 10 yararını açıklıyor.
#Genel SağlıkRomatoid Artrit ile Osteoartrit arasında ne fark var? Eklem hastalıkları belli gıdalarla tedavi edilebilir mi? Eklem sağlığını korumak için standart bir diyet var mı? Eklem sağlığımızı belli besinler hariç, başka nasıl koruyabiliriz? Tüm soruları Diyetisyen Emre Uzun yanıtladı...
#Diyetle Eklem TedavisiPek çok kişi bel ağrılarından dertli. Bel ağrısının sebebi kas ve bağ dokusundaki zorlanmalara bağlı gerilmeler olabileceği gibi bu yapıların oluşturduğu zincirdeki bozukluk da yaşam kalitesinde düşüşe neden olabilir. Gerekli önlem alındığı takdirde basit bel ağrılarının kolayca tedavi edilebileceğini söyleyen Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Kader Keskinbora girişimsel tedavi yöntemlerini anlattı.
#Bel AğrısıModa endüstrisinin uzun yıllardır bizlere sunduğu topuklu ve sivri burun ayakkabılar her ne kadar şıklık unsuru olarak görülse de birçok sağlık problemine zemin hazırlıyor. Bizler her ne kadar ayakkabı tercihlerimizi sağlıktan önce moda ve trend olma özelliğine göre seçsek de yarattığı olumsuz sonuçlar düşünüldüğünde önceliğin sağlık olduğunu görebiliriz. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak, yanlış ayakkabı kullanımı sonucu ortaya çıkan başparmak eğrisi ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.
#Ayak SağlığıDaha önce de tüm bunlar söylendi ama yine yeniden söylemekte zarar görmüyoruz. Çünkü konu çok önemli: Kaz ayakları ve yüz kırışıklıkları maalesef hepimizin en büyük problem. Tamam, tüm o kırışıklıkları bol gülümsemek gibi çok iyi bir nedenden elde ettik ama yine de genç ve taze görünmek istiyorsak göz çevremize her şeyden daha iyi bakmamız gerekiyor.
#Göz KremiDaha önce de tüm bunlar söylendi ama yine yeniden söylemekte zarar görmüyoruz. Çünkü konu çok önemli: Kaz ayakları ve yüz kırışıklıkları maalesef hepimizin en büyük problem. Tamam, tüm o kırışıklıkları bol gülümsemek gibi çok iyi bir nedenden elde ettik ama yine de genç ve taze görünmek istiyorsak göz çevremize her şeyden daha iyi bakmamız gerekiyor.
#Göz Kremi