Uydulardan artık iletişimden ulaşıma, ticaretten askeri operasyonlara pek çok alandaki günlük işlerin akışında faydalanıyoruz. Uydular giderek ülkelerin yumuşak karnı haline gelirken anti-uydu silahları da yeni güç gösterisi araçlarına dönüşüyor. Üstelik bu savaşlar uzay kirliliğine neden olurken astronot ve kozmonotları da tehlike altında bırakıyor.
#Uzay KirliliğiRusya'nın füze testi Dünya'nın yörüngesinde panik dolu anların yaşanmasına neden oldu. Rusya'nın testi bir enkaz bulutu oluşturdu, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) astronotlara olası bir çarpmaya karşı uzay giysilerini giymeleri ve sığınmaları talimatı verildi. ABD, Rusya'yı, anti-uydu füze denemesi yaparak Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) mürettebatını tehlikeye sokmakla suçlayarak füze denemesini kınadı.
#RusyaSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinGeçtiğimiz hafta Güney Kore, dünyada ABD ve Japonya dahil sadece 5 ülkenin sahip olduğu en yeni teknolojiyle donanmış Aegis destroyer savaş gemisini suya indirdi. Aegis, 100'den fazla hedefi aynı anda takip edebilen, "phased-array" radar aracılığı ile arama, izleme ve füze yönlendirme faaliyetlerini gerçekleştirebilen, yerden-havaya entegre silah sistemlerine sahip su üstü savaş gemilerine ve bu gemilerde kullanılan sistemlere verilen genel isimdir.
ABD seçimlerini Donald Trump'ın kazanması Ukrayna ve Avrupa'daki güvenlik endişelerini körüklerken Polonya Rusya'ya karşı inşa ettiği 'Doğu Kalkanı' projesine hız verdi. İşte iddialı projenin dikkat çeken detayları...
#PolonyaCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu dolayısıyla birçok liderle görüşme yaparken, Yunanistan ve İsrail’le yeni dönemde daha sıkı işbirliği mesajları da verdi. 7 Aralık’ta Selanik’te Yunanistan Başbakanı’yla yeniden buluşacak olan Erdoğan, “Hedefimiz Ege’deki sıkıntılı havayı dağıtmak. Selanik Zirvesi ilişkilerde önemli bir sıçrama olacak” dedi. Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu’yla görüşmesini de “Siz Türkiye ziyaretini gerçekleştirin, ardından da ben ekibimle İsrail ziyaretini gerçekleştireyim dedim. Mutabık kaldık. Özellikle enerji işbirlikleri bizi çok daha farklı yerlere taşıyabilir” diye anlattı. Erdoğan, New York temaslarının ardından gazetecilere özetle şu açıklamaları yaptı:
#BMCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta düzenlenen 78'inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrası Türkevi'nde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin ücretlerinde ne zaman artış olacağıyla ilgili olarak, "Fazla uzamaz. Yani en kısa zamanda. Uyguladığımız Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışında toplumun tüm kesimleri gibi tabii ki emeklilerimiz de payını alacaktır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok konuşulan Elon Musk ile görüşmesinin detaylarını da anlattı. Erdoğan, "Musk ile gerek Tesla'nın Türkiye'de yatırım yapması gerekse uzay çalışmalarında müşterek adım atma konularını görüştük. Arkadaşlarımızla bir çalışma inşallah yapacaklar. Ben kendisini İzmir Teknofest'e davet ettim. İzmir Teknofest'e de büyük ihtimalle gelecek" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSaniyenin ölçülemeyecek kadar küçük birimine an denir. Bu kelimenin yer aldığı deyimlerden bazıları şunlardır: 1- Anı anına uymamak 2- Anın tadını çıkarmak 3- An be an. An ile başlayan en popüler isim ise Anıl'dır. 2022 yılı itibariyle yaklaşık 14 bin kişi Anıl ismini kullanıyor. An ile başlayan 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 harfli kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimRusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bir ayı geride kalırken tüm dünyanın gözü ülkemizde gerçekleşecek müzakere görüşmelerinde. Rusya’nın bir türlü Kiev’i ele geçirememesi de hâlâ savaşın en çok konuşulan konularından. Durumun arkasında yatan sebeplerden biri ise yeni belli oldu. İşte Kiev’in cesur savunucuları ve ilginç hikâyeleri...
#UkraynaRusya ve Ukrayna arasındaki savaşta birinci aya girildi. Bu süreç boyunca iki taraf da ağır kayıplar vermeye devam etti. Sivil can kayıpları bir yana Rusya da Ukrayna da askeri varlıkları neredeyse tüketip bitirmiş durumda. Peki son durumda avantaj kimin elinde?
#UkraynaUkrayna'daki savaş ülkenin dört bir yanında can almaya devam ederken, Ukrayna birliklerinin Rusya'nın tanklarının yaklaşık yüzde 10'unu imha etmesi tankları bir kez daha tartışma konusu haline getirdi. Bazı uzmanlar tankların devrinin yavaş yavaş sona erdiğini belirtirken, bu durumun Rusya'nın kritik hatasından kaynaklandığını belirtenler de mevcut. İşte Rus ordusunun tankları tartışmaya açan kritik hatası...
#UkraynaMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu.. Bahçeli, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'e tepki göstererek "Klasik ve klişeleşmiş bir CHP üslubu tekrar nüksetmiştir. Dinimize laf söyletmeyiz. Bu saygısız ve edepsiz sözden dolayı CHP Genel Başkanı'nın aziz milletimizden derhal özür dilemesini bekliyoruz" dedi. Bahçeli, İBB'ye terör iltisaklı personel teftişine ilişkin "İşe alınanlardan en üste kadar herkes sorumludur. Suç sabit görülürse İBB Başkanı bir saniye bile olsa makamını işgal edemez, etmemelidir" ifadelerini kullandı.
#MHPMeme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri gelişiminde; genetik faktörler, kalitesiz gıdalar ile kötü beslenme ve şişmanlık, fiziksel aktivitenin az olması, doğurganlığın az olması gibi kişiye ait özelliklerin yanı sıra çevresel faktörlerin de kanser gelişiminde tetikleyici özelliği olabileceği düşünülmektedir. Bu çevresel faktörlerden birinin, toplumda az bilinen, yapay gece aydınlatma ışığına (ingilizce; ALAN) fazla maruz kalmanın olabileceği son yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.
#Meme KanseriMAYIS’ın bu günlerinde çok önemli ve anlamlı bir tarihi, Anti-Hitler Koalisyonu’ndaki ülkelerin ve halklarının faşizme karşı kazandığı zaferin 75. yıldönümünü kutluyoruz. 9 Mayıs 1945 gecesi, Sovyetler Birliği, ABD, İngiltere ve Fransa’dan oluşan ittifak güçlerinin temsilcilerinin huzurunda faşist Almanya’nın teslimiyet belgesi imzalandı.
#Aleksey YerkovCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. Erdoğan, Selahattin Demirtaş'ın yazdığı tiyatro oyunu ile ilgili "Enteresan olan bir şey var; bir bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti, o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. İnanıyorum ki benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara da gereken dersi verecektir." ifadelerini kullandı. "Libya'daki meşru hükümetin ayakta kalması için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz." diyen Erdoğan, "Türkiye'nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle siyasi, ticari, insanı, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
#Erdoğan