Uzakdoğu'da silahlanma yarışı

Güncelleme Tarihi:

Uzakdoğuda silahlanma yarışı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2007 11:10

Geçtiğimiz hafta Güney Kore, dünyada ABD ve Japonya dahil sadece 5 ülkenin sahip olduğu en yeni teknolojiyle donanmış Aegis destroyer savaş gemisini suya indirdi. Aegis, 100'den fazla hedefi aynı anda takip edebilen, "phased-array" radar aracılığı ile arama, izleme ve füze yönlendirme faaliyetlerini gerçekleştirebilen, yerden-havaya entegre silah sistemlerine sahip su üstü savaş gemilerine ve bu gemilerde kullanılan sistemlere verilen genel isimdir.

Haberin Devamı

Güney Kore, 2012 yılına kadar Aegis hava savunma sistemiyle donatılmış toplam 3 adet yeni destroyer geliştirmeyi ve denizdeki askerî operasyon yeteneğini genişletmek için güney kıyısının yakınlarında bulunan Jeju adasında yeni bir deniz üssü kurmayı planladığını açıkladı. Japonya'dan sonra, Uzak Doğu ülkeleri arasında ilk Aegis gemisine sahip olan Güney Kore Hükümeti, bu konumuyla doğu, batı, ve güney denizlerinde muhtemel bir savaşta avantajlı konumda olacağını belirtti.

Aegis gemisinin geliştirilmesi ile Kore deniz ve hava savunmasının güçlendirilmesi, son günlerde Güney ve Uzak Doğu ülkelerinin silahlı kuvvetlerini güçlendirme eğilimlerinin bir parçası olarak değerlendirilebilir. Toplam 6 adet Aegis gemisine sahip olan, ve geçtiğimiz günlerde 7,700 tonluk bir geminin yapımını tamamlayan Japonya, ABD ile güvenlik ve savunma konularında yıllardır işbirliği yürütüyor. Ayrıca Japonya, 2 adet uçak gemisi de dahil olmak üzere çeşitli yeni model savaş gemilerinin yapımına başlamış durumda. Japonya ile son günlerde ciddi anlaşmazlıklar yaşayan Güney Kore ise bu gibi gelişmeler karşısında son derece tedirgin.

Haberin Devamı

Rusya'da üretilen Sovremmeny destroyerleri dahil olmak üzere 63 adet savaş gemisine ve 69 adet denizaltı gemisine sahip olan Çin de 4 adet Aegis gemisinin inşasına başladı. Çin ayrıca  2010-2020 yıllarını kapsayan dönemde 2 adet uçak gemisini hizmete sokmayı planlıyor. ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre Çin, en yakın zamanda stratejik nükleer füze taşıyabilen 5 adet yeni gemiyi ve nükleer güçle çalışan saldırı denizaltılarını kıyılarına yerleştirecek. Güçlendirilmiş deniz kuvvetiyle birlikte son günlerde gündemde olan anti-uydu silah denemelerinin de gösterdiği gibi, son derece gelişmiş savunma ve uzay teknolojisine sahip olan Çin'in, bölgede hızla devam eden silahlanma yarışını daha da tetikleyeceği tahmin ediliyor.

Bu silahlanma yarışı Uzak Doğu bölgesinin sınırlarını aşıp Güney Doğu Asya'ya da yayılmış durumda. Hindistan, 2016 yılına kadar Rus tasarımları örnek alınarak yapılmış ve nükleer füzeler ile donatılmış 3 adet nükleer denizaltıya sahip olmayı planlıyor. Benzer şekilde Singapur Hükümeti, 2016 yılına kadar 6 yeni denizaltıya sahip olacağını, Endonezya Hükümeti ise sahip olduğu 17,000 adanın etrafındaki stratejik önem taşıyan deniz bölgesini kontrol etmek üzere 2024 yılına kadar 12 adet denizaltının yapımını tamamlayacağını açıkladı. Endonezya'nın kararının, Tayland ve Malezya gibi komşu ülkeleri de tetikleyeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Kuzey Kore, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin nükleer silah kapasitesine sahip olması ile birlikte hızlanan bölgedeki silahlanma yarışı son derece gelişmiş silahlara sahip bölge ülkelerinin birbirilerine karşı duydukları tedirginlik sonucu daha da hızlanmaya başladı. Bu durum, özellikle ABD'de üretilen F22 ve F35 gibi "stealth" savaş uçaklarının çok yakın bir gelecekte Japonya ve Güney Kore'ye satılma ihtimali yükseldikçe daha da ciddileşecek. Nitekim Çin şimdiden bu olasılığı dikkate alarak, 2015'te tamamlanmak üzere F22 ile yarışabilecek kapasiteye sahip savaş uçaklarının üretimine başlamış durumda.

Günümüzde tüm dünya savunma bütçesinin yaklaşık yüzde 65'i Uzak Doğu bölgesinde harcanıyor. Kuzey Kore sorunu dahil olmak üzere bölgedeki sorunların belirsizliği devam ettikçe, bölgede durmak bilmeyen silahlanma yarışının daha da hızlanacağı ve bu rakamın daha da artacağı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!