Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, ’yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında, iklim değişikliği ve ’yok yılı’ nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, tarladan 28-33 lira arasında alınan ben fıstığın işlendikten sonra tüketiciye 120 liradan satıldığını söyledi. Çolak, bölgedeki fıstık fiyatlarının tüccarlar tarafından belirlendiğini, fahiş fiyatların önlenebilmesi için TMO’nun alım yapması gerektiğini belirtti.
#Antep FıstığıAntalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ekonominin güçlenmesi, huzur ve güven için uzlaşmanın zorunlu olduğunu söyledi. Çetin, OHAL’in kaldırılmasının yabancı sermayeye güven vereceğini ve Türkiye’nin dış imajını düzelteceğini kaydetti.
#ANTALYABaklavadan yemeklere, tatlılardan çereze kadar pek çok alanda kullanılan, yaygın olarak yetiştirildiği Gaziantep ve Şanlıurfa'da "yeşil altın" olarak nitelendirilen Antep fıstığının son dönemde yükselen fiyatlarında maliyetlerin ve rekolte azlığının etkili olduğu bildirildi.
#Gaziantep Fıstık Sanayicileri DerneğiElinizde içkiniz, karşınızda günbatımı, efil efil esen bir terasta İstanbul’u tepeden seyretmenin zevkini çıkarmak için son zamanlar. Sonbaharda yazı devam ettirmek isteyen İstanbullulara bildiğimiz, sevdiğimiz, şehrin en güzel teraslarından öneriler verdik.
#İstanbulKuruyemiş fiyatları geçen seneye göre yüzde 40 arttı. Sektör temsilcileri ABD’den ithal gelen ürünlere konulan ek vergi nedeniyle piyasadaki kaçak ürünlerin arttığı iddiasında. Hürriyet’e konuşan TÜKSİAD Başkanı Murat Yıldırım, özellikle badem ve cevizde menşei değiştirilerek piyasaya ürün sunulduğunu söyledi. Yıldırım, “Gümrük fiyatlarını ödememek için ürünler Dubai’ye getiriliyor ve orada menşei değiştiriliyor” dedi.
#KuruyemişAntep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#TatlıEMİNÖNÜ'nde Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala alışveriş hareketliliği yaşandı. Esnaf, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmanın İskenderun Limanı'ndaki yangın nedeniyle pazara geç geldiğini ve fiyatının yükseldiğini belirtirken, deprem nedeniyle çarşıdaki yoğunluğun beklenenden az olduğunu söyledi.
#İSTANBULSabah rutininin vazgeçilmezi, eş dostla sohbetin en lezzetli bahanesi, güzel bir yemeğin mutlu finali... Türk kahvesi, filtre kahve ya da espresso olsun, hepimizin gününü aydınlatan bir kahve çeşidi mutlaka var. Elbette ona tadını veren çekirdeği de en az kendisi kadar derin bir mevzu... İyi çekirdek nedir, neye göre belirlenir? Damakta yarattığı farklılıklar nedir? 1 Ekim Dünya Kahve Günü vesilesiyle işin uzmanlarını dinledik.
#KahveDünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’den listeye dahil ettiği ilk şehir olan Gaziantep, kadim mutfağıyla tekrar dünya sahnesine çıktı.
#Dünya BankasıEn popüler yemekleri yemek, en ‘trend’ kafeleri görmek ve en çok beğeni alacak fotoğrafları çekmek isteyenlerin adresi Akaretler. Üstelik bu sadece İstanbullular için de değil… Akaretler’in ana hattı Süleyman Seba Caddesi, Time Out dergisi tarafından dünyanın en havalı caddelerinden biri seçildi. Bir çekim merkezi haline gelen bu bölgede nerede ne yenir, ne içilir, nerede eğlenilir? Şöyle bir hava almaya Akaretler’e çıkmadan rehberimize göz atın.
#AkaretlerBaklava üreticileri artan fıstık fiyatlarını protesto etmek için fıstıklı baklava üretimine bir süre ara vereceklerini açıkladı. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, “Bir süre fıstıklı ürünlere ara verelim, üretmeyelim. Ürünlerimizi cevizli, fındıklı yapalım. Son bir ayda fıstık 240 liradan, 440 liraya çıktı. Fiyatlar spekülatif şekilde yükseltildi. Bu hem ülkemize hem de sektöre zarar veriyor” yorumunu yaptı.
#Baklava Ve Tatlı Üreticileri DerneğiAnkara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa Kahveci, Ramazan Bayramı öncesi, ‘merdiven altı’ ürünler konusunda uyardı, “Ham madde fiyatları arttıkça, kalite düştü. Ucuz diye sağlıksız gıdalar tüketmemeliyiz” dedi.
#Ankara Pastacılar Tatlıcılar Ve Şekerciler Odası Başkanı Mustafa KahveciAntep fıstığı, sakız ağacıgiller ailesinden yenebilen kabuklu olan bir yemiştir. Bu yemiş, bazı bölgelerde ise, Şam fıstığı olarak bilinir. Bu yemişe Antep fıstığı denilmesinin asıl nedeni ise, ilk işletmesinin Türkiye’de Gaziantep'te yapılmasından kaynaklanıyor. Antep fıstığı fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ekim ayında tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 2.13, üretici enflasyonu ise yüzde 3.55 oranında arttı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde yıllık bazda yüzde 11.89 yükselirken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık bazda yüzde 18.20 artış gösterdi.
#Ekim