Öğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıDünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde bulunan, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının en önemli yuvalama alanlarından Antalya Çıralı’da yavruların denizle buluşması sürüyor. 11 Temmuz’dan bu yana takip edilen ve yavru çıkışının tamamlandığı yuvalar kontrol amaçlı açılıyor.
#Dünya Doğayı Koruma BirliğiAntalya'nın Kemer ilçesi Çıralı sahilinde bu sezonun ilk caretta caretta yuvası tespit edildi. Kafes konularak korumaya alınan yuvayla birlikte Çıralı'da caretta caretta sezonu başladı. Çıralı'da geçen yıl 124 yuvada 9 bin civarında yumurta belirlenmiş, bunlardan 3 bin 24'ü canlı olarak denize ulaşmıştı.
#AntalyaTüm dünya için zorlu geçen 2020 biterken 2021’i güzel karşılamanız için size bazı öneriler hazırladım. Marmara Bölgesi’nden başlayıp Bolu’dan Kapadokya ve Konya’ya uzandım, sonra Akdeniz, Ege ve Güneydoğu’dan hem konumu hem hizmet kalitesiyle çok beğendiğim oteller ekledim listeye. Malum yılbaşı ve akabindeki hafta sonu dahil dört günlük sokağa çıkma yasağı var. Ancak yıl boyu açık olan bu otellere yasak öncesi giriş yapıp bu dört günü konfor içinde geçirebilir, yıla iyi bir başlagıç yapabilirsiniz.
#SeyahatYunan mitolojisi kahramanı Bellerophon tarafından öldürülen ateş püskürten yaratığa ithafen antik çağlarda adı 'Chimaera' olan Antalya Çıralı'daki Yanartaş, en az 2 bin 500 yıldan bu yana aktifliğini sürdürüyor. Alanda toplam 50 metan gazı çıkış bacasından 20'si aktif bulunuyor.
#ChimaeraBen yazı kasımda bitirenlerdenim. Güneyde yaz kasım ayının ortalarına kadar devam ediyor ve inanın özellikle eylül ve ekim aylarında Antalya çok daha keyifli oluyor. Geçen yazımda Fethiye’den bahsetmiştim. Bu yazımda da Fethiye gezisinin devamında yolculuk ettiğim Çıralı, Olimpos, Adrasan ve Finike’den bahsedeceğim. Ülkemizin gizli kalmış cennet köşeleri diyebilirim. Gezip görmekte fayda var. Neden mi? Gelin anlatayım…
#AdrasanMiriam Lancewood-Peter Raine çifti, tam sekiz yıldır teknolojiden, takvimden hatta saatten uzak yaşıyor. Beden eğitimi öğretmeni Miriam (34) Hollandalı, akademisyen Peter (64) ise Yeni Zelandalı. Yedi yıl boyunca Yeni Zelanda Alpleri’nde, vahşi doğanın içinde avlanarak yaşadılar, sonra Avrupa’da bin kilometrelik bir yürüyüşe çıktılar. Şimdi de Türkiye’deler. Onlarınki kaçış değil, tercih... Maceracı çifti Antalya Çıralı’da bulduk...
#Miriam LancewoodÇoğumuz için tatil bitmiş olabilir. Ama bazıları için daha yeni başlıyor. Mesela yıllık iznini önümüzdeki hafta kullanacak olan Serhat Gürpınar’a soracak olsanız, “Deniz suyu hiçbir mevsimde olmadığı kadar güzel ve temiz, sıcaklık insanı bunaltmıyor, kalabalıklar ülkelerine/şehirlerine çekildi, servis daha kaliteli, fiyatlar daha makul...” Adresi mi? Antalya, Çıralı... Araştırdık, şehri bilenlere/sevenlere danıştık; yaz-kış kalanlarla, uzmanlarla konuştuk; haklı çıktı.
#AntalyaAntalya Çıralı, geçen hafta önemli bir organizasyonu ev sahipliği yaptı.Ülkedeki en zor maratonlardan biri olarak adlandırılan ‘Tahtalı’daki yarışlara 11 ülkeden 402 sporcu katıldı. Hürriyet Seyahat Yayın Yönetmeni Serkan Ocak bu ilginç maratondaki deneyimlerini Spor Arena için yazdı.
#Tahtalı Run To SkyVe sırrı çözüldü... Antalya Çıralı plajı yakınlarında bulunan yanartaşın alevi uzmanlara göre 2.500 yıldır yanıyor. Bu güne kadar bilimsel olarak bu taşın neden alev aldığı tam olarak açıklanamamıştı. Slate’in haberine göre ise taşın yanmasının sebebi ruthenyum isimli element. Ruthenyum içindeki bileşenler sayesinde kayaların alev almasını sağlıyor.
#Antalya3-5 Şubat’ta gerçekleşecek olan Evlilik Hazırlıkları Fuarı öncesinde fotoğrafçı Koray Kasap, Antalya Çıralı’da ‘Doğa Gelinleri’ konseptli bir çalışma gerçekleştirdi. Geçen yıl aynı çalışmayı fuar öncesinde Hasankeyf’te ‘Sevgi ve Tolerans’ konseptiyle yapan Kasap’ın Antalya fotoğraflarından yola çıkarak bu yıl onuncusu düzenlenen ve 200’den fazla firmanın katılacağı fuarı mercek altına altık.
Affan Eren Kulunyar - WWF Türkiye-Doğal Hayatı Koruma Vakfı Basın Yayın Koordinatörü Deniz Tapan, 2006 yılı Eylül ayında Yeşil Deniz Kaplumbağalarının korunması amacıyla başlattıkları “Bir deniz kaplumbağasını evlat edinin” kampanyasında, 500 kaplumbağanın evlat edinildiğini ve 5 bin YTL para toplandığını bildirdi.
Anamur’a yerleşen İsviçreli emekli öğretmen Walter Helbling (55), kurduğu internet sitesiyle çevre ve kültür gönüllüsü gibi çalışıyor. Anamuronline.com’da bölgeyi tanıtırken, tahrip edenleri de teşhir ediyor. Gözü hep, caretta caretta kaplumbağalarının Türkiye’deki en büyük üreme merkezi olan, henüz koruma altına alınmayan 13 kilometrelik sahilde. Kum çalınmasını, yuvaların tahrip edilmesini engellemek için hafiye gibi çalışıyor.
Doğa Derneği ile birlikte çalışan Doğa Turizm, doğayı korumak amacıyla doğa turları düzenliyor. Bu ay başlayan turlar şimdilik İstanbul, Ankara ve İzmir merkezli. Gezilecek yerler ise Türkiye’nin 305 önemli doğa alanı. Geziler yoluyla elde edilen para, bu doğal alanların korunması amacıyla Doğa Derneği’ne aktarılıyor.