Güncelleme Tarihi:
Tapan, yaptığı açıklamada, dünyadaki 7 tür deniz kaplumbağasından 2'sinin Türkiye'de bulunduğunu, bunların “Yeşil Deniz Kaplumbağası” ve “Caretta Caretta” türleri olduğunu söyledi.
Yeşil deniz kaplumbağalarının korunması için Adana'nın Akyatağan kıyısında Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Adnan Menderes Üniversitesi ile ortak bir çalışma yürüttüklerini anlatan Tapan, bu alanın yeşil deniz kaplumbağalarının Doğu Akdeniz'de yuvalamak ve yumurtlamak için geldikleri en önemli yer olduğunu ifade etti.
Tapan, 5 yıl sürecek proje kapsamında oluşturdukları 17 kişilik ekibin, Haziran-Eylül arasındaki sezon boyunca her sabah saat 05.00'te 22 kilometrelik sahilin tamamını taradığını, kaç deniz kaplumbağasının sahile çıkıp yumurtladığını, kaçının yuva yapamadan geri döndüğünü, kaç yuva bulunduğunu, yumurta sayısını, yumurtalardan çıkan yavru sayısını tespit ettiğini söyledi.
Akyatağan'da ciddi bir çakal popülasyonu bulunduğunu, çakalların kaplumbağa yuvalarını kazarak yumurtaları yediğini dile getiren Tapan, bunu önlemek için ağırlıkları olan geniş kafeslerin yumurta bulunan yuvaların üzerine konulduğunu ve üzerlerinin kumla örtüldüğünü bildirdi.
“DENİZE ULAŞAN YAVRU SAYISI YÜZDE 95 ARTTI”
Deniz Tapan, çakalların yumurtalara ulaşmasını engelleyen kafeslerle ciddi bir başarı elde ettiklerini vurgulayarak, “Yumurtadan çıkarak denize ulaşan yavru sayısı yüzde 95'lere varan oranda arttı. Haziran-Eylül ayları arasında yapılan izleme-koruma çalışmaları sonucunda toplam 593 yuva belirlendi. 32 bin 800 yavru denize ulaştı” diye konuştu.
Bu çalışmalara maddi destek sağlamak amacıyla geçen Eylül ayından bu yana “Bir deniz kaplumbağasını evlat edinin” başlıklı bir kampanya başlattıklarını ifade eden Tapan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Buradaki evlat edinme, sembolik bir evlat edinme. Verilen her 10 YTL bağış ile bir deniz kaplumbağası evlat edinilmiş oluyor. Bu para, bir deniz kaplumbağasının yumurtadan çıkmadan önceki döneminden, yumurtadan çıkıp denize vardıkları döneme kadar sürede yapılması gereken çalışmalara gidiyor. Böylece kampanyamıza bağışta bulunarak, nesli tükenmekte olan bir deniz kaplumbağasının korunmasına katkıda bulunuluyor. Bağışta bulunanlara bir bağış sertifikası veriliyor, bu yaptıkları sembolik evlat edinmeyi hayat boyu hatırlasınlar diye.”
“HEDEF 1000 KİŞİDEN BAĞIŞ”
Deniz Tapan, kampanyaya şimdiye kadar 500 kişinin katıldığını ve 5 bin YTL para toplandığını bildirdi.
Akyatağan'daki çalışmaların gereği gibi yapılabilmesi için hedeflerinin en az 1000 kişinin bağışta bulunması olduğunu ifade eden Tapan, şöyle dedi:
“1000 kişi bağış yapsaydı 10 bin YTL para toplanacaktı ki, alanda yapılan çalışmanın masrafını karşılayabilsin. Kampanyaya katılım biraz düşük kaldı. Bunun artmasını ve kaplumbağaların korunması için çabalara destek olunmasını bekliyoruz. Çünkü, deniz kaplumbağaları 95 milyon yıldan beri varlıklarını sürdüren canlılar. Bizden daha eskiler yeryüzünde. Bizim için bu türler bir gösterge. Bu türler geliyorsa, o alanda insanlar da varlığını sürdürebilir.”
Tapan, bu yıl Antalya Çıralı'da da Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları için araştırma-izleme çalışması yapacaklarını belirterek, böylece nesli tehlike altındaki iki türün de önemli yaşam alanlarını korumak için çalışacaklarını söyledi.
Çalışmaların Türkiye'deki deniz kaplumbağası yuvalama alanlarının belirlenmesinde önemli yer teşkil ettiğini, deniz kaplumbağası yuvalama alanlarının 17'den 21'e çıktığını kaydeden Tapan, kampanyaya katılmak isteyenlerin “wwf.org.tr” web adresinden “Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin” başlıklı formu doldurarak ya da “0212 528 20 30” numaralı telefonu arayarak deniz kaplumbağası evlat edinebileceklerini sözlerine ekledi.