Ezan ve çan seslerinin birbirine karıştığı, farklı inançların ve kültürlerin yüzyıllar boyunca bir arada yaşadığı topraklardayız. Dünyanın en büyük tek parça taban mozaiğini görmek için düştük yollara. Antakya, tarihi açıdan cezbedici, gastronomi açısından doyurucu, kültürel açıdan son derece zengin. Mozaikleriyse dünyanın en güzel hazinelerinden...
#AntakyaÖnümüzdeki hafta Hürriyet olarak Hatay’ın zenginliklerini keşfe gidiyoruz. 400 çeşit özgün yemeklerinden tarihsel ve kültürel zenginliklerine kadar uzun uzun anlatacağız Doğu’nun başkentini. Ancak önce kendi keşfimi, sütun üzerinde inzivaya çekilen Antakya'daki Aziz Simeon Manastırı'nı anlatmak istiyorum.
#St. Simeon ManastırıÖnümüzdeki hafta Hürriyet olarak Hatay’ın zenginliklerini keşfe gidiyoruz. 400 çeşit özgün yemeklerinden tarihsel ve kültürel zenginliklerine kadar uzun uzun anlatacağız Doğu’nun başkentini. Ancak önce kendi keşfimi, sütun üzerinde inzivaya çekilen Aziz Simeon’u anlatmak istiyorum.
#Gila BenmayorÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıHatay’da, uluslararası kültür ve barış organizasyonu olan sivil toplum girişimi platformu SERVAS ile İstanbul Kent Üniversitesi iş birliğinde, doğal bir kültür merkezi özelliği taşıyacak 'Barış Okulu' inşa ediliyor. Sürdürülebilir tarımın da yapılacağı kampüste, dünyanın dört bir yanından gelecek gönüllülerle kültür ve bilgi paylaşımı gerçekleştirilecek.
#HatayÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeBir tarih yok oldu. Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camisi, Hatay için büyük öneme sahip Hatay Meclis binası, 128 yıllık Aziz Pavlus Kilisesi ve lezzetin başkenti diyebileceğimiz Antakya çarşısı artık yok. Hatay yeniden ayağa kalkacak ancak biraz zamana ihtiyaç var.
#Uğur ÇELİKKOLZamansız bir yer Hatay. Ne zaman giderseniz gidin sizi hoşça karşılar ve ağırlar, bir daha ne zaman gelirim diye planlar yaparak ayrılırsınız. Tarihine, hoşgörülü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine hayran olmamak mümkün değil. Sömestirde ziyaret ederseniz, yumuşak kış güneşi altında çocuk kâşifler de çok eğlenecek.
#Seyahat‘15 günlük tatil’ için zilin çalmasına sayılı günler kaldı. Pandeminin gölgesinde geçen eğitim-öğretim yılının yarıyıl tatili 24 Ocak’ta başlayıp 4 Şubat’ta sona erecek. Biz de çocukları mutlu edecek bir tatilin planları şimdiden yapılsın, hazırlıklara başlansın diye jürimize “Sömestir tatilinde nereye gidilir, ne yapılır” diye sorduk, çocukların hem eğlenecekleri hem de yeni deneyimler, anılar edinecekleri 10 adresi listeledik.
#Hürriyetİlk ara tatil başladı. Şimdi bütün bir dönem derslerle ve pandeminin getirdiği zorluklarla mücadele eden çocuklara karne hediyesi verme zamanı. İster günübirlik doğa ve kültür turları, ister konaklamalı, eğlencesi ve lezzeti bol bir gezi… Seçenekler birbirinden güzel.
#HürriyetTürkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Mersin, Adana, Antakya ve Gaziantep illerinde gastronomi ziyaretçi sayısının yılda 3 milyonu bulduğunu, hedeflerinin 3 yılda bunu 10 milyona çıkarmak olduğunu belirterek, "Türkiye'de gastronomi turizmi çerçevesinde seyahat eden turistlerin yüzde 88'i destinasyon tercihlerinde iyi yemeğin önemine vurgu yapıyor. Türkiye'de gastronomi turizmi turlarına katılanlar yüzde 25 daha fazla harcama yapıyor" dedi.
#Gastronomi TurizmiOrta Amerika seyahatine Pablo Escobar’ın ünlendiği Kolombiya’nın Medellin kentinde devam eden gezgin Fatih Koparan, Pablo Escobar’ın hayatını konu alan Narcos dizisinin yer aldığı sahnelerdeki mekânları keşfe çıktı. Hem Pablo Escobar hayatını araştırdı hem de Medellin’de basılmadık yer bırakmadı. İşte gezginimizin kaleminden Pablo Escobar ve Medellin kenti...
#Pablo EscobarHatay her gidişimde tarihine, hoşgörü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine ilk kez keşfeder gibi hayran olduğum bir kent. Hatay yemekleri, bu güzel kentin tarihi, Hatay'da nerede kalınır, nereleri gezilir gibi ipuçları bu yazıda...
#Hatay Yemekleri