Anksiyete haberleri sayfasında Anksiyete hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2627 Anksiyete haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim insanları hava kirliliği ile depresyon ve anksiyete görülme sıklığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. En kötüsü de düşük seviyeli hava kirliliğinin bile uzun vadede aynı etkileri yapıyor olması. Peki nasıl oluyor da hava kirliliği psikolojiyi etkiliyor? Biz sorduk Psikiyatr Uzman Dr. Gizem Durcan yanıtladı...
#Hava KirliliğiYurt dışında yaşamaya başlayan herkesin sebebi farklı ama yaşadıkları çoğu his ortak. Bunlardan biri de yalnızlık... Kimi yıllar geçmesine rağmen bu histen bir türlü kurtulamıyor, kimi bu duyguyu çok dillendirmeden içinde yaşıyor, kimi de hızla uyum sağlayıp bu yalnızlık hissinden kurtulmayı başarıyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde yurt dışında yaşayanların yalnızlık hissi ve endişeleri ile nasıl başa çıktığını konuştuk.
#YaşamUlusal Akıl Hastalıkları İttifakına (NAMI) göre, yaklaşık dört yetişkinden üçü hayatlarında bir dissosiyatif dönem geçirdi, ancak sadece yaklaşık %2'si DPDR kriterlerini karşılıyor. Peki, Derealizasyon nedir, belirtileri nelerdir, tanısı ve tedavisi nasıl yapılmalıdır ayrıntıları ile derledik.
#DerealizasyonKronik yorgunluk, ruhsal yorgunluk, bahar yorgunluğu derken nur topu gibi bir yorgunluğumuz daha oldu: “Zoom yorgunluğu” Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre çevrimiçi toplantılar beyinde olumsuz etkiler yaratıyor. Anksiyete ve stres bozukluğuna yol açan bu durumla ilgili Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de bir araştırma yapıldı. 470 üniversite öğrencisinden oluşan katılımcılarda yüksek düzeyde zoom yorgunluğu gözlendi.
#Zoom YorgunluğuKanser tedavisi süresince hastalarda bazı psikolojik sorunların da görülebileceğini ifade eden Psikolog Merve Oğur, bu dönemde destek almanın önemli olduğunu hatırlattı. Psikolog Oğur, "Kanserde inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme süreçleri var. Psikolojik tedavi ne kadar erken başlarsa başarı o kadar mümkün. Bu tedaviye kişinin yakınları da destek olmalı" dedi.
#Psikolog Merve OğurAlan korkusu olarak bilinen agorafobi sahibi bireylerde anksiyete sorununun kaçınılmaz olduğunu söyleyen Klinik Psikolog Dr. Hüseyin Ebadi, “Bireyin altı aydan fazla süren, korktuğu, anksiyete duyduğu alanın ne olduğunu kavraması çok önemli. Baş edilemeyen durumlarda mutlaka psikiyatrik ve psikolojik destek alması, hastalığın şiddetinin artmasını önlemesi için çeşitli terapi yöntemlerinden faydalanılması gerekir” dedi.
#Klinik Psikolog Dr. Hüseyin EbadiKaygı, bedenin stresli durumlarda verdiği normal fiziksel tepkidir. Ancak bazen şiddetli ve hayatı olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkabiliyor. Peki kaygı hangi aşamada sorun haline geliyor? Bireyin yaşamını ciddi şekilde etkileyen anksiyete (kaygı) bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Anksiyete BozukluğuPanik atak hastalarında ‘ya bayılırsam’ korkusu oldukça sık görülür. Kişiler bu korku esnasında bir yere tutunur ya da aniden yere oturabilir. Bu hissi sıkça yaşayan kişiler hayatlarını oldukça kısıtlayarak sokağa çıkamaz hale gelebilir. Peki, panik atak anında yaşanan bayılacak gibi olma hissi nasıl geçer? Psikolog Merve Savaşkan, konuyla ilgili önemli bilgiler ve tavsiyeler verdi.
#Panik Atak BelirtileriÜlkemizde Mart ayından beri etkili olan Koronavirüs salgını sürecinde ruhsal rahatsızlıkların çeşitlerinde artış görüldüğünü belirten uzmanlar, en çok depresyon, panik atak, bipolar ve Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) gibi hastalıkların şiddetlendiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, koronavirüs salgını önlemleri kapsamında tıbbi yardım alamayan bazı hastalarda atakların görüldüğünü söyledi.
#PandemiObezite dünya genelinde de ülkemizde de her geçen gün hızla artıyor. Öyle ki Türkiye son beş yıldır obezitede Avrupa birincisi oluyor. Peki ne yapacağız? Rakamlar neden sürekli artıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Taşçı anlatıyor.
#ObeziteSağlıklı yaşam bilincinin giderek arttığı günümüzde bireylerin daha fazla "kişiye özel sağlık çözümleri”ne yöneldiklerini belirten Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yüceyar, bu çözümler arasında öne çıkan uygulamalardan birinin de gaita mikrobiyota testi olduğunu söyledi. Yeni nesil dizilim teknolojisiyle gerçekleştirilen bu testin bireyin bağırsak florasındaki bakterileri detaylı şekilde analiz ederek, çeşitlerini ve organizmadaki oranlarını ortaya koyduğunu vurgulayan Yüceyar, “Her bireyin beslenme alışkanlıkları farklı olduğu üzere, aldığı bakteri ve virüs çeşitleri de farklıdır. Bu nedenle gaita mikrobiyotası tamamen kişiye özeldir. Özellikle kalın bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri yaşamaktadır ve bu bakteriyel çeşitlilik kişiden kişiye değişmektedir. Dolayısıyla, bakteriler ile bulundukları organizma (konak) arasındaki etkileşimin de bireye özgü olduğu bilinmektedir. Ayrıca yaş ve beslenme şekline bağlı olarak bağırsak florası zamanla değişkenlik gösterebilir” dedi.
#Gaita MikrobiyotasıRobbie Williams, son dönemde yaşadığı sağlık sorunlarıyla gündemde. Ünlü sanatçı, fiziksel ve ruhsal çöküşünün ardından 'korsan hastalığı' olarak bilinen şaşırtıcı bir teşhis aldı. Peki, bu gizemli hastalık ne anlama geliyor? Williams’ın yaşadığı zorlu süreç nasıl başladı ve ülkemizde de görülüyor mu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkHer ne kadar çok fazla gündeme gelmese de obezite, 21’inci yüzyılın en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Türkiye ise obezitede son beş yıldır Avrupa birincisi olarak maalesef rekor kırıyor. Her geçen gün artan obezite rakamları, her yaştan insanı riske atıyor.
#ObeziteBüyük olasılıkla sizin de dikkatinizi çekmiştir... İlk gençlik yıllarından beri hayatlarını kamera karşısında geçiren ünlüler özellikle son dönemde birer birer kırsal bölgelere akın ediyor...
#Amanda SeyfriedRichard Burton ve Amanda Hutton, şehirden uzak, doğayla iç içe bir yaşam kurmak için kırsala taşındı. Ancak huzurla başlaması gereken bu yeni hayat, beklenmedik bir karanlığa dönüştü. Önce tehdit mesajları geldi, ardından geceleri pencerelerine vuran alevler… Hayalini kurdukları huzur, yerini korku, çaresizlik ve hayatta kalma mücadelesine bıraktı. İşte Richard ve Amanda’nın tüyler ürperten hikâyesi…
#Richard BurtonHollanda’da yaşayan ve Hollandaca konuşan 17 yaşındaki lise öğrencisi, 2022 yılında futbol oynarken sakatlandıktan sonra anestezi altında ortopedik ameliyat için hastaneye yatırıldı. Ameliyat sonrasında uyandığında ise herkesi büyük bir sürpriz bekliyordu. Genç, başka bir dil konuşarak uyandı.
#Yabancı Dil Sendromuİstanbul Silivri'deki Marmara Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklanan Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, “Arkadaşların direnci, motivasyonu çok yüksek. Bilhassa Ekrem İmamoğlu için söyleyeyim. İnanılmaz bir cesaret, azim ve beyin olarak özgür. Dolayısıyla kendisiyle Türkiye siyasetini konuşuyorsunuz, geleceği konuşuyorsunuz, Cumhurbaşkanlığı kampanyasını konuşuyorsunuz. Biz onlara sadece 'geçmiş olsun' demek için gitmiyoruz, onlarla fikir alışverişi yapıyoruz, onların düşüncelerinden istifade ediyoruz, kendi düşüncelerimizi söylüyoruz" dedi.
#CHPAdli Tıp Kurumu, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın, tam teşekküllü devlet hastanesinde bazı testlerden geçirilmesini istedi.
#Adli Tıp KurumuBaharın gelişiyle birlikte doğa canlanırken, mevsim geçişlerindeki bu süreçte yaşanan hormonal değişiklikler ve çevresel faktörler, birçoğumuzda yorgunluk halsizlik, uyku düzensizlikleri ve motivasyon düşüklüğüne sebep oluyor. Peki, bu yorgunluğu azaltmak ve baharın tadını çıkarmak için neler yapabiliriz? İşte bu sorunun cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranUyku apnesinin iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, hatta trafik güvenliğini bile tehdit eden ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Op. Dr. Cem Karas, hangi durumlarda tehlike oluşturabileceği hakkında bilgiler vererek tedavi yöntemlerini anlattı.
#1Kabızlık birçoğumuzun yaşadığı, çoğunlukla da pek önemsemediği bir durum ama uzmanlara göre vücudumuzun erken uyarı sisteminin verdiği bir alarm. Altında yatan tiroit, nörolojik rahatsızlıklar, rektum kanseri gibi sebepler olabilir. Kabızlığı önlemenin yollarından biri de egzersiz yapmak.
#KabızlıkÇığlık atmalı, ağlamalı, titremeli, portal açmalı, enerji seanslarından biyokimya ile kuantum düşünceye, bilinçaltı temizliğinden üçüncü gözü açmaya kadar “New Age” adı verilen yeni çağın spiritüal arayışları, özellikle seküler gruplar arasında sektör haline gelmiş durumda ve hızla da yayılmakta. Spiritüal bu eğilimler, kaybolduğu ormanda geçirdiği 4 günün sonunda, hastanede hayatını kaybeden Ece Gürel ile yeniden gündemde. Dün “şifacılar” ile konuşmuştum, bu kez söz bilim insanlarında. Ortak kanı şu: “Dinsel kavramlardan çok dünyevi problemlere odaklanması, kuantum, enerji gibi bilimsel terimler kullanması, sürekli sevgiden bahsetmesi sebebiyle bu akımlar, alternatif bir inanç doğurdu. Oysa bu psikiyatrik bir hastalık belirtisi olabilir.”
#Ece GürelSüper güç diye tanımlanıyor ve bu tanımı sonuna kadar hak ediyor çünkü vücudumuzda inanılmaz işlevlere sahip. Bağırsak bariyerini onarıyor, kilo kontrolünü destekliyor, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, mutluluk hormonu olan serotoninin büyük bir kısmını üretiyor, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyona ve kansere karşı koruyor. Tüm bunları postbiyotikler yapıyor.
#Sağlıkİşte o gençlik iş hayatında. Pandemide üniversitede olanlar. Yarın her şeyin değişebileceğini, kaderci olmayacak kadar bilimsel bir global laboratuvarda deneyimlediler. Onların ayakları yere sağlam basıyor ama zemin sağlam mı emin değiller. Kaygılılar, anksiyete seviyesinde korkuları var. Güvenmek istiyorlar. Ailelerine, arkadaşlarına, okullarına, ülkelerine ve şimdi de çalıştıkları şirketlere, liderlere... Araştırmalar da gösteriyor ki bu yeteneklerin ‘geleceğe güven’le ilgili soru işaretlerini azaltacak insan kaynakları uygulamaları onları kazanmanın formülü niteliğinde...
#Yasemin SALİHİsrail'in Gazze Şeridi'nde 15 ayı aşkın süredir devam eden soykırımında, yaklaşık 18 bin Filistinli çocuk hayatını kaybetti. Saldırıların başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana 38 bin 495 Gazzeli çocuk ise yetim kaldı. BM Çocuklara Yardım Fonu'na göre 1 milyon Filistinli çocuk depresyon, anksiyete ve intihar düşünceleri nedeniyle psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyuyor.
#GazzeBu sene ekranda en çok parlayan isimlerden biri. Sosyal medyada onu iltifatlara boğanlar ve çekik gözleri nedeniyle Korelilere benzetenler oldu. Kanal D’de yayımlanan ‘Uzak Şehir’in oyuncularından Atakan Özkaya’yla buluşuyoruz; hayat hikâyesini, aşkı ve oyunculuğu konuşuyoruz: “Ben popülerlik ve para için oyunculuk yapmıyorum. Bir işi ciddiye almak, o işi değerli kılıyor.”
#Atakan ÖzkayaAslında kariyerinin en parlak dönemini yaşıyor. Erken yaşta bulduğu şöhretle yükselen genç şarkıcı rol aldığı çok konuşulan filmle Oscar’a aday olmayı bile başardı. Bu zorlu yolu yürürken başından geçenleri ise bir türlü unutamadı…
#Ariana GrandeDijital dünyadaki gelişmeler elbette insanoğlunun tahmin etmeyeceği şekilde hızla devam ediyor. İnsanlık amaçsız bir şekilde keşfetmiş olduğu dijital mecralara karşı öngörüsüz bir şekilde hem şaşkınlık, hayranlık ve bir çok düşünsel kargaşayla yaklaşıyor. Bu bağlamda dijital mecraların üretmiş olduğu kasıtlı ve kasıtlı olmayan örtük içerik sunumları insan davranışları üzerinde özellikle de çocuklar üzerinde travmatik sonuçlar oluşturabiliyor.
#Konuk Yazar