DSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖTıp fakültesi öğrencileri ve asistanları, sosyal medyada başlayan yeni akımda üniversite hocalarından gördükleri baskıyı anlatıyor. Z kuşağının eski kuşaklardan farklı bir iletişim anlayışına sahip olduğunu belirten tıp fakültesi hocaları ise öğrencileri bir miktar zorlamanın normal olduğunu söylüyor.
#Tıp FakültesiTürk bilim insanlarınca, ‘COVID-19 Hastalarında İmmün Plazma Tedavisi’ başlıklı araştırma ile tedavinin, koronavirüs hastalarının yoğun bakımda kalma süresini kısalttığı, solunum destek ve damar büzücü tedavi ihtiyacını azalttığı tespit edildi.
#Yeşim Sert KARAASLAN/AAKoronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, alınan kararlardaki yetkili isimleri içerisinde barındırdığı için merakla araştırılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında toplanan Bilim Kurulu, bilim insanlarının yapmış olduğu değerlendirme neticesinde karara bağlanıyor ve kabine toplantısında değerlendiriliyor. Peki, Bilim Kurulu üyeleri kimlerden oluşuyor? İşte, Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri hakkında detaylı bilgiler
#Bilim KuruluABD'deki Stanford Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen "Dünyanın en etkili bilim insanları" listesinde, vücuttaki kimyasal stresi ölçen yerli ve milli tanı kitini geliştiren Türk bilim insanı Prof. Dr. Özcan Erel, tıp alanında en üst sıralarda yer aldı.
#BilimKoronavirüsüyle ilgili değerlendirmeleri yapan ve süreci yöneten Bilim Kurulu, Koronavirüsü vakalarının ülkemizde de görülmesi ardından adını sık sık duyduğumuz kurumlardan biri haline geldi. Bilim Kurulu üyeleri, enfeksiyon, mikrobiyoloji, viroloji, iç hastalıkları, yoğun bakım ve göğüs hastalıkları alanında üniversltelerde akademisyen olarak çalışan tıp bilimcilerinden oluşuyor. Peki, Koronavirüsü Bilim Kurulu üyeleri kimlerdir? Bilim Kurulu üyelerinde kaç doktor var? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar...
#Koronavirüsü Bilim KuruluCorona virüsü vakalarının ülkemizde görülmeye başlamasıyla birlikte Bilim Kurulu oluşturuldu. Sağlık Bakanlığı tarafından bir araya getirilen Bilim Kurulu üyeleri, corona virüsü mücadelesinde alınan kararlarda etkili oluyor. Bilim Kurulu şu ana kadar, yurtdışı uçuşların yasaklanması, ülke kara sınırlarının belirli ülkelere kapatılması, referans ve pandemi hastanelerinin belirlenmesi, vatandaşların yurt dışı seyahatlerinin ertelenmesi, yurt dışından gelen vatandaşlar için 14 günlük karantina tavsiyesi, eğitime ara verilmesi, konaklama tesisleri, restoranlar, yurtlar ve huzurevlerinde tedbirlerin çeşitlendirilmesi, açık ve kapalı cezaevlerinde açık görüşlerin ertelenmesi gibi kararlarda etkili oldu. Peki, Bilim Kurulu nedir? Bilim Kurulu üyeleri kimlerden oluşuyor?
#Bilim Kurulu Üyeleri Kimlerden Oluşuyor?2019'un Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni Corona virüsü (Kovid-19) dünya geneline yayılırken, her ülke virüsle mücadele yöntemlerini geliştirmeye devam ediyor. Corona virüsü ile mücadele kapsamında alınan tedbirler, Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan ve alanında ülkemizin en yetkin isimlerinden oluşan Bilim Kurulu tarafından belirleniyor. İşte, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu hakkında tüm merak edilenler...
#Bilim Kurulu Nedir?Koronavirüsün yayılmaya başladığı Çin başta olmak üzere İran, Irak, İtalya ve İspanya dahil birçok ülkede sokağa çıkmak yasak. Türkiye’de ise vaka sayısının 47’ye yükselmesi ile aynı soru gündemde. Sokağa çıkma yasağının uygulanmasına gerek var mı? İşte yanıtı...
#Yazarİntörn doktorlarla yapılan anketin sonuçlarına göre, katılımcılar yaşamlarından memnun değil. Bu memnuniyetsizliğin nedeni büyük oranda tıp eğitimi. Bu dönemde birçok sorunla karşılaştıklarını belirten doktorlar, intörnlükteki teorik eğitimlerin mesleki hayatlarına herhangi bir katkı sağlamadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 91.5’i TUS’a çalışmaya zaman bulamadığını söyledi. Önemli bir diğer bulgu da doktorların yetkin olmadıkları bir işlemi yapmak zorunda kaldığı oldu.
#İntörn DoktorlukNöroloji Uzmanı Dr. Sevil Tunabayoğlu, kendi kliniğinde hasta kabulüne başladı. 26 yıllık hekimlik deneyimlerini şimdi de kendi kliniğinde hastalarına aktaracak olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Dr. Sevil Tunabayoğlu, “Geniş, ferah ve konforlu bir alanda hastalarımıza daha uzun zaman ayırarak, daha kaliteli sağlık hizmeti verebilmek için klinik açmaya karar verdim” diye konuştu.
#1Kocaeli'de 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 6, CHP 4, İYİ Parti, MHP, YRP ve YSP 1'er milletvekilliği kazandı. Sandıklara AK Parti ve YSP tarafından yapılan itirazlar değerlendiriliyor.
#KocaeliYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercih sürecini 5 Ağustos’a kadar tamamlaması beklenen milyonlarca öğrenci, kariyerleri için en doğru sıralamayı yapmak için çalışıyor. Yükseköğretim Kurulu verilerinden derlenen Tıp Fakülteleri İnceleme Raporu, doktorluk mesleğini icra etmek isteyen öğrenciler için rehber niteliği taşıyor. Genel verilere göz atıldığında, geride bıraktığımız 3 yılda Türkiye’deki tüm tıp fakültelerinin kontenjanlarının toplamda 2 bin 695 öğrenci arttığı kaydedildi. 2021’in en çok tercih tıp edilen fakülteleri ise Marmara ve Hacettepe oldu.
#YKSOmicron, dünyada vaka sayılarının hızla artmasına neden olurken bilim insanları da varyantın semptomlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Omicron tespit edilen hastaların yüzde 20'sinde deri semptomlarının ortaya çıktığı belirtildi. Omicron’un derideki etkileri ise en çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. Peki Omicron deride hangi sorunlara neden oluyor? Çocuklar neden daha çok etkileniyor? Uzmanlar saha gözlemlerini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsYıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Hematoloji Bilimdalı öğretim üyesi ve Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği Eğitim İdari Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, MHP Siyasi Etik Kurulu Başkanı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Şahin ve MHP MYK Üyesi Fatih Çetinkaya, Etimesgut Belediyesi Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı ziyaret etti.
#ETİMESGUT