Felsefede örnek yoktur, filozof örnek vermez. ‘Felsefe Nedir?’ sadece bir literatür kitabı değil, aynı zamanda felsefe kamuoyuna yönelik bir kitap. André Comte-Sponville’in sık sık örnek vermesi bu nedenle. Ama bunu ustalıkla yapıyor; örnekleri parantez içine alarak örtüyor.
#Felsefe Nedir?“İstismardan uzak, kadını bir sömürü aracı olarak görmeyen, kadını politik çıkar malzemesi haline getirmeyen her türlü eleştiriye, her türlü öneriye sonuna kadar açığız. Kadın sorunları konusunda diyaloğu, uzlaşmayı ve işbirliğini sonuna kadar devam ettireceğiz. Şunu açıkça söylüyorum ki, kadına karşı ayrımcılık cahiliye âdetidir, cahiliye töresidir ve ırkçılıktan daha ilkeldir. Haklarınız için mücadele edin. Haklarınızın verilmesini, haklarınızın size lütfedilmesini beklemeyin.”
#YazarYaşamın karmaşası içinde iyiye yönelmiş bir var olma durumu diyebileceğimiz bilgelik, filozofluktan öncedir. Frédéric Lenoir, ‘Arayanlar için Açıklamalı Bilgelik’ kitabında bilgelik meselesine bugünün sorunsalından, entelektüel ihtiyacından hareketle yaklaşıyor.
#Frederic Lenoir‘Cinsellik, Aşk ve Ölüm’, ‘Mutluluğun En Güzel Tarihi’ kitapları hayli ilgi gören André Comte-Sponville, geçmişten gelen ile bugün ortaya çıkan arasında kalan çağımız insanının zihinsel/düşünsel karmaşasını problem nesnesi edinmiş bir filozof. Yeni çıkan nehir söyleşi kitabı ‘Hayat Yaşamaya Değer’de kendini, felsefesini ve hayatını analiz ediyor.
#Hayat Yaşamaya Değer