14-22 Eylül’de gerçekleştirilen GastroAntep Kültür Yolu Festivali zengin içeriğiyle göz doldurdu. Festivalin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Gastronomi dendiğinde de artık sadece Türkiye’de değil dünyada ilk akla gelen şehirlerden biri de Gaziantep’tir. Şehrimizin bu konuda sahip olduğu potansiyelin farkındayız” derken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “GastroAntep’i biz yıllardır yapıyoruz. Kültür Yolu’na dâhil olunca biz evrensel bir bakışla bir dünya şehri normuna geldik” diye konuştu.
#Gastroantepİzmir'in Bergama ilçesinde, Pergamon Antik Kenti'ndeki kazılarda Kızıl Avlu'nun yakınında yeni ortaya çıkarılan peristilli (avlulu) evin yer aldığı alanda, 'ampulla' olarak tanımlanan hacı şişesi bulundu. Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, "Hacı şişesi olarak tanımlayabileceğimiz bir buluntuya rastladık. Erken Hristiyanlık dönemine ait olduğu anlaşılıyor" dedi.
#İzmirUlus’taki ‘Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi’ kapsamında yapılan restorasyon çalışmalarında Antik Roma Dönemi’ne ait eserlere rastlanıldı. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Ankara ve Türkiye için, ‘Anadolu tarihi açısından yeni ufuklar açıcı bir buluştur” değerlendirmesi yaptı.
#ABBAnadolu tarihi dünyanın en derin tarihe sahip olan tarihlerinden bir tanesidir. İlk çağ Anadolu uygarlıkları ve bırakmış oldukları eserler günümüzde halen daha gözle görülür şekildedir. İlk çağ Anadolu uygarlıklarının hangi uygarlıklar olduğu merak edilmektedir. Son günlerde ilk çağ Anadolu uygarlıkları ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, ilk çağ Anadolu uygarlıkları hangileridir? İlk çağ Anadolu medeniyetlerinin isimleri ve özellikleri nelerdir? İşte ilk çağ Anadolu uygarlıkları ile ilgili tüm bilgiler.
#İlk Çağ Anadolu Uygarlıkları Hangileridir?GEÇEN hafta Harbiye Hilton İstanbul Convention ile Exhibition Center’da düzenlenen Heritage fuarında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin özverili çalışmaları ile kurulan Avrupa Birliği - Türkiye Anadolu Arkeolojisi ve Kültürel Miras Enstitüsü Projesi’nin tanıtımı yapıldı.
#GazetehaberleriUkrayna Cumhurbaşkanı, Kiev’in tarihi kilisesi olan Aziz Andreas’ı (Saint Andrew) doğrudan Fener’e hediye etti. Bu manidar bir imge, zira (Konstantiniye) İstanbul Patrikliği’ni ve Hıristiyanlığını kuran Aziz Andreas’tır. Rusya Kilisesi’ne bağlı olan cemaatin durumu tartışma konusu oluyor. Müttefik konumundaki Rusya devlet erkânı bu çatışmada tarafını açıkça belli etti.
#YazarKültür ve Turizm Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinde geçtiğimiz yıl düzenlenen açık artırmada, Türkiye'den kaçırılan ve 14.5 milyon dolara (yaklaşık 60 milyon lira) alıcı bulan "Guennol Yıldız Avcısı" adlı eserin satışına ihtiyati tedbir koydurarak mahkeme sürecini başlattı.
#AnadoluAtatürk Üniversitesi Eski Çağ Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Kars’taki yüzey araştırmaları sırasında M.Ö. 3000-2000 yılları arası Türk kültürüne ait olduğu düşünülen kaya resimleri ile kurgan tipi mezarlara ulaştı. Prof. Ceylan, boynuna fotoğraf makinesi asıp, Anadolu’da Türk izlerini yok etmeye çalışanlar olduğu için bulguların yerini açıklamayacağını söyledi.
#ArkeolojiTürkiye şehirleri yeşil alan kadar insanların ruhi dinlenmesi ve maziye dönerek günün gulgulesinden bir nebze olsun kurtulmaları için eski eserlerin bulunduğu çevreleri, eski sokakların bazılarını korumak zorundadır. Peki bunu nasıl yapmalı? Örneğin Osmanlı payitahtının muhteşem eseri Süleymaniye Külliyesi’nin ara yollarını parkeden kurtarmak için(!) bayağı bir şekilde asfaltlanmasına olumlu bir örnek demek mümkün mü?
#İlber Ortaylı