ABD’de yapılan araştırmada, birçok gıda ürününde havai fişek ve roket yakıtında kullanılan perklorat kimyasalının bulunduğu belirlendi. İncelenen 200 ürünün yüzde 67’sinde perklorat tespit edilirken, bebek ve çocuk mamalarında yüksek seviyelere rastlandı. Peki, perklorat başka hangi ürünlerde bulunuyor? Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar yapıldı mı ve perklorat hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Tüm bu sorulara Pınar Balgöz Ergül ile cevap aradık.
#SağlıkMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum" programı kapsamında, okul kantinlerinde öğrenciler için "çorba ve meyve günü" etkinliği başlattı. Ankara Canan Özbağı İlkokulu öğrencilerine mercimek çorbası ve mandalina dağıtıldı.
#Okulumda Sağlıklı BesleniyorumSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkHayatın hemen her alanında plastiklerle beraberiz. Bu ürünlerin en sık kullanıldığı alanlardan biri de mutfak. Dondurma kutusunda saklanan sarmaların hayali ile yaşıyoruz. Artan yemekleri için kullanmakla kalmayıp, çocuklarımızın beslenmelerini dahi plastik kutulara koyup gönderiyoruz. Ama bu büyük bir hata. Neden mi? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkSokakta gördüğümüz yaralı bir hayvan, yanan ormanlar, şiddet gören bir kadın… Vicdanımız her gün başka bir yardım çağrısıyla sınanıyor. Hep bir şeyler yapmak istiyoruz ama nereden başlayacağımızı bilmiyoruz. Belki de yardım eli uzatmak için o gün bugündür. 5 Eylül Uluslararası Yardımseverlik Günü vesilesiyle başkasının hayatına dokunup neler yapabiliriz, yaşama nasıl katkımız olur, bilenlere sorduk.
#GazetehaberleriKlinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hilal Bölükbaşı, dondurulmuş gıdalardan koronavirüs bulaşmasının çok düşük ihtimal olduğunu, ambalajlı gıdalardan ise az da olsa virüs bulaşma ihtimalinin olduğunu söyledi.
#Pelin ÜZEK KILIÇ-Harun ÖZALP/DHATürkiye koronavirüs salgınından korunmak için eve kapandı. Bu da evde yapılan tüketimi arttırdı. Geçmişte sadece 1-2 gün evde kahvaltı yapabilen çalışanlar, her gün evde kahvaltı yapmaya başlayınca peynir, zeytin ve reçele talep arttı. Bu artış ambalaj sektörünü de etkiledi. Sektör temsilcilerine göre kahvaltılık ürünler için ambalaj talebi 3-4 katına çıktı.
#GazetehaberleriYeni yılla birlikte yeni kararlar alırız. Sağlığınız için bir karar alın ve beslenme şeklinizi değiştirin diyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Beslenmenizdeki değişikliklerle kronik hastalıklardan korunun, daha sağlıklı, zinde ve ilaçsız bir yaşamı kucaklayın” dedi. Dr. Aktaş, sağlıklı bir yaşam için önerilerini ve detoks kürünü paylaştı.
#GlütenGastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Seçmeler, ambalajlı gıda alırken etiketlerin mutlaka okunması gerektiğini söyleyerek, “Bazı işlenmiş gıdalarda insan sağlığını korumak için antimikrobiyal katkı maddeleri kullanılabilir ancak hiç katkı maddesi kullanılmaması gereken gıdalar da var” dedi.
#GıdaŞeker hastalığının görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Erişkin nüfusun yüzde 13’ü kadar. Bir başka deyişle 7-8 milyon diyabet hastası var. Sayının bu kadar yüksek olmasını tüketilen gıdalara bağlayan Prof. Dr. Alper Çelik, “Mesela ekmek diyabette etkili. Kesinlikle bırakmalıyız. Genetiğiyle oynanıyor. Bu yüzden bozulmuyor ve böceklenmiyor.
#SağlıkYiyeceklerimizin sağlıklı olup olmadığını bilimsel verilerle anlatan “What The Health” adlı belgeseli Netflix’te gözümü kırpmadan izledikten sonra, düşüncelerini almak için Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik ile buluştum. Tip 2 diyabet (şeker) hastalığına çözüm sunan metabolik cerrahi yöntemini Türkiye’de ilk uygulayan kişi olan Çelik, diyabet vakalarındaki hızlı artışın temelinde GDO’lu besinlerin yattığını söyledi.
#Tülay DemirYiyeceklerimizin sağlıklı olup olmadığını bilimsel verilerle anlatan “What The Health” adlı belgeseli Netflix’te gözümü kırpmadan izledikten sonra, düşüncelerini almak için Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik ile buluştum. Tip 2 diyabet (şeker) hastalığına çözüm sunan metabolik cerrahi yöntemini Türkiye’de ilk uygulayan kişi olan Çelik, diyabet vakalarındaki hızlı artışın temelinde GDO’lu besinlerin yattığını söyledi.
#SporMEB’e bağlı kurumların bünyesindeki kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalarda ‘Okul Gıdası’ logosunun kullanımıyla ilgili detaylar belirlendi. Eğitim kurumlarında satışı uygun olmayan gıda ve içeceklerde ‘Okul Gıdası’ logosu bulunamayacak.
#Milli Eğitim BakanlığıAmbalaj Sanayicileri Derneği (ASD), gıda ve içecek ürünlerinin mutlaka ambalajlı satılması gereğine dikkat çekerken, açıkta satılan ürünlere karşı tüketicileri uyardı. Türkiye'de halen pek çok gıda maddesinin ambalajlı satılmadığını, buna karşılık gelişmiş ülkelerde ise neredeyse ambalajsız ürün bulmanın mümkün olmadığını belirten ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, "Gıda güvenliğini ve hijyeni hiçe sayan ortamlarda üretimi yapılıp açıkta satılan gıdalar ciddi tehlikeler yaratıyor. İsrafın önlenmesi ve hijyenin sağlanması için açıkta satılan gıda maddelerinin mutlaka ambalajlı satılması gerekiyor." dedi.
#Ambalajlı ÜrünlerAnkara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, satın alınan tavuğun ambalajlı olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Artık, "Ambalajlı gıdalar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenli ve sağlık açısından uygundur" dedi.
#Günlük Hangi Miktarda Tavuk TüketilmelidirAnne sütü, bebeğin büyüme ve gelişimi için gerekli olan tüm yararlı besin maddelerini içeriyor. Ancak 6. aydan sonra bebeğin diğer faydalı besinlerle tanışma dönemi yani ek gıdaya geçiş süreci de başlıyor. Bununla birlikte bebeklerin 1 yaşına gelene kadar bazı besinlerden uzak durması gerekiyor.
#Gıda AlerjisiTüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de 15-21 Mart tarihleri arasında “Tüketiciyi Koruma Haftası” dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenirken, ayıplı mal ve hizmet, dolandırıcılık ile aldatıcı ürün ve reklamlar karşısında çare arayan tüketicinin sorunlarını, Tüketici Hakları Derneği’yle konuştuk.
#Turhan Çakar