Sonbahar mevsimi memleketin dört bir yanında hep tablo gibi güzel manzaralarla gelenleri karşılar, yaşayanları bereketiyle mutlu eder. Doğu Karadeniz’de Kaçkarlar ve Şavşat bölgeleri de sonbaharın en güzel hallerini görebileceğiniz mekânlara ev sahipliği yapar. Doğanın zenginliğini cömertçe sergilediği günlerde, Karadeniz’in en sakin yaylalarını, çalıların ikram ettiği meyveleri yiye yiye gezelim mi?
#Uğur BiryolBundan tam 27 yıl önceydi... Yani takvimler 31 Ağustos 1997 gününü gösteriyordu. Bütün dünya, aniden gelen bir ölüm haberiyle sarsıldı... Sadece ailesi değil, onu gerçek hayatta bir kez bile görmeyen milyonlarca kişi derin ve hala tam olarak bitmeyen bir yas sürecine girdi.
#Prenses DianaGeçtiğimiz günlerde düzenlenen terörle mücadele operasyonunda döner kanatlı insansız hava aracı kullanıldığına dair görüntüler büyük ses getirdi. Türkiye için bir ‘ilk’ olan konseptin oldukça kritik olduğuna işaret eden uzmanlara göre Türk savunma sanayii, S/İHA’larının ardından bu sınıftaki milli platformlarıyla da dünyada adından söz ettirecek.
#AlpinZirvesine ulaşılması en zor dağ olarak bilinen K2'de yaşanan ölümlü kaza gündemden düşmüyor. Tırmanışçılara eşlik eden Pakistanlı hamal Muhammed Hassan'ın ölüm nedeni hâlâ kesinleşmiş değil ancak hafta içi yayımlanan bir haber Hassan'ın hayatına mal olan yanlışlar silsilesini gözler önüne serdi. İşte o sırada dağda olanların gözünden saat saat 26 Temmuz gecesi...
#K2 DağıUludağ Alan Başkanlığı tarafından, 13 bin hektar yüz ölçümlü Uludağ Milli Parkı'nın yaklaşık 2 bin hektarlık bölümünün 'Uludağ Alanı' olarak belirlendiği ifade edilerek, "Söz konusu alan orman dışındaki yaklaşık 50 yıldır yoğun yapılaşmanın hakim olduğu bir bölgedir. Bu alan milli park alanının yaklaşık yüzde 15'lik bölümüne denk gelmektedir. Kalan yüzde 85'lik alanın milli park statüsü halen devam etmektedir" açıklaması yapıldı.
#UludağTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan ve Uludağ Milli Parkı’nın 2 bin 41 hektarlık kısmını Alan Başkanlığı’na devreden düzenleme, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşsa da gündemde kalmaya devam ediyor. Tartışmaların odağındaysa dağı mesken tutan nadir canlılar var.
#Uludağ Milli Parkıİç Anadolu’yla Doğu Anadolu’nun kesişme noktasındaki Tödürge Gölü birçok canlı için çekim noktası. Kuşların üremek, göç yolunda dinlenmek, beslenmek için uğrayıp şenlik alanına çevirdiği göl, güzelliğiyle de gezginleri, kuş gözlemcilerini, doğa fotoğrafçılarını ve yürüyüşseverleri çok mutlu ediyor.
#SeyahatKaçkarlar’da yaylacıların yükseklerden inmeye başladığı bugünlerde tatlı bir telaş yaşanıyor yollarda. Bu telaşa erken gelen karla birlikte rengârenk ormanın ve göz alabildiğine açan ‘vargit’ çiğdemlerinin oluşturduğu manzara eşlik ediyor. Doğu Karadeniz şimdilerde hiç olmadığı kadar davetkâr.
#Hürriyet'Türkiye'nin çatısı' olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'nın şapka buzulları, sıcakların etkisiyle eriyor. Dağın eteklerindeki bazı köyler, özellikle aşırı sıcaklarda buzulların erimesi ile sele maruz kalıyor. Erzurum Alpin Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Tekin, "Ağrı Dağı'ndaki ciddi değişim, gerçekten korkutucu boyutta çünkü inanılmaz hızlı bir şekilde buzullar eriyor" dedi.
#Ağrı DağıKaradeniz, bozkır ve Akdeniz gibi farklı iklim kuşaklarına sahip olması; sıradağlar, ovalar, yaylalar, vadiler gibi çok çeşitli coğrafi özelliklere ev sahipliği yapması Anadolu’yu doğa açısından ayrıcalıklı ve eşsiz kılıyor. Bu ayrıcalığı yaşamanın en güzel yöntemiyse baharda yola düşmek. Bugünlerde rotanızı nereye çevirirseniz çevirin karşınıza çiçeklerle bezeli rengârenk kırlar çıkacak.
#GazetehaberleriDÜNYANIN sayılı kayak merkezlerinden Erzurum'daki Palandöken'de bu yıl ikincisi düzenlenen doğa sporları etkinliğine katılan bisikletçiler, kayakçıların kullandığı 11 kilometrelik pistten pedal çevirerek indi. Etkinlikte, Ejder A.Ş.'nin arama kurtarma ekibi de Gara'da PKK tarafından şehit edilen 13 kişi için zipline hattına dev Türk bayrağı astı. Dağcılar da yapay buz dağından bayrakla indiler.
#HaberGümüşhane’nin Dörtkonak köyüne bağlı Edire Yaylası’nda akademisyen Prof. Dr. Raif Kandemir ile Doç. Dr. Coşkun Erüz'ün yaptığı saha incelemesinde, 160 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen fosil ağaç ve onların kalıntılarında, 2 yeni ağaç türü keşfedildi. Bilim dünyasını heyecanlandıran keşifle, elde edilecek yeni bulguların, uluslararası literatüre kazandırılması hedefleniyor.
#GümüşhaneGümüşhane’nin Dörtkonak köyüne bağlı Edire Yaylası’nda akademisyen Prof. Dr. Raif Kandemir ile Doç. Dr. Coşkun Erüz'ün yaptığı saha incelemesinde, 160 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen fosil ağaç ve onların kalıntılarında, 2 yeni ağaç türü keşfedildi. Bilim dünyasını heyecanlandıran keşifle, elde edilecek yeni bulguların, uluslararası literatüre kazandırılması hedefleniyor.
#FosilDoğu Karadeniz’de eylül ayının son haftasından itibaren kasımın ortalarına kadar devam eden sonbahar, zirvelerden başlayıp alpin çayırlardan vadi tabanına inen bir görsel şölen sunuyor. Yaylacılara artık dönün diyen çiğdemi, kokulu üzüm ‘isabella’dan yapılan ‘Laz muhallebisi’ni, kızıllaşan yapraklarla yaşlı ormanları, zorlaşan patikalarıyla Avusor Yaylası’nı ve yaylalardaki göç heyecanını yerinde görmenin tam sırası.
#Avusor YaylasıKaradeniz yemyeşil doğasıyla adeta bir oksijen deposu… Yılın en az yağışlı ve yürüyüş için en güzel günleri başladı. Bölge birbirinden etkileyici yürüyüş rotalarına ev sahipliği yapıyor. Bazısı çocukla gitmek ve kamp yapmak için elverişli, bazısı zorlu. Karadeniz’in ihtişamlı ahşap mimarisinin en nadide örnekleri olan konakların önünden, yayla evlerinin arasından geçen de var, lezzetli bir mola verip muhlamayı yedikten sonra yolunuza devam edebileceğiniz rotalar da. Jürimize Karadeniz’deki mevsimin en güzel yürüyüş rotalarını sorduk…
#SeyahatJEOMORFOLOJİ Derneği üyeleri define aramak için yasal izinle yok edilen Gümüşhane’deki 12 bin yıllık Dipsiz Göl’de inceleme yaptı. Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Erdal Gümüş, “Define aramak için gölü yok ettiler ama esas define gölün kendisiydi” dedi.
#Jeomorfoloji Derneği2030-2050 yılları arasında küresel ısınma yılda 100 milyon kişiyi ekonomik açıdan olumsuz etkileyecek, 250 bin kişi hastalıktan ölecek. 3.5 milyar yoksul, karbon emisyonunun salt yüzde 10’undan sorumlu. Emisyonun yarısı, nüfusun yüzde 10’una denk gelen varlıklı kesimden kaynaklanıyor. Sel, fırtına, heyelan... Son yıllarda yaşadığımız tüm felaketler ‘kara günler’in habercisi... Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Klimatolog Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre, devlet politikaları artık iklime göre konuşulmalı.
#YazarlarOtomobil tutkunlarının merakla beklediği Paris Otomobil Fuarı dün kapılarını önce dünya basını için açtı. 50’ye yakın dünya ve Avrupa prömiyerinin yapıldığı fuara katılan Türklerin akılları ise dün açıklanan iç pazardaki büyük daralmadaydı. Eylül ayında otomobil ve hafif ticari araç satışlarının yüzde 70’e yakın düşmesi, dev markaların Türk yöneticilerinin Paris fuarını endişeyle gezmesine sebep oldu.
#Gazetehaberleri2 yılda bir Frankfurt Otomobil Fuarı ile dönüşümlü olarak organize edilen ‘Uluslararası Paris Otomobil Fuarı’ yarın önce dünya basını için kapılarını açıyor. Ancak iç pazardaki büyük daralma nedeniyle Türkler bu fuara biraz Fransız (konu dışında) kalacak. Çünkü Paris’te sergilenecek yaklaşık 50 yeni modelin bir çoğu Türkiye’de daralmanın 2019 yılında devam etmesi beklendiği için Avrupa ile aynı anda satışa sunulamayacak.
#Frankfurt Otomobil FuarıYaşadığımız coğrafyada ilk oluşan dağ bloğu olan Dedegöl Dağları ve Anamas bloğu cennet tanımını fazlasıyla hak ediyor. Ancak bu muhteşem bölge şu anda mermer ocağı olma riskiyle karşı karşıya. Bölgeye acilen milli park statüsü verilmesi talebiyle düzenlenen Doğa Sporları Festivali’nden bildiriyoruz.
#Dedegöl Dağları