Paylaş
Antalya, bu yangınla Türkiye tarihinin en büyük orman kaybını yaşadı. Yalnızca ormanlarımız değil birçok yerleşim yeri küle döndü. Yangınlar sırasında canlarını hiçe sayıp alevlere atılan 8 insanımızı kaybettik. Demirören Haber Ajansı(DHA), Manavgat’taki bu tarihi yangını tarihi bir sergiyle insanımızın dikkatine sunuyor. 45 fotoğrafın yer aldığı sergi, 17 Eylül Cuma günü Antalya Kent Müzesi Vatan Binası’nda açılacak ve 10 gün açık kalacak. Aynı sergi, eş zamanlı olarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde de gerçekleşecek.
ALEVLER ESİR ALDI
Bu önemli çalışmayı ortaya koyan DHA Antalya Bölge Temsilcisi Salih Uçar’la konuştuk. Meslek hayatlarımızın ilk yıllarından bu yana birlikte yol yürüdüğüm aprantilik yıllarımızdan bu yana dostum Salih Uçar, adım adım bu yangını ve fotoğraf sergisini anlattı:
“Tarih 28 Temmuz 2021... Antalya’nın barajlarıyla ünlü turistik ilçesi Manavgat, her zamanki gibi sıcak bir temmuz ayı yaşıyordu. Saat 12.05’i gösterdiğinde 4 farklı noktadan alevler yükseldi. Kimsenin ne olduğunu anlamasına fırsat kalmadan, yangın şehir merkezinde belirdi. Köyler, mahalleler, ahırlar, ormanlar, hatta ve hatta koca koca apartmanlar alevlerin esiri oldu.
GÜN AĞARDIĞINDA ORTAYA ÇIKAN ACI TABLO
Yaklaşık 1 saat içerisinde Doğu Antalya’da gökyüzünü duman bulutları kapladı. Hızlı müdahaleye rağmen, alevlerin önü kesilemedi. Havanın kararmasıyla, ilçe merkezine yakın köyler yandı kül oldu. Gece yarısı, pek çok aile ölümle burun buruna geldi. Bazıları şanslıydı kurtuldu, bazıları ise... Devletin bütün kurumları, tüm imkânları ile seferber olmuştu. Gün ağardığında acı tabloyla yüzleşildi. Poyrazın etkisiyle büyüyen yangın, komşu ilçelere de sıçramış, önüne ne geldiyse kül edip geçiyordu. Alevler, Gündoğmuş, Akseki, İbradı ve Alanya sınırlarındaki köylere ulaşmıştı. Bu kez feryat, figan buralardan yükseliyordu. 2, 3, 4, 5, 6’ncı gün derken, amansız mücadele gece-gündüz sürdü. Cumhuriyet tarihinin bu en büyük orman yangınında bir ilçe ve onlarca köy tahliye edildi. Bavulunu kapıp Almanya’dan yardıma gelen gurbetçiden, balayını iptal edip yangına koşan itfaiyeciye kadar herkes seferber oldu.
ALPİN İLK KEZ KULLANILDI
İlkler yaşanıyordu. Türkiye’de ilk kez bir orman yangını ‘afet bölgesi’ ilan edildi. Havadan anlık veri aktarımı yapan insansız helikopter ‘Alpin’, ilk kez bu yangında kullanıldı. Toplumsal olaylarda gördüğümüz TOMA’lar bu kez alevlere su sıktı. CEKUT timi ilk kez sahaya indi. İlk kez iktidar ve muhalefet bütün siyasi partilerin liderleri yangın bölgesine koştu. Cumhurbaşkanı, 6 bakan, 9 genel başkan, afet bölgesinde incelemelerde bulundu.
MUCİZELER DE YAŞANDI
Mücadele her geçen gün zorlaşırken, ölüm haberlerinin yanında mucizelere de tanıklık edildi. Gündoğmuş’ta tüm mezarlar küle dönerken, şehitlik ve başında dalgalanan şanlı Türk bayrağı hiç hasar almadı. Manavgat’ta 2 inek ve 3 keçi, alevlerin arasında doğum yaptı. Akseki’de çöken ahır çatısı 6 gün sonra kaldırıldığında altından canlı bir keçi çıktı. Yangının etraflarını sarması nedeniyle kaçamayan 14 kişi, gezi teknesiyle açıldıkları Manavgat Baraj Gölü’nden 6 saat sonra kurtarıldı. Derken, 10’uncu gün 6 Ağustos’ta müjdeli haber duyuruldu; ‘Yangın kontrol altında.’ Tüm Türkiye’nin seferber olduğu, nefesini tutarak izlediği büyük yangın, 220 saatin sonunda 75 bin hektar alanı kül etmiş, 2’si ormancı 8 kişi hayatını kaybetmiş, 33 bin hayvan ya yanarak ölmüş veya dumandan boğularak can vermişti.
24 BİN KARE ARASINDAN SEÇİLDİ
Cumhuriyet tarihindeki bu en büyük orman yangınını, DHA Antalya Bürosu’nun muhabir ve foto muhabirleri, adım adım görüntüledi. Alevlerin arasındaki haberciler, yangının detaylarını sadece Türkiye’ye değil dünyaya duyurdu.
DHA muhabirlerinin büyük Manavgat yangınında 10 gün süresince çektiği 24 bin fotoğraf arasından 45 fotoğraf seçildi. Şimdi bu fotoğraflardan oluşan ‘Yangın Yeri’ adı verilen sergi açılacak. Fotoğrafların yer alacağı 450 metrekarelik alanda, aynı zamanda orman yangını bölgesinden materyaller de (yanmış ağaç, enkaza dönmüş motosiklet, yeşil ağaçlar, yanmış itfaiye hortumu, çocukların yazdığı mektuplar vs.) sergilenecek. LED ekrandan yangınla mücadelede verilen görüntüler yayınlanacak, ses ve ışık efektleri de olacak.
İKLİM KRİZİNE, YEŞİLE VE DOĞAYA DİKKAT
Türkiye tarihinin en büyük orman yangınındaki bu çarpıcı karelerle, toplumda farkındalık yaratmak, iklim krizine, yeşile ve doğaya dikkat çekmek amacıyla çıktık yola. Yangının ilk dakikalarından, söndürüldüğü son ana kadar alevlerin arasında en iyi fotoğraf karesini çekmek için mücadele eden arkadaşlarımı kutlarım. Öyle çarpıcı fotoğraf karelerine imza attılar ki, hepsi ‘ödüllük fotoğraf’ diye tabir ettiğimiz türden kareler. Bunların günlük akış içerisinde kalmasına razı olamazdık. Biz de böyle anlamlı bir sergiyle kamuoyunun dikkatine sunmak istedik.”
AYNI ANDA İKİ NOKTADA
Sergide DHA’dan İbrahim Laleli, Mehmet Çınar, Semih Ersözler, Aslı Duran, Özgür Donmaz ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Öner Şan’ın 45 fotoğrafı yer alıyor. 17 Eylül Cuma günü Antalya Kent Müzesi Vatan Binası’nda açılacak ve 10 gün açık kalacak sergi, eş zamanlı olarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleşecek. Akdeniz Üniversitesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Orman Genel Müdürlüğü’nün destek verdiği ve Adopen’in sponsor olduğu bu etkinlik alanını, ilköğretim öğrencileri de pandemi önlemleri altında kafileler halinde gezecek.
Paylaş