MasterChef'te dün akşam eleme potasına kim gitti? 19 Ekim Cumartesi akşamı belli oldu. İzleyenler tarafından heyecanla takip edilen MasterChef Türkiye'nin dün akşamki son bölümünde, kırmızı ve mavi takım yarışmacıları, haftanın son oyununda, Kahramanmaraş'lı Şef Ali Çuhadar'ın tarifi 'eli böğründe' hazırlamak için karşı karşıya geldi. Danilo, Somer, Mehmet ve konuk Şef Ali Çuhadar'ın istediği yemeği en iyi tabağı yapan isimler; Şirin, Ezgi, Semih, Beyza, Kaan olurken, gecenin finaline Muratcan ve Alper kaldı. Şeflerin kararı ile daha başarısız tabağı yapan isim MasterChef 7. eleme adayı seçildi. Peki, dün akşam (19 Ekim) MasterChef potaya kim gitti, eleme adayı kim oldu? İşte, MasterChef son eleme adayı ve dün gece yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdayıMasterChef Türkiye konuk şefi Ali Çuhadar hayatı izleyenlerin dikkatini çekti. Kahramanmaraşlı olan Şef Ali Çuhadar, memleketinde önde gelen Küçük Ev restoranını işletiyor. "Ben yiyemiyorsam, yemiyorsam size bunu yedirmem, Allah bunu görür" diyen Çuhadar, sosyoloji ve psikoloji mezunu. Aşçılığa bulaşıkçılık yaparak başlayan ünlü şef MasterChef'te yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş depreminde 2 şubesinin yıkıldığını açıkladı. Ali Çuhadar kimdir, nereli? İşte, MasterChef konuk şefi Ali Çuhadar'ın hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Ali ÇuhadarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Büyük Finali'nde konuştu. Erdoğan, “Müslümanlar olarak bugün Kur'an'ın rehberliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Dünyanın dört bir yanında İslam beldelerinin çoğunda kan, gözyaşı ve istikrarsızlık hakim. Etnik, mezhep ve kabile temelli gerilimlerin en çok yaşandığı yerlerin başında İslam ülkeleri geliyor. 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' diyen bir peygamberin ümmeti olmamıza rağmen gelir adaletsizliğinin yaygın olduğu ülkeler maalesef bizim inanç coğrafyamızda bulunuyor. Zekat gibi bir müesseseye sahipken bir tarafta insanların refah ve bolluk içinde yaşarken, hemen öte tarafta milyonların açlık ve kıtlığın pençesinde kıvranmasının hiçbir makul izahı olamaz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSeslerini ve bedenlerini kullanarak sahnede birden fazla karaktere hayat veriyorlar. Rolden role girerken de tiyatro tutkunlarına unutulmaz dakikalar yaşatıyorlar. Oyuncuların tek başlarına sırtladığı ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’, ‘Toz’ ve ‘Bernarda’ gibi oyunlar son dönemde izleyicinin çok ilgisini çekiyor.
#Uygar Taylan6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazEFENDİM, gastoromide dünyanın en prestijli rehberlerinin Türkiye ilgisi sürüyormuş.Michelin’den sonra, gazeteci ve yemek eleştirmenleri Henri Gault ile Christian Millau tarafından ilk sayısı 1969’da Paris’te yayımlanan Gault&Millau da Türkiye’yi 17’nci ülke olarak bünyesine katmış.
#1Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen 9 ilin valileriyle görüşerek deprem sonrası durum ve arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı.
#DepremBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatKimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapYazın bunaltıcı havası yerini sonbaharın serinliğine bırakıyor. Bu güzel mevsimle kültür-sanat sezonu da açılıyor. 17. İstanbul Bienali’ni ve İstanbul Tiyatro Festivali’ni heyecanla bekliyoruz. Kings of Convenience ve Travis konserlerini iple çekiyoruz. Bir Orhan Pamuk kitabı ve ‘Black Panther’ filmi yolda... Bizi bekleyen filmler, oyunlar, konserler, kitaplar, albümler ve sergileri alanında uzman gazetecilere sorduk. Yeni yerler keşfetmek isteyenleri de unutmadık.
#Kültür-Sanat SezonuEvde oturmanın değil, güzel havanın tadını çıkarmanın tam zamanı. Masmavi gökyüzünün altında yemyeşil çimlere uzanıp yeni çıkan şarkıları dinleyebilir, favori yazarımızın son kitabını okuyabiliriz. Yıldızların altında konser izlemek... Ya da püfür püfür esen bir kafede yenen yemeğin ardından sinemaya, sergiye, tiyatroya gitmek... Bol arkadaşlı grupla festivallere koşmak... Bizi bu yaz çok güzel filmler, oyunlar, albümler, sergiler, festivaller, konserler bekliyor. Alanında uzman gazeteciler etkinliklere baktı, uzun listelerinden seçtiklerini bizimle paylaştı.
#ElvisÇocukların cebine para konup berbere gönderilebildiği, hava kararana kadar rahatça sokakta top oynadıkları yıllar... Ailece sinemaya gitmeyi, izlediği filmleri arkadaşlarına anlatmayı, hayvanları ve futbol oynamayı çok seven bir çocuk... Hürriyet gazetesi sinema yazarı Uğur Vardan’la anılarından yola çıkarak yazdığı çocuk kitabı ‘Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları’nı konuştuk.
#Uğur VardanSonbahar geldi, kültür-sanat sezonu açıldı... Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak şehrin tadını çıkarabiliriz artık. Bakalım bizi ne güzel filmler, oyunlar, sergiler ve konserler bekliyor bu yıl? Alanında uzman gazeteciler okurlarımız için önerilerini paylaştı...
#GazetehaberleriFerhan Şensoy meslektaşı Rasim Öztekin’i bekletmedi, yaklaşık beş buçuk ay sonra veda mektubunda bahsettiği neşeli bir meyhanedeki yerini aldı. Dün aramızdan ayrılan Şensoy artık nesli tükenen bir profilin en özgün, en çalışkan temsilcilerindendi. Kitap yazdı, oyun yazdı, sahneye koydu, oynadı, dizilerde, filmlerde rol aldı. 70 yıllık ömrüne sığdırdığı onca sanatsal izin yanında ‘muhalif’, başkaldıran bir ses ve ruhtu.
#YazarNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#NormalleşmePandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANNilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu ile Mitos Boyut Tiyatro Yayınları işbirliğiyle düzenlenen 2020 Yılı Sahne Eseri Yazma Yarışması’nın kazananları belli oldu. Toplam 146 eserin başvurduğu yarışmada birincilik ödülü ‘Geç Kalan Akşam Yemeğinin Hezimeti’ adlı eseriyle Cenap Hakan Akgül’ün oldu.
#Nilüfer Belediyesi Kent TiyatrosuCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kahramanmaraş 7. Olağan İl Kongresi’nde konuştu. "Son 2 yılda teşkilatlarımızın yaklaşık 3'te 2'sini yeni isimlerle güçlendirirken, ahdevefayı da elden bırakmadık." diyen Erdoğan, "Kaderin üstündeki kadere olan imanımızla, sağımıza solumuza bakmadan davamıza sahip çıkıyoruz. Davamızı zafere ulaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Bu sabah İlham Aliyev kardeşimle görüştük. Şuandaki gelişmeleri bizzat kendisinden dinledim. Ve olumlu gelişmeleri kendisinden dinleyince de ayrıca mutlu oldum. Zafere inşallah yaklaşıyoruz." dedi.
#Erdoğan