alev akkoyunlu haberleri sayfasında alev akkoyunlu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 143 alev akkoyunlu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sürekli artan güncellemeler ve erken yayınlanan yamaların yanı sıra kullanıcılar en son sürümü yüklesinler diye gönderilen Apple bildirimlerinden bıkan sadece ben değilim sanırım. Ancak iOS işletim sistemi, oluşabilecek siber zafiyetlere karşı korunmak için en doğrusunu yapıyor.
#İphoneHemen hemen her internet kullanıcısı, en kazançlı kötü amaçlı yazılım türlerinden biri olan scareware yani korkutma amaçlı siber saldırı ile en az bir kez karşılaşmıştır. Scareware'nin en belirgin işaretlerinden biri, bir virüsün tespit edildiğini iddia eden korkutucu ani bir uyarıyla karşılaşmanızdır. Bunu ve diğer işaretleri bilmek, dolandırılmanızı engelleyebilir.
#Alev AkkoyunluYeni yıl neredeyse geldi. Ailenizle ve arkadaşlarınızla kutlama, eğlence ve yeni kişisel hedefler belirleme zamanı geliyor. Bu yeni yıl, dijital kimliğinizi korumaya yardımcı olmak için listenize bir siber güvenlik çözümü eklemenin zamanı gelmiş olabilir.
#Alev AkkoyunluStev Jobs çalıştığı mühendislere, özellikle kullanıcıların sisteme çok fazla müdahale etmeyecek şekilde ürünlerinin geliştirilmesi için titiz davrandığını biyografisinde yazıyordu. Siyah beyaz DOS ekranlarından görsel albeniye sahip işletim sistemlerine geçişimizde kendisinin çığır açtığını söylemek pek de abartı olmaz.
#Alev AkkoyunluGenellikle akıllı telefonlarda kullandığımız anlık mesajlaşma uygulamalarını zaman zaman bilgisayarımızda da kullanmak zorunda kalabiliyoruz. WhatsApp web hesabına farklı bilgisayar ortamlarından erişim sağlıyorsanız, mutlaka işiniz bittiğinde telefonunuzdan da bu erişimi sonlandırdığınıza emin olmanız gerekiyor. Bu işlemi yapmadığınızda istemediğiniz kişiler tarafından WhatsApp hesabınızdaki tüm sohbetlerin içeriği takip edilebilir. Çoğu kişinin iş ve özel hayatında vazgeçilmez iletişim aracı olarak kullandığı bu ve benzeri uygulamalar için alınması gereken önlemleri siber güvenlik uzmanı Alev Akkoyunlu paylaşıyor.
#Alev AkkoyunluWhatsApp’ın web uygulamasını kullanmak konusunda pandemi sürecinin öncesine kadar dirençliydim. Hem hibrit çalışma ortamı, hem çoğunluğun artık iş süreçlerinde e-postalarından daha aktif olarak WhatsApp kullanması bu önyargımı kırmama sebep oldu. Sanırım yalnız değilim, benim gibi birçok insan WhatsApp’ı web üzerinden kullanmaya başladı.
#Alev AkkoyunluSon günlerde ünlüler ve diğer yüksek takipçili hesaplar dahil yüzlerce kişinin Instagram hesabı ele geçirildi. Dolandırıcıların, resmi Instagram hesabını taklit ederek “Telif hakları nedeniyle hesabınız 24 saat içerisinde kapatılacaktır. Hemen bizimle iletişime geçin.” mesajları ile kullanıcıların şifrelerine eriştiğini, ardından hızlıca bağlı telefon numarası ve e-posta adresini değiştirerek hesabın kurtarılmasını zora soktuğunu belirten siber güvenlik uzmanı Alev Akkoyunlu, Instagram hesap güvenliği için neler yapılması gerektiğini ve hesapları hacklenen kullanıcıların atması gereken adımları anlatıyor.
#EmbedpodÇevrimiçi izleme, bir web sitesini her ziyaret ettiğinizde, "beğen" düğmesine bastığınızda, bir e-posta gönderdiğinizde, çevrimiçi alışveriş yaptığınızda veya en sevdiğiniz uygulamayı kullandığınızda gerçekleşir. Göz atma geçmişimiz, alışkanlıklarımız ve beğenilerimiz titizlikle kaydedilir, saklanır ve kullanıcı tercihlerine ilişkin içgörüler sağlayan şirketler tarafından yeniden paketlenir. Pazarlama şirketlerinin kendilerine özel reklamlar ve içerikler hedeflemelerine yardımcı olan her bireyin kendi "profili" vardır.
#Alev AkkoyunluSon dönemde kullanıcıların sosyal medya hesaplarına yönelik saldırılar oldukça arttı. Hesap ele geçirmeyi amaçlayan bu saldırı girişimleri başarıya ulaştığında, hesabını geri almayı isteyen kullanıcıdan para isteniyor ya da hesaptan başta reklam içerikli paylaşımlar olmak üzere istenmeyen bazı paylaşımlar yapılabiliyor. Siber Güvenlik Uzmanı Alev Akkoyunlu, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmeye karşı nasıl güvende tutulacağını anlattı.
#Alev AkkoyunluBeraber vakit geçirdikçe her şeyi paylaşmaya başlayan çiftler için sosyal medya şifrelerinin paylaşılması da kaçınılmaz bir hale geliyor. Evli veya bir ilişki içinde olan insanların internet davranışlarını analiz eden çalışmalar gösteriyor ki, partnerlerin yarısına yakını (%47), çeşitli hesaplar için giriş bilgilerini bir güven belirtisi olarak birbirleriyle paylaşıyor. Siber güvenlik uzmanı Alev Akkoyunlu, ilişkilerde rollerin hızla değiştiğini ve bir zamanlar çiftleri mutlu eden şifre paylaşımının ayrılık sonrasında tarafların güvenliğini tehdit edecek bir koza dönüştüğünü dile getirerek neden şifrelerin paylaşılmaması gerektiğini sıralıyor.
#Alev AkkoyunluSağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısı CoronaVac'ın yaygın uygulamasına 14 Ocak'ta başladı. İlk olarak sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlanan aşı, 19 Ocak itibarıyla 1 milyona yakın kişiye yapıldı. Aşının, belirlenen öncelik sırasına göre yapıldığını ancak siber suçluların ise, vatandaşları kandırmak için “Aşı Sıranız Geldi” SMS’leri gibi bir dizi dolandırıcılık yöntemi uyguladığını belirten uzmanlar, aşı sırasını öğrenmek isteyenlere her zaman turkiye.gov.tr, www.covid19asi.saglik.gov.tr ve enabiz.gov.tr gibi resmi bağlantılardan bilgi alarak işlem yaptığınızdan emin olun uyarısında bulunuyor.
#Alev AkkoyunluBu sözleşmeleri okuyanlardan biriyseniz, azınlıksınız diyebilirim. Maalesef çoğumuz, bir uygulamayı kullanmaya hızlı adım atmak için bu sözleşmeleri okumadan onaylıyoruz. Kullandığımız çoğu uygulama için kullanıcılar, belirli ölçülerde uygulama sahiplerine kendi özeli ile ilgili hak ve izinler verebiliyor. Kimisi kameramıza ve mikrofonumuza erişim için izin alıyor, kimisi de lokasyonumuzu öğrenmek, kişi kayıtlarımza erişmek istiyor.
#Alev AkkoyunluTeknoloji derya deniz, bilmediğimiz birçok şeyi öğrenmemiz için gerçekten muazzam, uçsuz bucaksız bilgi okyanusu diyebiliriz. Çocukluğumu hatırlıyorum, evimizde 20 ciltten oluşan Meydan Larousse Ansiklopedi serisi vardı. Okulda verilen ödevler ya da bitirme projeleri olduğunda her zaman kaynak olarak kullanırdık. Şu an artık böyle bir alışkanlık kalmadı. Herkes bilmediği bir şeyi internetten araştırıyor, buluyor ve öğreniyor.
#Alev AkkoyunluAkıllı cep telefonlarının ilk çıktığı zamanı hatırlıyorum da herkeste olması zordu ve bu cihazlar ile internete girmek oldukça maliyetliydi. Operatörlerin o zamanlar sınırsız internet paketleri şimdiki gibi maalesef yoktu. O yüzden insanlar sosyal medya uygulamalarına girmek için evdeki masaüstü cihazlarını kullanırdı.
#Alev Akkoyunluİnternet üzerinden yapılan alışverişler öyle bir noktaya ulaştı ki, büyük çoğunluğumuz hemen her ihtiyacımızı e-ticaret siteleri üzerinden karşılar olduk. Kişisel banka bilgilerinin yoğun olarak paylaşıldığı yerlerde kredi kartı dolandırıcılıkları da hızla artıyor. Peki ama kendimizi güvende tutmak mümkün mü? Uzmanlar yanıtladı...
#Kredi Kartı DolandırıcılığıWhatsApp dolandırıcılığı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Dolandırıcıların yeni yöntemi, dünyanın pek çok yerinden farklı alan kodlarıyla WhatsApp üzerinden yapılan aramalar oldu. Dolandırıcıların yeni yöntemi WhatsApp üzerinden gelen yurt dışı aramaları ve mesajlar. Dolandırıcılıkla ilgili uyarılarda bulunan Bilişim Uzmanı Alev Akkoyunlu, “İletişim devam ettiğinde, karşıdaki kişinin iş olanakları gibi cazip fikir ve tekliflerle geldiğini görüyoruz. Bu kapsamda yaptığınız bir iş karşılığında kazanç sağlayacağınız vaadi ile kredi kartı bilgileriniz isteniyor. Kartınızın aktif olup olmadığını kontrol etmek amacıyla işlem yaptığınız durumlar için üç beş dolar para kartınıza gönderiliyor. Ardından, kartınızla yüklü miktarda alışveriş yapıp sizi dolandırabiliyorlar” dedi.
#Whatsapp DolandırıcılığıWhatsApp dolandırıcılığı gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Dolandırıcıların yeni yöntemi, dünyanın pek çok yerinden farklı alan kodlarıyla WhatsApp üzerinden yapılan aramalar oldu. Dolandırıcıların yeni yöntemi WhatsApp üzerinden gelen yurt dışı aramaları ve mesajlar. Dolandırıcılıkla ilgili uyarılarda bulunan Bilişim Uzmanı Alev Akkoyunlu, “İletişim devam ettiğinde, karşıdaki kişinin iş olanakları gibi cazip fikir ve tekliflerle geldiğini görüyoruz. Bu kapsamda yaptığınız bir iş karşılığında kazanç sağlayacağınız vaadi ile kredi kartı bilgileriniz isteniyor. Kartınızın aktif olup olmadığını kontrol etmek amacıyla işlem yaptığınız durumlar için üç beş dolar para kartınıza gönderiliyor. Ardından, kartınızla yüklü miktarda alışveriş yapıp sizi dolandırabiliyorlar” dedi.
#DolandırıcılıkMark Zuckerberg’ün geçtiğimiz günlerde Instagram’da paylaştığı aile fotoğrafında çocuklarının yüzünü emoji ile gizlemesi tartışma başlattı: Mark bile sahibi olduğu platforma güvenmiyorsa çocuklar için ciddi bir risk mi var? Sorunun cevabı maalesef evet… Sosyal medyada paylaşılan çocuk fotoğrafları dark web’deki pedofili ağlarına düşebiliyor! Peki ama bu nasıl oluyor ve kullanıcılar ne yapmalı? İşte tüm detaylar…
#Dark WebMark Zuckerberg’ün geçtiğimiz günlerde Instagram’da paylaştığı aile fotoğrafında çocuklarının yüzünü emoji ile gizlemesi tartışma başlattı: Mark bile sahibi olduğu platforma güvenmiyorsa çocuklar için ciddi bir risk mi var? Sorunun cevabı maalesef evet… Sosyal medyada paylaşılan çocuk fotoğrafları dark web’deki pedofili ağlarına düşebiliyor! Peki ama bu nasıl oluyor ve kullanıcılar ne yapmalı? İşte tüm detaylar…
#Mark ZuckerbergKalabalık bir ortamda herhangi bir konu hakkında sohbet edilirken 10 dakika sonra sosyal medya akışlarına o konuyla alakalı reklamlar düşmeye başlıyor. Ardından gelsin ‘Aaa bu telefonlar kesin bizi dinliyor’ tartışması... Peki bizi dinleyen gerçekten de telefonlarımız mı? Uzmanlar yanıtladı…
#TeknolojiYapay zekâ destekli akıllı cihazlar sundukları kolaylıklarla artık hayatımızın her alanındalar. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan robot süpürge skandalı gibi olumsuz gelişmeler, bize "Güvende miyiz?" sorusunu sorduruyor. Uzmanlar ise hiçbir akıllı cihaza yüzde 100 güvenmememiz gerektiğinin altını çiziyor. İşte detaylar...
#Akıllı CihazSürekli artan güncellemeler ve erken yayınlanan yamaların yanı sıra kullanıcılar en son sürümü yüklesinler diye gönderilen Apple bildirimlerinden bıkan sadece ben değilim sanırım. Ancak iOS işletim sistemi, oluşabilecek siber zafiyetlere karşı korunmak için en doğrusunu yapıyor.
#İphoneHemen hemen her internet kullanıcısı, en kazançlı kötü amaçlı yazılım türlerinden biri olan scareware yani korkutma amaçlı siber saldırı ile en az bir kez karşılaşmıştır. Scareware'nin en belirgin işaretlerinden biri, bir virüsün tespit edildiğini iddia eden korkutucu ani bir uyarıyla karşılaşmanızdır. Bunu ve diğer işaretleri bilmek, dolandırılmanızı engelleyebilir.
#Alev AkkoyunluA.K. mesleğine aşık bir öğretmen… Dolandırıcılar da onu tam da bu zaafından vurdu. “Memurlar.net sayfasında adınıza bir şikayet var” deyip içine kurt düşürdüler ve Instagram hesabını saniyeler içinde ele geçirdiler. O gün bugündür her gün dolandırıcısı ile yazışıp hesabını geri almaya çalışıyor. Karşısındaki kişi her seferinde, “Abla söz hesabını geri vereceğim ama bir hafta bende kalacak” diyor ancak hesap sürekli el değiştiriyor. İşte A.K.'nin yaşadıkları ve Instagram dolandırıcılarından korunmak için yapılması gerekenler...
#Siber SaldırıTürkiye iki gündür Samsun’daki Recep ve Emre Gezek kardeşlerin 'istemeden' yaptıkları '16 milyar liralık vurgun'u konuşuyor. Telaffuz edilen paranın bir rekor olmasının ve bankada böyle güvenlik açığının nasıl oluştuğuna dair soru işaretlerinin yanı sıra iki kardeşin karşı karşıya kaldıkları hukuki durum da tam bir muamma... İşte uzmanların ağzından Gezek kardeşleri bekleyen hukuki süreç...
#Recep GezekRusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günlerinde, uzmanlar Rus hacker'ların Ukrayna'nın altyapısını devre dışı bırakacağı saldırılar düzenlemesini ve bir 'siber Pearl Harbor' yaşanmasını bekliyordu. Bu beklentinin gerçekleşmemiş olması akıllarda "Neden?" sorusunu doğurdu. Neden Rusya bu en güçlü silahını sahaya sürmüyor? Uzmanlar ne diyor?
#UkraynaPandeminin de etkisiyle ilişkiler flört uygulamaları üzerine taşındı. Geçtiğimiz günlerde bir platformda yayınlanan belgesel diziyle işin korkunç boyutu da yeniden gözler önüne serildi: Flört dolandırıcılığı... Peki flört uygulamaları nasıl güvenli kullanılır, dolandırıcılığa karşı neler yapılır... Uzmanlar Hurriyet.com.tr için yanıtladı.
#Flört UygulamasıYeni yıl neredeyse geldi. Ailenizle ve arkadaşlarınızla kutlama, eğlence ve yeni kişisel hedefler belirleme zamanı geliyor. Bu yeni yıl, dijital kimliğinizi korumaya yardımcı olmak için listenize bir siber güvenlik çözümü eklemenin zamanı gelmiş olabilir.
#Alev AkkoyunluStev Jobs çalıştığı mühendislere, özellikle kullanıcıların sisteme çok fazla müdahale etmeyecek şekilde ürünlerinin geliştirilmesi için titiz davrandığını biyografisinde yazıyordu. Siyah beyaz DOS ekranlarından görsel albeniye sahip işletim sistemlerine geçişimizde kendisinin çığır açtığını söylemek pek de abartı olmaz.
#Alev AkkoyunluGenellikle akıllı telefonlarda kullandığımız anlık mesajlaşma uygulamalarını zaman zaman bilgisayarımızda da kullanmak zorunda kalabiliyoruz. WhatsApp web hesabına farklı bilgisayar ortamlarından erişim sağlıyorsanız, mutlaka işiniz bittiğinde telefonunuzdan da bu erişimi sonlandırdığınıza emin olmanız gerekiyor. Bu işlemi yapmadığınızda istemediğiniz kişiler tarafından WhatsApp hesabınızdaki tüm sohbetlerin içeriği takip edilebilir. Çoğu kişinin iş ve özel hayatında vazgeçilmez iletişim aracı olarak kullandığı bu ve benzeri uygulamalar için alınması gereken önlemleri siber güvenlik uzmanı Alev Akkoyunlu paylaşıyor.
#Alev AkkoyunluWhatsApp’ın web uygulamasını kullanmak konusunda pandemi sürecinin öncesine kadar dirençliydim. Hem hibrit çalışma ortamı, hem çoğunluğun artık iş süreçlerinde e-postalarından daha aktif olarak WhatsApp kullanması bu önyargımı kırmama sebep oldu. Sanırım yalnız değilim, benim gibi birçok insan WhatsApp’ı web üzerinden kullanmaya başladı.
#Alev AkkoyunluSon günlerde ünlüler ve diğer yüksek takipçili hesaplar dahil yüzlerce kişinin Instagram hesabı ele geçirildi. Dolandırıcıların, resmi Instagram hesabını taklit ederek “Telif hakları nedeniyle hesabınız 24 saat içerisinde kapatılacaktır. Hemen bizimle iletişime geçin.” mesajları ile kullanıcıların şifrelerine eriştiğini, ardından hızlıca bağlı telefon numarası ve e-posta adresini değiştirerek hesabın kurtarılmasını zora soktuğunu belirten siber güvenlik uzmanı Alev Akkoyunlu, Instagram hesap güvenliği için neler yapılması gerektiğini ve hesapları hacklenen kullanıcıların atması gereken adımları anlatıyor.
#EmbedpodVatandaşlar, Covid-19 kısıtlamalarının esnetildiği bir yaz tatiline hazırlanırken siber dolandırıcılar da pandemiyi fırsat bilerek tatil için villa kiralamak isteyenleri hedeflemeye başladı. Bilinen online rezervasyon sitelerini birebir kopyalayarak indirimli ve ucuz ilanlarla tatil planı yapmak isteyenleri dolandırmaya çalışan siber suçlulara karşı uyarıda bulunan siber güvenlik uzmanı Alev Akkoyunlu, dolandırıcı e-postalara, telefon görüşmelerine, sahte web sitelerine ve sosyal medyadaki paylaşımlara karşı temkinli olunması gerektiğini söylüyor.
#BitdefenlerÇevrimiçi izleme, bir web sitesini her ziyaret ettiğinizde, "beğen" düğmesine bastığınızda, bir e-posta gönderdiğinizde, çevrimiçi alışveriş yaptığınızda veya en sevdiğiniz uygulamayı kullandığınızda gerçekleşir. Göz atma geçmişimiz, alışkanlıklarımız ve beğenilerimiz titizlikle kaydedilir, saklanır ve kullanıcı tercihlerine ilişkin içgörüler sağlayan şirketler tarafından yeniden paketlenir. Pazarlama şirketlerinin kendilerine özel reklamlar ve içerikler hedeflemelerine yardımcı olan her bireyin kendi "profili" vardır.
#Alev AkkoyunluGeçtiğimiz günlerde 500 milyon kullanıcısının veri ihlaline maruz kaldığı ortaya çıkan iş odaklı sosyal medya platformu Linkedin ile ilgili spam e-postalarda artış gözlemleniyor. Linkedin veri ihlalinden elde edilen kullanıcı bilgilerini kullanan hackerler çeşitli yöntemlerle hesap şifrelerini ele geçirmeyi hedefliyor. Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Linkedin içerikli e-postaların bu yıl en çok tıklanan kimlik avı dolandırıcılığı olduğunu söylüyor.
#Bitdefender