Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Emlakta, ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecek. Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri katakulli ya da tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Otomotivde de aynı sistemi getireceğiz" dedi. Bolat, Çin'den ucuza ürün getirenler için de kararların yakında açıklanacağını söyledi.
#GayrimenkulTürkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri tespit edip cezai yaptırım uyguladık. Stokçulukta bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan firmalara kapatma cezası da uygulanacak. Buradaki amaç caydırıcılık. Yani istiyoruz ki ticaret haklı, vicdani ve piyasa şartları içinde yapılsın" dedi.
#Fahiş FiyatKoronavirüs fırsatçıları dünyanın dört bir yanında insanların Covid-19'a dair endişeleri üzerinden para kazanıyor. Avustralya'da geçtiğimiz günlerde sonuçlanan bir davada, bir şirket bu nedenle 3,7 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edildi. Biz de meseleyi hem sağlık hem de hukuk açısından masaya yatırdık, uzmanlarımızdan tüm tüketicileri ilgilendiren önemli bilgiler aldık...
#KoronavirüsReklam Kurulunca bu yılın ocak-mayıs döneminde görüşülen 801 dosyadan 718'i ilgili mevzuata aykırı bulunurken, bunların 576'sına durdurma cezası, 142'sine de toplam 14 milyon 378 bin 995 lira idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.
#Ticari ReklamlarÜreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Ahmet Zeki Işık, kısırlık ve tüp bebek tedavileri konularında halkı aldatıcı reklamlar, bilimselliği kanıtlanmamış yöntemler ve sağlığı tehlikeye atan uygulamalar ile ilgili hukuki süreç başlatacaklarını söyledi. Işık, "Etkinliği kanıtlanmamış tedavi yöntemlerini, kanıtlanmış gibi mucizevi şekilde göstererek, insanların ümitleriyle oynuyorlar. Hatta zarar verebilecek tedavi yöntemleri bile savunuluyor" dedi.
#KısırlıkGümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: "Reklam Kurulu, yılın ilk 4 ayında mevzuata aykırı ve tüketiciyi aldatmaya yönelik reklamlara 4 milyon 538 bin 576 lira idari para cezası kesti. En fazla idari para cezası 1 milyon 189 bin 225 lirayla iletişim, 1 milyon 7 bin 643 lira ile sağlık ve 925 bin 228 lira ile de gıda sektörlerine uygulandı" açıklamasında bulundu.
#Aldatıcı ReklamlarEsenyurt ve Tuzla’da 2011 yılında 6 farklı projeye ilişkin maket üzerinden satışını yaptıkları yüzlerce daireyi sahiplerine teslim etmedikleri iddiasıyla Makrom Yapı ve arsa sahipleri hakkında açılan davanın 8. duruşması yapıldı. Bir mağdur "İnsanlardan aldıkları paraları lüks arabalara ve boy yükseltme ameliyatlarına yatırdılar" dedi. Makromtek Tuzla Projesi’nden 41 bin TL’ye daire aldığını belirten başka bir vatandaş ise "Parayı ödedikten sonra yurtdışına gittim. 2 sene sonra geri geldim. Firmanın kapısında 4-5 tane kabadayı tipli adam vardı. ’İstanbul’da 40 bin TL’ye köpek yuvası alınmıyor. Sen nasıl daire alacaksın?’ diyerek benimle dalga geçtiler. ’Aklın varsa geri dön’ dediler" diye konuştu.
#MakromRadyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, ilaç olmadığı halde sağlığa iyi geldiği iddiasıyla tanıtılan, halkı yanıltan reklamlarla ilgili yeni süreç başlatıldığını, Kurulun bunları yayınlayanlarla ilgili müeyyide kararı almasının ardından, dosyanın, suç duyurusu için Sağlık Bakanlığına, diğer ilgililere etkin cezalar uygulanması için de Reklam Kuruluna gönderildiğini bildirdi.
- Yılbaşından itibaren, aidatsız (yalın) kredi kartı çıkarmayan bankalara verilecek ceza miktarı 5 milyon 505 bin, aldatıcı ticari reklam ve ilanları kısa mesaj aracılığıyla yapan firmalara ceza ise 27 bin 527 liraya yükselecek - 36 ay içinde teslim edilmeyen konut başına yeni para cezası 22 bin 22 lira, yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön ödemeli konut ve devre tatil sözleşmesi kuranlara verilecek ceza 110 bin 110 lira olacak - Kullanma kılavuzu ve garanti belgesi hükümlerine uymadan satılan her mal başına ceza miktarı ise 220 lira olarak belirlendi
Bitkisel ilaç veya gıda takviyesi şeklinde pazarlanan pek çok ürünün tercih edilmesinin önemli nedenlerinden birinin de “bitkisel ürünler doğaldır, zararsızdır” yanlış algısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aksoy, “Yan etkilerinden çekindiğimiz pek çok ilaç bitkilerden elde ediliyor. Dolayısıyla bunlar da ilaçlar gibi yan etkiler gösterebilir. Halbuki bu ürünler tamamen bitkisel de değil. Bu nedenle bunları kullanırken de ilaçlarda gösterdiğimiz hassasiyeti göstermemiz lazım” dedi.
Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aksoy, bitkisel ilaç ve gıda takviyelerinin halk sağlığını tehlikeye attığını belirterek, “Ortada yüz milyon dolarlarla ifade edilen nitelikli, organize bir dolandırıcılık suçu bulunuyor” dedi. Türk Kardiyoloji Derneği “Aldatıcı bitkisele kanma! Hayatını riske atma!” ve “Aldatıcı bitkisele hayır!” sloganlarıyla kampanya başlattı.