İlk yazımda Kuşadası’nın belli başlı yerlerini kısaca tanıtmıştım. Bu haftadan itibaren Ada’nın en ünlü, en dikkat çeken yerlerini daha detaylı şekilde anlatmaya çalışacağım. Dünyaca ünlü, çok özel hayvan ve bitki türlerine sahip Dilek Yarımadası Milli Park’ını uzun uzun tanıtmadan bu köşe eksik kalırdı.
#1Bir türü kurtarmak için atılan küçücük bir adım birçok canlının hayatını etkileyebiliyor. İşte Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları (YHGS) böyle yerler. Çimento fabrikası yapımını durduran dağceylanlarından avını koruyan vaşağa birçok örnek var karşımızda.
#Yaban Hayatı Geliştirme SahalarıDünyada tek doğal popülasyonu Antalya'nın Düzlerçamı bölgesinde olan ve nesli kritik tehlike altındaki alageyikler için kurulan istasyonda 56 yıldır sürdürülen çalışmalar sonuç verdi. Türkiye'de birey sayısı 500'ü aşarken, bu yıl ilk kez yavru sayısı 30'a ulaştı. DKMP 6'ncı Bölge Müdürü Mahmut Temel, "Yaklaşık 2,5 kat artış yaşandı. Şu anda sahada sayabildiğimiz kadarıyla 129 alageyiğimiz var" dedi.
#AntalyaDünyada tek doğal popülasyonu Antalya'nın Düzlerçamı bölgesinde olan ve nesli kritik tehlike altındaki alageyikler için kurulan istasyonda 56 yıldır sürdürülen çalışmalar sonuç verdi. Türkiye'de birey sayısı 500'ü aşarken, bu yıl ilk kez yavru sayısı 30'a ulaştı. DKMP 6'ncı Bölge Müdürü Mahmut Temel, "Yaklaşık 2,5 kat artış yaşandı. Şu anda sahada sayabildiğimiz kadarıyla 129 alageyiğimiz var" dedi.
#Alageyikİki hafta öncesine kadar Marmaris’te, Antalya’da ve Bodrum’da dev yangınlarla mücadele ediyorduk. Neyse ki bu felaket geride kaldı. Şimdi biliminsanları bu alanları gözlemleyerek gelecek için dersler çıkarıyor: “Zamanla, doğa kendini onardıkça alageyikler, karakulak, vaşak veya kurt gibi canlılar da bu alanlara dönecektir.”
#Doğal AfetGeçen yıl Cudi Dağı’na bırakılan ceylanlar bu yıl yavru vermeye başladı. Yeni doğanlarla birlikte bölgedeki ceylan sayısı 50’den 65’e yükseldi. Sadece ceylanlar da değil, birçok canlı türünü çoğaltıp daha önce yaşadığı yerlere bırakmak doğayı korumanın en önemli araçlarından biri...
#GazetehaberleriAnadolu'nun simgesi alageyiklerin Türkiye'deki tek yaşam alanı olarak kalan Düzlerçamı Eşenadası Alageyik Üreme İstasyonu'nda yetiştirilen 15 erkek alageyik, en son 1995 yılında görüldüğü Manavgat- Beydiğin'deki doğal yaşam ortamına bırakıldı. Alageyikler uydu vericiler ve fotokapanlarla takip edilecek. Sonbaharda 15 dişi alageyik daha aynı bölgeye salınacak.
#Alageyik185’ten fazla ülkede görülen koronavirüs nedeniyle dünya nüfusunun üçte biri kısıtlanmış koşullarda ya da karantinada yaşıyor. Bu durum insanlık için trajik olsa da memnun olanlar da var. Geyiklerden keçilere, tavuskuşlarından vahşi kedilere kadar şehirlerin çevresinde yaşayan birçok yaban hayvanı boş sokak ve meydanların keyfini sürüyor. Bodrum’da ördekler ve domuzlar görüldü, Haliç’te ise uzun yıllardan sonra yunuslar oynaşıyor...
#HayvanHidroelektrik santralları, madenler, ormanların canına okuyan projeler ve şah iken şahbaz, 75 iken 80 olan ve birçok canlının kaderini üç-beş insanın dudaklarının arasına bırakan torba yasa... Kısacası memleketin ‘doğa’sına dair dert çok... Ancak karamsarlığa düşmeye de gerek yok. Zira istendiğinde, mücadele edildiğinde ve gereklilikleri yerine getirildiğinde “Oluyormuş” dedirten, daha fazla canlının korunmasına ilham olacak çalışmalar da var. Örneğin alageyik, caretta caretta, kelaynaklar, akdenizfokları...
#KelaynakİZMİR Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nda dünyaya gelen alageyik yavrusu, daha ilk günden parkın gözdesi oldu. Doğal Yaşam Parkı’nda dünyaya gelen ilk alageyik olma özelliğini taşıyan yavru, sevimliliği ve tüylerinin deseniyle de çocuk romanı karakteri ’Bambi’ye benziyor.