Eylül ayı ile balık avı yasağı kalktı ve alabalık sezonu açıldı. Alabalık tatlı suda yaşayan balık türüdür. Omega-3 içeriği çok yüksektir. Bu nedenle sinir sistemi, hafıza, beyin, göz sağlığı açısından çok kıymetlidir. Besin değeri oldukça yüksek olan alabalığın faydalarını ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri Diyetisyen Gülçin Işık anlattı.
#AlabalıkVAN’da sulama ihtiyacını karşılayan barajlar, alabalık üreticilerine de büyük imkan sunuyor. Zernek Baraj Gölü’nde ’ağ kafes’ sistemiyle Avrupa standartlarında alabalık üreticiliği yapan tesis sahipleri, aldıkları verimden memnun olduklarını söyledi. Yılda bin ton alabalık üreten tesis sahipleri, balıkları Van ve çevresinde bulunan 5 kente gönderiyor.
#AlabalıkElazığ'da 8 yıl önce 100 ton alabalık ile işe başlayan girişimci, şimdi kurduğu 4 tesisle 800 ton alabalık ve Soman üretimi gerçekleştirerek bir çok ülkeye ihraç ediyor. Şu anda 38 kişiye iş imkanı sağlayan girişimci, kurmayı planladığı işleme tesisleriyle istihdam sayısını 250'ye çıkarmayı hedefliyor.
#AlabalıkProtein değeri yüksek, hafızaya iyi geliyor, kalbimizi koruyor, kemik gelişimini destekliyor. Her mevsim soframızın en kıymetli malzemelerinden biri olan balık, yaz aylarında da vazgeçilmezimiz... Yanına fava, havuç tarator gibi mezeleri, patates ve roka salatalarını çok yakıştıran yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyor, tarifler veriyor.
#Sponsorlu İçerikUnutkanlığa iyi gelen vitaminler, gerek takviye gerek besinler yolu ile alınarak tedavi edilebilir. Unutkanlığa iyi gelen vitaminleri B grubu oluşturmaktadır. Özellikle B12 vitamini unutkanlığa iyi gelmesi ile bilinir. Birçok sebze ve meyve içerisinde B grubu vitaminleri yer almaktadır. Yumurta, B12 bakımından en zengin besinlerdendir. Unutkanlığa iyi gelen diğer vitaminler nelerdir? Nelerde bulunur ayrıntıları ile derledik.
#Unutkanlığa İyi Gelen VitaminlerŞeker hastalığı hem Türkiye’de hem de dünyada en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Şeker hastalığının birden fazla türü bulunmaktadır. Şeker hastalığı doğuştan da olabilmekte sonradan da kazanılabilmektedir. Sonradan oluşan şeker hastalığında beslenme ve stres önemli bir faktördür. Beslenme ile şeker seviyesi belirli bir düzeyde korunabilir. Şeker hastalığına iyi gelecek yiyecekler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Şekere İyi Gelen Meyve Ve SebzelerKardiyoloji uzmanı Dr. Rida Berilğen, bilim dünyasındaOmega 3 içeren gıdaların tüketiminin kalp ve damarsağlığı açısından yararlı olduğuna dair fikir birliğiolduğunu belirterek, “Balıklar ve deniz mahsülleri,sert kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzeler vetohumlar zengin birer Omega 3 kaynağıdır vebu gıdalar diyette mutlaka bulundurulmalı” dedi.
#1Yoğun yaşam temposunun yanı sıra kış mevsiminin gelişi ile beslenme ve egzersiz alışkanlıklarımızda aksamalar yaşanabiliyor. Özellikle sağlıklı beslenme ile ilgili kış mevsiminin zenginliklerinden yararlanmak, genel sağlık açısından hayat kurtarıcı olabiliyor. Sağlıklı bir diyet, beden sağlığının yanı sıra göz sağlınıza da destekleyici etkide bulunabiliyor. Barındırdığı vitamin ve mineraller ile göz sağlığınızı koruyacak 10 besini Op. Dr. Aylin Koç Akbay açıklıyor.
#Göz SağlığıSağlıklı yaşam için beslenme tarzının önemine değinen Kardiyoloji Uzmanı Uzman Dr. Aydın Nadir, “Günümüzde sağlıklı beslenme oldukça önemli hale geldi ve buna bağlı olarak çeşitli diyetler ortaya çıktı. Bu diyetlerden bazıları sağlık açısından riskler içermekle birlikte yapılan araştırmalar Vejetaryen ve Pesketaryen diyetlerin kalp-damar hastalığı riskini azalttığını gösteriyor” dedi.
#VejeteryanPandemi sürecinde her etkinin tepkisi alışveriş paniği olunca insan merak ediyor; hangi malzeme ne kadar yeter, hangisi çabuk biter diye. Ve akla ilk olarak “Biz bizi doyurabilir miyiz” sorusu geliyor. Acaba rafları boşaltmaya, stok yapmaya gerçekten gerek var mı?
#BalıkGebelik döneminde anne adayları, tüketeceği besinlere ve miktarlarına dikkat etmelidir. Bu dönemde anne adayının özellikle bebeğin gelişimini destekleyici besinler tüketmesi gerekir. Sağlıklı bir besin kaynağı olan balığın tüketiminde ise bilinmesi gereken bazı faktörler söz konusu. Diyetisyen Bilgen Tanyel, hamilelik döneminde balık tüketimi hakkında bilgi verdi.
#Hamilelikte BeslenmeSağlıklı bir beyin için erkeklere mate kadınlara ise adaçayı içmesi tavsiyesinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, “Özellikle odaklanma sorunu yaşayan kadınlar için omega-3 içeren adaçayının hafızaya büyük katkısı var. Mate çayı ise erkek fizyolojisine daha uygun” dedi.
#Mate ÇayıUzmanlar artan deniz kirliliği nedeniyle deniz ürünlerine cıva ve diğer tehlikeli organik kirleticilerin bulaştığını, bu yüzden cıva birikiminin yüksek olduğu bilinen kılıçbalığı, kral uskumru gibi büyük balıklar gibi balıkların özellikle gebeler, emziren kadınlar ve küçük çocuklar tarafından tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
#D VitaminiDünya genelinde her gün 14 milyon öğüne sağlık ve lezzet katan Norveç somonuna olan ilgi Türkiye’de de hızla artış gösteriyor. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin araştırmasına göre, Türkiye’deki restoranlarda en çok tüketilen balık çeşidi olan somon aynı zamanda, her 10 Türk tüketiciden 7’sinin somon tercihi olarak dikkat çekiyor. Peki, Norveç’in soğuk ve tertemiz sularında yetişen bu balık hakkında neler biliyoruz? İşte yetiştirilme koşullarından kullanılan yemlerin içeriğine, Norveç somonu hakkında bilmeniz gerekenler…
#SomonMuğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, "2023 hedefine ulaşmak için üretimin artırılması, ihracat kanallarının desteklenmesi lazım. Üretim için yeni alanlar açılması ve potansiyel alanların geliştirilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.
#Muğla Alabalık Yetiştiricileri BirliğiDiyete başladınız. Bu kez son derece kararlısınız. İlk birkaç hafta her şey yolunda gitti. Sonra bir anda, önünüzdeki salata ve yanında kepek ekmeği dilimleri dururken, aklınızdan dumanı üstünde lahmacunlar geçmeye başladı. Peki, neden? Diyetisyen Nurdan Balakçı cevapladı.
#DiyetDiyete başladınız. Bu kez son derece kararlısınız. İlk birkaç hafta her şey yolunda gitti. Sonra bir anda, önünüzdeki salata ve yanında kepek ekmeği dilimleri dururken, aklınızdan dumanı üstünde lahmacunlar geçmeye başladı. Peki, neden? Ne oldu da kendi kendinizi baştan çıkarır halde, diyetinizi sabote etmeye ramak kalmış halde buldunuz? Diyetisyen Nurdan Balakçı, "Bu, bir tür aşerme hali. Karnınız aç değil ama belli yiyeceklere karşı aşırı zafiyet gösteriyorsunuz ve o yiyeceği yemeden kendinizi doymuş hissetmiyorsunuz. Bunun da başta fizyolojik olmak üzere pek çok sebebi var" diyor.
#DiyetMuğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım: "Avrupa'da alabalık üretiminde birinci dünyada da ikinci sıradayız. Almanya, Hollanda ve Danimarka başta olmak üzere Amerika ile Rusya'da dahil 82 ülkeye alabalık ihraç ediyoruz.Ürettiğimiz balıklar doğal sularında yetişiyor. Ağır metal, antibiyotik gibi hiçbir kalıntı bulamazsınız." ifadelerinde bulundu.
#Muğla