Güncelleme Tarihi:
Şeker hastalığı oldukça önemli olan bir kronik hastalıktır. Şeker hastalığı tedavi edilmezse birçok ölümcül hastalığa neden olabilmektedir. Şeker hastalığı kanda şeker seviyesinin yüksek olması demektir. Normalde idrarda şeker bulunmazken şeker hastalığında idrarda şeker bulunur. İnsülin hormonu vücutta şekeri düzenlemektedir. İnsülin hormonu şeker hastalığında bir sebeple yeterli çalışmaz ya da hiç salgılanmaz. Vücut dokuları da böylece insüline karşı duyarsız hale gelir ve kanda şeker seviyesi giderek artar. İnsülin kan şekerini normalde dokulara taşır. Fakat şeker hastalığında kan şekeri dokulara taşınamaz. Ağızda kuruluk, kilo kaybı, sık idrara çıkma, sık sık yemek yeme ve sık sık su içme gibi belirtiler ile hastalık ortaya çıkar.
Şeker Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Şeker hastalığının tedavisi yapılmazsa hastalık, önemli organlara zarar verir. Gözlerde körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi çok sayıda hastalığa neden olur. O nedenle şeker hastalığının kontrol altına alınması büyük önem taşır. Şekere hastalığını oluşturan etkenlerden biri de stres ve beslenme şeklidir. Beslenme şekli hastalığın seyri içinde büyük önem taşır. Bazı yiyecekler şeker hastalığına iyi gelen ve şeker hastalarının tüketmesi gereken besinler olmaktadır. Bu besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Baklagiller; Suda çözünen lifler içeren bazı bakliyatlar bulunmaktadır. Fasulye, mercimek, bezelye gibi bakliyatlar bunlara örnek olarak verilebilir. Bu bakliyatların özellikleri glisemik indekslerinin düşük olmasıdır. Kana şeker bu gıdalarla birlikte yavaşça karışır. Kontrollü olarak şeker seviyesi kanda yükselir.
Sebze ve meyveler; Özellikle meyvelerin tüketiminde şeker hastaları çok seçici olmalıdır. Meyveler şeker oranı ve gisemik indeksi yüksek gıdalardır. Yalnızca bazı meyveler bu sınıfın dışında kalarak şeker hastalarına iyi gelmektedir. Sebzeler ve meyveler içerdikleri mineral ve vitaminler, antioksidan ve besin lifi ile kan şekerinin düzeyini sabit tutmaktadırlar. Böğürtlen, çilek, greyfurt, turp, ıspanak, şalgam, brokoli, lahana, portakal gibi sebzeler ve meyveler önerilmektedir.
Tahıllar; içeriğinde kepek bulunan tahıllar, işlenmedikleri için glisemik indeksleri daha düşüktür. Bu sayede kan şekerinde hızlı yükselip, alçalmalar görülmez. Tam tahılların tüketimi şeker hastaları için oldukça faydalıdır.
Tarçın; gün içinde çok fazla olmamak kaydıyla tarçın tüketmek şeker hastaları için faydalıdır. Ayrıca kolesterol seviyesini de düşürmektedir.
Omega3 içeren gıdalar; derin sularda yaşayan balıklarda omega3 yağ asitleri bulunmaktadır. Kalp damar hastalıklarından korunmak için birebir olan bu yağ asidi şeker hastalığının olumsuz etkilerinden korur.
Zeytinyağı; kan şekeri seviyesinin sabit olmasında yarar sağlar.
Yağsız etler; karides, hindi, derisiz tavuk, ton balığı, ringa balığı, sardalye balığı, somon balığı ve alabalık gibi yağ oranı açısından düşük olan etler kan şeker seviyesini düzenler ve kolesterolü düşürür.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Şeker hastalarının sebze ve meyve tüketimlerinde mutlaka dikkat etmeleri gereken nokta glisemik indeks ve glisemik yük olarak düşük olan sebze ve meyvelerin seçilmesidir. Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir. Şalgam, turp, brokoli, lahana gibi sebzelerde oldukça sağlıklı olacaktır.