Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi, Aktarlar Derneği ve sektör temsilcilerinin katkılarıyla hazırladığı ‘Aktar Seviye 5 Ulusal Yeterlilik Taslağı’, Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu’nun onayının ardından yürürlüğe girdi.
#Ankara Ticaret OdasıAnkara’da 394 endemik bitki türünün bulunduğunu ve 50’den fazla türün kaybolma tehlikesi altında olduğunu belirten ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, “Ankara Ticaret Odası olarak Ankara’daki bitki zenginliğini herkese duyuracağız” dedi.
#ATOSon dönemde özellikle kilo vermek isteyen bayanlar tarafından tercih edilen “Goji Berry” isimli meyve, internet ortamında sahtekarları da harekete geçirdi. Sahtekarlar, Ebru Şallı’nın da bulunduğu birçok ünlünün resimlerini web sitelerinde izinsiz olarak kullanmaya başladılar. İşte detaylar…
#Ebru ŞallıEn eski mesleklerden olan aktarlığın da artık meslek standartları var. Ankara Ticaret Odası tarafından hazırlanan standartlar, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edildi. Standartlar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre müşterinin talebine göre bitkisel ürünleri kullanıma hazır hale getiren kişiler Aktarlar, “Geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili yardımcı profesyonel meslek mensupları” arasında sayıldı.
#GazetehaberleriYıllar içinde yerleşen kiloları, çok uğraşmadan “bitkisel” haplarla kısa zamanda verme fikri kulağa hoş geliyor. Keşke böyle mucizeler olsa... Bu iddiayı taşıyan ve pek çoğu internet üzerinden satılan ürünlerse, ölüme varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#ZayıflamaBitkisel ürün kullanımı son yılların belirgin eğilimlerinden biri. “Doğal olanın zararı yok” inancı, kimyasal ilaçlara güvensizlik ve direnç, çok yaygın bulunması, medya organları aracılığıyla satış ve tanıtım kampanyaları yapılması gibi pek çok neden, bitkisel “ilaç”lara yönlendiriyor.
#BitkiselIhlamurun kilogramının fiyatı çeyrek altınla yarışmaya başladı... Bir kilogramının fiyatı 130 lirayı aşarak gram altını sollayan ıhlamurun ederi Kapalıçarşı'da 200 TL'ye kadar çıkıyor. Uzmanlara göre bunun sorumlusu karaborsacılar... Geçen aylarda patates, zeytinyağı ve limon gibi ürünlerin fiyatını ürünleri piyasaya sürmeyerek fiyatının artmasına neden olan karaborsacılar ıhlamurda da aynı oyunu oynuyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye'ye 200 ton ıhlamurun ithal edilmesiyle fiyat sorunun çözüleceği belirtiliyor.
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ VE AKDENİZ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER DERNEĞİ (ATABDER) BAŞKANI PROF. DR. NAZIM ŞEKEROĞLU, TÜRKİYE’DE ŞİFALI BİTKİLER PAZARININ ÇOK HIZLI GELİŞTİĞİ VE PAZARIN BİRÇOK KESİMİN İŞTAHINI KABARTTIĞI SÖYLEDİ.
Gazi Üniversitesi (GÜ) Medikal Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çimen Karasu, gıda bütünleyici ya da zayıflamaya yardımcı bitkisel ürünlerin içeriklerinin tam olarak bilinmediğini ve zararlı olabileceğini belirterek, bu ürünlerin içerisine bazı kimyasal bileşiklerin yüksek dozlarda katılabildiği uyarısında bulundu.
Küresel ısınmanın yarattığı sorunlar, ekonomiye de yansımaya başladı. Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere pek çok sektörde tüketim alışkanlıklarının değişimi nedeniyle hesaplar altüst oldu. Sadece tekstil ve konfeksiyon sektöründe küresel ısınmadan dolayı yüzde 30’luk sermaye kaybı olduğu tahmin ediliyor.