IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 09:16
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ VE AKDENİZ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER DERNEĞİ (ATABDER) BAŞKANI PROF. DR. NAZIM ŞEKEROĞLU, TÜRKİYE’DE ŞİFALI BİTKİLER PAZARININ ÇOK HIZLI GELİŞTİĞİ VE PAZARIN BİRÇOK KESİMİN İŞTAHINI KABARTTIĞI SÖYLEDİ.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi öğretim üyesi ve Akdeniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği (ATABDER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Türkiye’de şifalı bitkiler pazarının çok hızlı geliştiği ve pazarın birçok kesimin iştahını kabarttığı söyledi.
ATABDER Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, şifalı bitkilerde söz sahibi olan aktarların halen payının oldukça yüksek olduğu sektöre son dönemlerde eczacıların da büyük bir hevesle girdiği gördüğünü belirterek, “Şifalı bitkiler konusunda kamuoyunda gerekli bilgilendirmenin yeterince yapılamadığı ülkemizde, yetkisiz ve bilgisiz kişilerin medyada veya internet sayfalarında halkı yanıltmaya devam ettiği bildirildi. Şifalı bitkiler konusunda halkın birinci derecede danıştığı ve konunun muhatapları olan özellikle tıp doktorlarının eğitimleri esnasında yeterince bilgi edinmemeleri sorunun daha da büyümesine neden olmaktadır. Medyada yer alan bazı haberlere göre tıp doktorlarının şifalı bitkiler konusundaki bu açıklarını ‘Halk eğitim merkezlerinde iki yıllık okul bitirmiş teknikerlerden kurs alarak gidermeye çalışmaları’ olayın ve vahametini açıkça ortaya koymaktadır.Dünyanın kabul ettiği şifalı bitkilerle sağlık konusunda ilgili bakanlıkların bir an önce önlem almaması durumunda telafisi imkansız sorunların ortaya çıkabileceği uyarısı yapıldı.
ATABDER başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler diğer adıyla “Şifalı Bitkiler” konusunda toplumun tüm kesimlerinin eğitilmesi gerektiğini belirterek, “Toplum sağlığının korunması, sahtecilere ve şarlatanlara fırsat verilememesi açısından konunun acilen ele alınması gerekiyor. Dernek olarak Avrupa Birliği’ne Türkiye’deki aktar ve baharatçıların eğitilmesi konusunda bir proje sunduk. Şifalı Bitkiler konusunda farklı disiplinlerden üniversitelerde farklı disiplinlerde şifalı bitkiler konusunda çalışan akademisyen üyeleri bulunuyor. Bir sivil toplum kuruluşu olarak göreve hazırız. Bünyesinde Eczacılık, Tıp, Ziraat, Kimya, Orman, Biyoloji, Su Ürünleri ve Veteriner Fakültelerinden birçok akademisyenin yer aldığı ATABDER’in, Doktorlar, Eczacı kalfaları, Aktarlar, Baharatçılar başta olmak üzere” ihtiyaç duyulan tüm alanlarda Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Uygulamaları konusunda eğitimler vereceğiz. Türkiye’nin farklı üniversitelerinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programlarından mezun olan teknikerlerin de meslek tanımları yapılmasının ve Şifalı Bitkilerle ilgili sektörlerde çalıştırılmalarının Halk Sağlığının Korunması ve “Sahteciliğin önlenmesi açısından önemlidir” dedi.