Ankara’da 50’den fazla endemik bitki tehlike altında

Güncelleme Tarihi:

Ankara’da 50’den fazla endemik bitki tehlike altında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2021 16:12

Ankara’da 394 endemik bitki türünün bulunduğunu ve 50’den fazla türün kaybolma tehlikesi altında olduğunu belirten ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, “Ankara Ticaret Odası olarak Ankara’daki bitki zenginliğini herkese duyuracağız” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası (ATO), Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile gerçekleştirdiği protokol uyarınca Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi, Aktarlar Derneği ve sektör temsilcileriyle birlikte hazırladığı Aktarlık Mesleği Ulusal Meslek Standartı’nın ardından ‘Aktar Ulusal Yeterliliği’ için bir çalıştay düzenledi. Tanımlanan meslek standardı temel alınarak mesleğin başarıyla icra edilmesi için gereken bilgi, beceri ve yetkinlikler ile bu yetkinliklerin kanıtlanması için değerlendirme sürecini içeren hazırlık çalıştayı ATO Duatepe Salonu’nda gerçekleşti.

Ankara’da 50’den fazla endemik bitki tehlike altında


AKTARLIK MİRASI KORUNACAK

Aktarlık mesleğinin gelişiminin ve devamının nitelikli iş gücü ile sağlanabileceğini belirten ATO Başkan Yardımcısı ve Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi Üyesi Halil İbrahim Yılmaz, bunun için iş gücünün eğitilerek belgelendirilebileceği bir sistem oluşturulması gerektiğini söyledi. Ulusal yeterlilik çalışmasıyla bitki bilimi ve aktarlık kültür mirasının korunacağına dikkat çeken Yılmaz, “Kültürel hafızamızı korumak ve yeni nesillerde sürdürülebilir hale getirmek adına aktarlık mesleğini muhafaza edersek, geleneği ve uygulayıcısını koruduğumuz gibi gelecek kuşaklara bilginin aktarılmasını da sağlamış olacağız” dedi.

HEDEF 7.5 MİLYAR DOLAR

Türkiye’de 3 bin 650’si endemik olmak üzere yaklaşık 12 bin bitki türünün bulunduğunu kaydeden Yılmaz, yetişen her üç bitkiden birinin endemik olduğunu ifade etti. Ankara’da 394 endemik bitki türünün bulunduğunu ve 50’den fazla türün kaybolma tehlikesi altında olduğunu belirten Yılmaz, “Ankara Ticaret Odası olarak yaptığımız çalışmalarla Ankara’daki bitki zenginliğini herkese duyuracak, ezberletecek, farkındalık oluşturacağız. Ülkemizde yetişen bu geniş bitki çeşitliliğinin yaklaşık bin tanesinden çeşitli şekillerde ticari olarak faydalanıyoruz. Bitki zenginliği dikkate alındığında düşük olan bu rakamı geliştirecek çalışmalar yapmak konusunda sorumluluk alacağız” diye konuştu. Türkiye’deki tıbbi ve aromatik bitki pazarının 2.5 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğunu dile getiren Yılmaz, “Bitki çeşitliliğimiz ve potansiyelimiz dikkate alındığında 7.5 milyar dolara ulaşması gereken bir pazarımız var. Bu hedefe göre motive olmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!