Havalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıKış aylarının vazgeçilmez içeceği olan ve içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, içerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
#SalepMerhabalar sevgili dostlar… Bir Ramazan ayını daha uğurluyor, bir bayramla daha kucaklaşıyoruz. Fakat en çok da bu sene “Nerede o eski bayramlar” diyoruz, en çok da bu sene eski bayramları özlüyoruz. Yaraları birlikte sarmak içinse deprem bölgesinde var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Şu sıralar sık sık Hatay’ı ziyaret ediyor, bölgede gelişen ihtiyaçları yerinde tespit edip, yardım ürünlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Orada her ne kadar buruk bir heyecan olsa da özellikle çocuklar için bayramı gerçekten bayrama dönüştürebilmek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz.
#KömbeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aktarlık ve Çiçekçiliğin Meslek Olarak Kabulü Bilgilendirme Toplantısı’nda, “Aktarlık ve Çiçekçilik meslekleri alanında imzalanan protokol ile bu mesleklerde çalışma şartlarını iyileştirmeyi, mesleklerini daha sürdürülebilir hale getirmeyi, sektördeki rekabeti artırmayı ve daha kaliteli hizmet sunumunu hedeflemekteyiz” dedi.
#Vedat IşıkhanÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Gençlere ve kadınlara dönük istihdam politikalarımıza odaklanacağız. İş gücü piyasalarını, istihdam artışı yaratmak üzere güvenceli bir şekilde esnek hale getireceğiz" dedi.
#Vedat IşıkhanAnkara Ticaret Odası’nın (ATO) 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi, Aktarlar Derneği ve sektör temsilcilerinin katkılarıyla hazırladığı ‘Aktar Seviye 5 Ulusal Yeterlilik Taslağı’, Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu’nun onayının ardından yürürlüğe girdi.
#Ankara Ticaret OdasıAnkara’da 394 endemik bitki türünün bulunduğunu ve 50’den fazla türün kaybolma tehlikesi altında olduğunu belirten ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, “Ankara Ticaret Odası olarak Ankara’daki bitki zenginliğini herkese duyuracağız” dedi.
#ATODünyanın birçok farklı yerinde yetişebilen ve faydaları ile öne çıkan bitkiler arasında topalak otu geliyor. Özellikle son dönemlerde merak edilen bir ot olduğunu söylemek mümkündür. Peki, topalak otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Topalak otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu bitki hakkında merak edilen bilgiler.
#Topalak OtuBilimsel adı Calluna Vulgaris olan süpürge otu, halk arasında funda otu ve erika ismiyle de bilinir. Tohumsuz olan çeşitleri süpürge yapımında kullanıldığı için bu ismi alan bitkiler, hem tek hem de çok yıllık olduğu için dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Gıda ve hayvan yeminde de kullanılan süpürge otu, birçok hastalığa iyi geldiği için hekimler ve beslenme uzmanları tarafından tavsiye ediliyor. Süpürge otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Süpürge otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Süpürge OtuÇok fazla bilinmeyen ancak merak edilen ot çeşitleri arasında sudan otu geliyor. Özellikle fayda sağlayıp sağlamadığı ve ne tür özellikleri bulunduğu araştırılmaktadır. Peki, sudan otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Sudan otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu ot için merak edilen tüm detaylar.
#Sudan Otuİçerdiği mineral ve vitaminlerle zengin faydalara sahip olan radika otu, ülkemizde sıkça kullanılan bitkilerden biridir. Son dönemlerde en fazla araştırılan bitkilerin başında gelen radika otu, soğuk algınlığına ve karaciğere fayda sağlamaktadır. Radika otu nedir, ne işe yarar, nerede yetişir, radika otunun faydaları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Radika OtuFaydası ile beraber ön plana çıkan peryavşan otu merak edilen bitki türleri içerisinde yer alıyor. Özellikle hızlı büyüyen ve yetişen bir bitki olması ile beraber, birçok farklı amaca hizmet ettiğini söylemek mümkün. Peki, peryavşan otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Peryavşan otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, tüm detaylar.
#Peryavşan OtuTürkiye'de özellikle en çok bilinen ve faydaları üzerinden ele alınan otlar içerisinde kuzukulağı geliyor. Aynı zamanda ülkenin farklı bölgelerinde yetişen bir bitki olarak öne çıkmaktadır. Peki, kuzukulağı otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Kuzukulağı otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kuzu Kulağı OtuFaydalı olduğu bilinen ve bu konuda merak edilen bitki türleri arasında küsküt otu geliyor. Dünyanın belirli bölgelerinde yetişen ve farklı şekillerde kullanılan bir ot olarak öne çıkmaktadır. Peki, küsküt otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Küsküt otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu bitki türü için merak edilen bilgiler.
#Küsküt OtuTürkiye'de aynı zamanda yapışkan andız otu olarak da bilinen kanser otu, sağladığı birçok fayda ile ön plana çıkıyor. Her ne kadar çok az bilinen bir ot olsa bile son dönemlerde araştırılan bitki çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Peki, kanser otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Kanser otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, tüm detaylar.
#Kanser OtuGenellikle dağlık alanlarda yetişen ışgın otu, sağlık düzenleyici bitki olarak bilinir. Çok uzun yıllardır kullanılan ışgın otu, yüksek yerlerde yetişen bitki türlerinden biridir. Işgın otu nedir, nerede yetişir, nasıl kullanılır, hangi mevsimde bulunur, ne işe yarar, kullanımı nasıl olmalıdır, zararları var mıdır sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#Işgın OtuEge bölgesinde yetişen bitkilerden biri olan cibes otu, lahanaya benzer şekillere sahiptir. Turpgiller familyasına ait olan cibes otu, alternatif tıpta uzun süredir kullanılmaya devam ediyor. Cibes otu nedir, cibes otu ne işe yarar, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Cibes OtuTürkiye'nin birçok farklı bölgesinde yer alan ve en çok bilinen ot türleri içerisinde adam otu gelir. Özellikle sağladığı faydalar ile son dönemlerde ilgi çeken ve merak edilen türler içerisinde geliyor. Peki, adam otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Adam otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Adam OtuSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarEn eski mesleklerden olan aktarlığın da artık meslek standartları var. Ankara Ticaret Odası tarafından hazırlanan standartlar, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edildi. Standartlar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre müşterinin talebine göre bitkisel ürünleri kullanıma hazır hale getiren kişiler Aktarlar, “Geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili yardımcı profesyonel meslek mensupları” arasında sayıldı.
#GazetehaberleriPek çok bitki gibi papatyalar da tohumlar vasıtasıyla çoğalırlar. Bu sebeple pataya üretiminde papatya tohumunun oldukça büyük bir öneminin varlığı söz konusudur. Sizin için pek çok insan tarafından en çok merak edilip araştırılan Papatya tohumu nasıl ve zaman ekilir? Papatya tohumu nasıl olur ve nereden alınır sorularının yanıtlarını detaylarıyla derledik.
Orhan Pamuk, yeni romanı ‘Veba Geceleri’nde 20. yüzyılın başında hayali bir Osmanlı adası olan Minger’in ‘veba anarşisi’ denilen başıbozukluk günlerini anlatıyor. Minger’in veba ile kırılan altı aylık tarihine sığdırdığı olayları, bu ülkenin 100 yıllık tarihinden esinlenerek panoramik bir gözle, zamanları birbiriyle ilişkilendirecek şekilde kurgulayan Pamuk, tarihi ve siyaseti -biraz ironi ve parodi katarak- romanına çok iyi yedirmiş. Hem sürükleyici hem çok katmanlı bir roman; Pamuk’un Nobel’den sonra yazdıklarının en iyisi...
#Orhan Pamukİnsanların yaşamak için yemek yedikleri değil, yemek yiyebilmek için yaşadığı Gaziantep’te elbette tadı damakta bırakacak başka şeyler de var... Çarşı bölgesi, Karagöz’den kalealtına kadar olan bölüm, hanlar, el sanatı dükkanları, baklavacılar bana Halep günlerimi hatırlatan eski taş evlerle süslü sokaklar...
#BursaAnkara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi Üyesi Halil İbrahim Yılmaz, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü de içeren hafta sonu kısıtlamalarından muaf tutulan çiçekçi esnafının hazırlıklarını tamamladığını belirtti.
#ATOKIŞ aylarının vazgeçilmez içeceği olan ve içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve C vitamini bulunan salebin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten diyetisyen ve beslenme uzmanı Deniz Zünbülcan, içerisinde nişasta ya da kıvam arttırıcı katkı maddesi bulunan hazır saleplerden uzak durulması gerektiğini söyledi.
#Deniz Zünbülcan