Telefonu ile yapışık halde yaşayan kime sorsanız ‘Yok ben bağımlı değilim’ diyor ama akıllı telefon bağımlılığı her geçen gün çığ gibi büyüyor. Küresel çaptaki araştırmalar da insanların akıllı telefonlarına ne kadar bağımlı olduğunu kanıtlayabilecek veriler sunuyor. Akıllı telefon kullananların büyük bir kısmı uyanır uyanmaz telefonlarına sarılıyor, aynı evde farklı odada bulunan aile üyeleri ile mesajlaşıyor, şarjı bitecek diye kaygılanıyor, tuvalete bile telefonsuz giremiyor. İşte akıllı telefon bağımlılığından dert yananların anlattıkları ve uzmanların tavsiyeleri...
#Telefon BağımlılığıBugün gençlerin hemen hepsi gününün çoğunu akıllı telefonlarıyla sosyal medyada gezinerek geçiniyor. Aileler ise tedirgin. (Ama onlar da sosyal medyada) Hatta bir grup ABD'li genç, ekran bağımlılıklarından kurtulmak için bir kulüp kurdu. Peki bu alışkanlık ne kadar ciddi bir durum? Bir Sorudan Fazlası serimizde hem ABD'deki kulübü kuran gençlerin hikayesine baktık, hem de Türkiye'de akıllı telefon kullanmayı bırakmış veya bırakmaya çalışmış kişilerle konuştuk
#Telefon BağımlılığıAkıllı telefonlar artık sadece bir araç değil, hayatımızın parçası olarak görülüyor. Milyonlarca insan daha çocukluk hatta bebeklik döneminde akıllı telefonlarla tanışıyor. Bu çocuklar biraz büyüyüp okula başladıklarında da kendilerine ait bir telefonları ve sosyal medya hesapları oluyor. Ancak bazı ebeveynler çocuklarına akıllı telefon almama konusunda direniyor. Kimisi 18 yaş şartı koyuyor, kimisi "En azından lise çağına kadar bekleyeceğim" diyor. Peki, ebeveynleri telefon yasağı koyarken çocuklar bundan nasıl etkileniyor? Telefon kullanımı için ideal bir yaş var mı? İşte çocuklarına akıllı telefon vermeyi reddeden ebeveynler ve uzman görüşleri...
#Akıllı TelefonBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hülya Ensari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesi ve yaşamın her alanında yaygın olarak kullanılmasıyla teknoloji bağımlılığının son yıllarda toplumun ve ailelerin en önemli sorunlarından biri haline geldiğini dile getirdi.
#TeknolojiTeknoloji bağımlılığının çocuklar için birçok riski barındırdığını belirten Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hülya Ensari, gençlerin ve çocukların akıllı telefon ile bilgisayar başında olmasına "Çocuk telefonla oyalanıyor, eğleniyor." gözüyle bakılmaması gerektiğini söyledi.
#Çocuk Sağlığıİnternet, akıllı telefon ve sosyal medya günümüzde en çok vakit geçirdiğimiz teknoloji araçları arasında yer alıyor. Hayatımızda birçok kolaylık sağlamasına rağmen araçlar, kaygı ve depresyon ile günlük yaşamda sorunlara da yol açabiliyor.
#Burak KesayakAkıllı telefonlar hayatımıza girdiklerinde hepimizin diline pelesenk olan bir soruyu da beraberlerinde getirdiler: Telefon bağımlısı mıyız? Henüz psikolojik literatür bu durumu bağımlılık olarak tanımlamıyor. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki akıllı telefonlarımıza karşı bağımlılık durumlarında karşılaşılan duygular besliyoruz. Ve bu durumun şimdiden bir ismi bile var: Nomophobia.
#Akıllı Telefon- Evlilik ve Aile Danışmanları Derneği Başkanı Bıçakçılar: - "Evliliğiniz kötü gidiyorsa sosyal medyadan uzak durmalısınız, ilişkinize virüs bulaştırırsınız" - "Sosyal medya, bizim özelimizin paylaşıldığı bir yer değil, yalnızlık sosyal medyada giderilmez, sanal ortam bizi daha savunmasız hale getirir, çok dikkatli olmalı"
- Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Karaman: - "Aşırı cep telefonu kullanan, elinden düşürmeyen gençlerin bağımlılık açısından riskli grup olduğunu söyleyebiliriz" - "Kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz kullanması fiziksel ve psikolojik çok ciddi zararlara yol açabilir" - "Eğer yürüyüşte, sinemada, derste, arkadaş ortamında, tuvalette telefonunuza bakamadığınızda, elinizde olmadığında kendinizi tedirgin veya eksik hissettiğinizi düşünüyorsanız siz de bağımlısınızdır" - "Akıllı telefon bağımlılığının sonuçları, madde bağımlılığının sonuçları kadar kötü olabilmektedir"
Lübnan'da yaşanan çağrı cihazı patlamaları, haberleşme güvenliğinin önemini ortaya koyarken, ASELSAN, geliştirdiği yerli ve milli haberleşme sistemleri ile dışa bağımlılığı azaltıyor, güvenliği artırıyor, kullanıcısına sahada operasyonel avantaj sağlıyor.
#AselsanTeknoloji çağının yeni vebaları ‘dijital hastalıklar’ oldu. Mesela belirtisi WhatsApp’ta aşırı mesaj atmak olan ‘WhatsAppitis’, telefonsuzluk korkusu anlamına gelen ‘nomofobi’ ya da sürekli mail kontrol etme şeklinde kendini gösteren ‘crakcberry’ gibi... Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarınızı bu hastalıklardan koruyun.
#TeknolojiÇin internet düzenleyicisi, gençlerin telefonlarında geçirdiği zamanı ciddi bir şekilde azaltacakyeni bir adım atmaya hazırlanırken, teknoloji şirketleri duruma tepkili...
#ÇinOnlar için gösteri dünyasının en tatlı çiftlerinden biri deniyor. 18 yıl önce ABD’de Avustralya’yı ve ülkede yaşayan Avustralyalıları anmak için her yıl düzenlenen geleneksel bir gala etkinliğinde tanıştılar. İkisi de Avustralyalı olup ABD’de ünlenmiş olsalar da o güne kadar ilginç bir şekilde yolları hiç kesişmemişti.
#Nicole KidmanÇizgi filmler günümüzde çocuklar için vazgeçilmez bir unsur. Hem çizgi filmlerdeki süper kahramanlar hem de ekranda geçirilen kontrolsüz süreler çocuğun gelişimini ve psikolojisini nasıl etkiliyor? Çocuk-Ergen Psikoloğu Ece Erkan ve Çocuk Gelişim Uzmanı Emel Seri ile ekrandaki süper kahramanların çocuk üzerine etkilerini konuştuk.
#Emel SeriAra tatil başladı. Bu demek oluyor ki; çocuklar bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmek isteyecek, elleri telefona ve tablete daha çok gidecek. Anne ve babaların bu konudaki kaygılarını gidermek için dijital bağımlılıkla ilgili ebeveynlere ve eğitimcilere yol gösteren Doç. Dr. Yavuz Samur’la konuştuk: “13 yaşına dek süre ve içerik sınırlandırması uygulanmalı.”
#Teknoloji Bağımlısı ÇocuklarTeknoloji hayatımızı kolaylaştırırken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Evimizin dört bir yanında konumlanan akıllı cihazların kameraları bu risklerin başında gelirken, elimizden ayırmadığımız cep telefonlarının saçtığı tehlikeyi atlıyoruz. Peki artık telefon kameramızı da mı kapatacağız? Tehlike altında olduğumuzu nasıl anlarız? Uzmanlara sorduk…
#TelefonDijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve internet erişim ağlarının hızla yaygınlaşması insan hayatında ve alışkanlıklarında birçok değişiklikleri meydana getirdi. Yetişkinler dijital araç ve gereçlerdeki gelişim ve değişimleri gözlemlerken, çocuklar dijital teknolojilerle çevrilmiş bir dünyaya gözünü açıyor.
#Konuk Yazar