Paylaş
Geçen hafta bu köşede telefonlara ne kadar düşkün olduğumuzu tartmıştık. Düşündük, konuştuk, tartıştık. Yakın çevremden çıkardığım sonuç şöyle; akıllı telefon bağımlılığı buzdolabındaki soğuk su şişesini kafaya dikmeye benziyor. Herkes yapıyor ve herkes bunu yaptığı için bir diğerini eleştiriyor. O zaman bir sonraki adıma geçebiliriz. Sürekli telefonla yaşamanın kullanıcılar kadar cihazlar üzerinde de ciddi bir etkisi var. Hayran olduğumuz teknoloji harikaları, şarjlarının sonuna geldiğinde metal yığınlarına dönüşüyor. Ancak bazı dijital alışkanlıklardan uzak durarak pil ömrünü uzatmak mümkün.
O halde ‘şarjını seven bu 12 yanlışı yapmasın’ diyelim:
Ucuz şarj aleti kullanmak: Hem porta hem de pile zarar verebilirsiniz. Ayrıca kendinizi her türlü güvenlik riskine açık hale getiriyorsunuz. Ucuz şarj aleti alacak kadar zengin değiliz.
Parlaklığı yarınlar olmayacak gibi açmak: Bütün akıllı cihazların ortak kanayan yarası... Ekran parlaklığını yüksek seviyede kullanmak bataryayı yiyip bitiriyor. Olabildiğince kısın. Eski bir Çin atasözü der ki; “En karanlık ekran pili bitmiş telefonda olur.”
Otomatik kilidi başıboş bırakmak: Bakmadığınız anlarda ekranın açık olmasına gerek yok. Ekran kilidini telefon ayarınızın en düşük süresine getirin.
ürekli 0’dan 100’e şarj etmek: Li-ion bataryaları her seferinde tam olarak şarj etmek pili uzun vadede olumsuz etkiler. Yüzde 20’nin altına düşürmeyin, olabildiğince yüzde 40-80 aralığında tutmaya çaba gösterin. (Göstermediler)
Bluetooth ve WiFi’ı kullanmadığında açık tutmak: Yapmayın. Salonda TV izlerken mutfaktaki musluğu açık bırakmaktan farksız.
Güç tasarruf modunu kullanmamak: Hem iOS hem Android’de bu harika seçenek mevcut.
Sürekli uygulama kapatmak: iPhone kullanıcıları pil ve işlemciyi rahatlattığını düşündükleri için seri uygulama kapama yoluna gidebiliyor. Bunun bir faydası olmadığı gibi yeniden uygulama açmak cihazı çok yoruyor.
Facebook’u app’ten kullanmak: Facebook uygulamasını kaldırmanın bataryaya yüzde 15 pozitif etkisi olduğu yönünde çalışmalar mevcut. Facebook’u Safari veya Chrome’da kullanmayı bir süre deneyebilirsiniz.
Sürekli sesi yüksekte tutmak: Daha az bilinen bir realite: Ses düzeyi pil ömrünü önemli ölçüde olumsuz etkiliyor. Gerekli olmayan durumlarda ses seviyesini olabildiğince azaltın.
Adblocker kullanmamak: Telefonunuz, tarayıcı ile internette takılırken karşınıza çıkan ama görmezden geldiğiniz reklamların hepsini yüklemeye çalışırken çok enerji harcar. Yapılan testlerde 1Blocker ve Ghostery Privacy Browser gibi seçeneklerle batarya ömrünün yüzde 9 arttığı görüldü.
Müzikleri indirmeden dinlemek: Spotify ve Apple Müzik gibi seçenekler müzikleri cihaza indirme imkânı veriyor. Çevrimiçi şarkı dinlendiğinde yaklaşık yüzde 10 pil harcayan eylem, indirilmiş eserlerde yüzde 5 tüketiyor.
E-mail kölesi olmak: E-postalar, maalesef telefonun ve sizin pilinizi bitirecek kudrete sahip. Evet zor ama telefonu elinize almak sizin tercihiniz olmalı. Önünüzdeki en büyük engel ‘Verileri anında ilet’ (Push mail) opsiyonunun açık olması. Derin bir nefes alıp kapatalım.
Paylaş