ABD’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından Michigan Üniversitesi’nde araştırmacılar akıllı biyonik protez bacak geliştirdi. Yapay zekânın hareket ettirdiği teknolojiyi hayata geçiren ekipte Türkiye’den Enis Habib de yer alıyor. Giyilebilir robot teknolojisi, babaannesi yürüme güçlüğü çeken Enis’in çocukluk hayaliymiş...
#GazetehaberleriSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Sağlıkİngiliz kraliyet ailesi aslında tarihinin her döneminde dünya gündeminin ilk sıralarında yer aldı. Kuşaklar değişse de bu durum hep sabit kaldı. Şu sıralarda ailenin genç kuşaklarından Galler Prensesi Kate Middleton milyonlarca kişinin ilgi odağında.
#Rose HanburyHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 4 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 4 aylık bebek ne kadar uyur, 4 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 4 aylık bebek kilosu, 4 aylık bebek bakımı, 4 aylık bebek aşısı, 4 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 4. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaArnavutköy'de yaşayan 5,5 yaşındaki Berzan Korkmaz, Örümcek Adam'a özenip 5'inci kattaki pencereden atladı. Çocuk ambulansla Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Şans eseri burnu bile kanamayan Berzan'ın ufak ezilmelerle olayı atlatması doktorlarını dahi şoke etti.
#Örümcek AdamArnavutköy'de yaşayan 5,5 yaşındaki Berzan Korkmaz, Örümcek Adam'a özenip 5'inci kattaki pencereden atladı. Çocuk ambulansla Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Şans eseri burnu bile kanamayan Berzan'ın ufak ezilmelerle olayı atlatması doktorlarını dahi şoke etti.
#İstanbulDüğünlerin kahramanı olmak zordur... Özellikle de bütün dünyada milyonlarca meraklının gözlerini dikip uzaktan izlediği ünlü düğünlerinde ya da kraliyet ailesi üyelerinin düğünlerinde. İnsan, bir yandan mutluluk ve heyecandan tir tir titrerken diğer yandan da kendine hakim olmaya çalışır. O birkaç saat, aslında hayatının en mutlu günü olmasına rağmen, gelin de damat da bu tür zorluklarla mücadele eder.
#Sophie Evekinkİleri yaştaki insanların eskiye nazaran daha az uyuduğuna, gün içinde de şekerlemeler yaptıklarına tanık oluyoruz. 'Yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır’ diye bilsek de uzmanlar durumun bu kadar basit olmadığı görüşünde. Peki ama yaş aldıkça uykusuzluk problemi yaşamanın temelinde ne yatıyor? Bu konuda yapılan araştırmanın detaylarını uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkAlmanya’nın başkenti Berlin’de kapılarını aralayan IFA 2022 fuarı, birçok dikkat çeken yeni teknolojiye ev sahipliği yaptı. Yıl sonunda ya da 2023’te göreceğimiz yeni teknolojiler vitrine çıktı. Fuarın en çok dikkat çeken ürünleri ise katlanabilir ekranlı dizüstü bilgisayarlar ve esnek ekranlar oldu.
#IFA 2022Ömür Gedik’le konuşacak öyle çok şey var ki... Çünkü hem sinema eleştirmeni, hem şarkıcı, hem köşe yazarı hem de hayvan hakları aktivisti. Magazin Konseyi’nde didişmeyi en sevdiğim arkadaşım. Çünkü bazen akıllara zarar açıklamaları oluyor, TT listelerinden düşmek bilmiyor. Ama şu sıra yeni klibi “Yürek Haini”yle gündemde.
#Ömür GedikÖmür Gedik’le konuşacak öyle çok şey var ki... Çünkü hem sinema eleştirmeni, hem şarkıcı, hem köşe yazarı hem de hayvan hakları aktivisti. Magazin Konseyi’nde didişmeyi en sevdiğim arkadaşım. Çünkü bazen akıllara zarar açıklamaları oluyor, TT listelerinden düşmek bilmiyor. Ama şu sıra yeni klibi “Yürek Haini”yle gündemde.
#Ömür GedikSürekli hareket halinde olan ve işlerini dizüstü bilgisayarlarda halleden kişilere çoğu zaman bilgisayarların sunduğu küçük ekran alanı yeterli gelmiyor. Bu duruma çare ise son dönemde sayıları ciddi şekilde artan taşınabilir monitörler oluyor. Artık sadece dizüstü bilgisayarlar değil monitörler de çantaya atılıp istenilen yere götürülebiliyor.
#USB-CGururlu ama acılı bir coğrafyanın insanı o. Çocukluğunu geçirdiği Rumeli’nin kızı. Yemek kitabında, söylediği türkülerde, şarkılarda, canlandırdığı karakterlerde hep bu kültür mirasının belirgin hatları var, fahri büyükelçisi gibi. Hayatı boyunca dışarıdan hep hüzünlü bulunmuş. Belki de bu yüzden. “Gurbet aslında birbirine çok doyamadan kaybetmek” diyor. Ama onun hüzün dışında anlatacak başka şeyleri de var. İkilemli soruların bu haftaki konuğu müzisyen, oyuncu ve makyöz Suzan Kardeş.
#Suzan Kardeş13 yaşından beri sahne alıyor, aradan geçen sürede konser sayısı 1500’e yaklaştı. Şarkı söylediği gibi onlarca söz ve bestesi var. İkilemli soruların bu haftaki konuğu Burcu Güneş’le müzikal yolculuğundan girdik, en son meslektaşlarına yönelttiği sahne kostümü eleştirisinden çıktık: “Doz çok önemli. Sanatçının bir ‘iç çamaşırı modeli’ olmadığını unutmamak gerek. Bunu başaramazsan iş avamlaşır. Karşınızda sizi seven bir kitle varsa çuval da giyseniz olur. Nasıl cesurca ‘sergilendiğinizin’ pek de bir önemi yok.”
#Burcu Güneş13 yaşından beri sahne alıyor, aradan geçen sürede konser sayısı 1500’e yaklaştı. Şarkı söylediği gibi onlarca söz ve bestesi var. İkilemli soruların bu haftaki konuğu Burcu Güneş’le müzikal yolculuğundan girdik, en son meslektaşlarına yönelttiği sahne kostümü eleştirisinden çıktık: “Doz çok önemli. Sanatçının bir ‘iç çamaşırı modeli’ olmadığını unutmamak gerek. Bunu başaramazsan iş avamlaşır. Karşınızda sizi seven bir kitle varsa çuval da giyseniz olur. Nasıl cesurca ‘sergilendiğinizin’ pek de bir önemi yok.”
#Burcu GüneşSosyal bilgiler öğretmeni 45 yaşındaki Nuri Cankurt, 13 yıl önce yeni atandığı okuluna giderken geçirdiği trafik kazası sonucu görme yetisini büyük oranda kaybetti. Ama o yılmadı, azmi ve meslek aşkıyla öğrencilerine ışık olmaya devam etti...
#Nuri CankurtBir önceki yazımda, giyilebilir cihazların geçmişten itibaren gelişimini ve sağlık alanında öne çıkan uygulama alanlarını analiz etmiştim. Son dönemlerde giyilebilir cihazların hem daha hızlı ve gelişmiş hale gelmesi, hem de giderek küçülmesi bu teknolojinin sürekli olarak daha fazla ve farklı alanlarda tüketicilerin kullanımına sunulmasını ve bunun sonuncunda da hayatımızın birer parçası haline gelmesini sağlıyor.
#Ergi ŞenerAkıllı telefonların kamera yeteneklerinin gelişmesiyle birlikte çok daha geniş kitlelerin ilgi alanına giren makro fotoğrafçılık (yakın çekim) bir hobinin ötesinde. Daha başarılı makro fotoğraf çekebilmek için kullanılabilecek teknolojik ekipmanlar, uygulamalar ve ipuçlarını bir araya getirdik.
#TeknolojiSeni her gün sırayla birimiz görmeye geldik. Annem, abim, ablam, ben… Belinden alınan omurilik sıvısından testler yapılmaya başlandı. İlk etapta düşünülen ‘herpes ensefaliti’ için antibiyotik tedavisine başlandı. Sonra test sonucu negatif çıkınca (yani sebebi herpes virüsü çıkmayınca), kortizon tedavisine de başlandı. 5 gün sonra beynindeki enfeksiyon arttığı için kortizon tedavisi kesilip ilik tedavisine (IVIG) başlandı.
#HastalıkMassachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) geliştirdikleri fiber kas projesiyle Science dergisine kapak olan Dr. Mehmet Kanık, ekibiyle birlikte omurilik hastalıklarının tedavisine odaklandıklarını belirterek, "Geliştirdiğimiz yapay kaslar ile omuriliğin esnekliğine uygun ve aktif olarak vücut ısısından aldığı enerji ile omuriliği destekleyecek kadar çok kuvvet üretecek bir implant tasarladık. Bu şekilde hastaların tekrar tekrar ameliyat olmalarını engellemek ve hayat kalitelerini maksimum hale getirip eski yaşantılarına kavuşmalarını sağlamaya çalışıyoruz." dedi.
#Bilim