Rönesansımızın, durgunlaşsa da, 20. yüzyıla büyük bir tarihi kırık ya da uçurumla değil, yoğunluğunu kaybederek ve yavaşlayarak ulaştığı açıktır. Aksi takdirde, 19. yüzyılda orduda tıbbın, kimyanın, veterinerliğin ve coğrafyanın kendi ölçülerimiz içinde gelişmesini; Batı ilmi ve üniversitesine doğru yüksek okullar aracılığıyla atılan adımları izah etmek mümkün değildir. 20. yüzyıl Türkiye’sinin atılımlarının kökü buradadır. Eksikliklerinin ve gereken yoldan sapmalarının köklerini de burada aramak gerekir.
#Türkiye RönesansıYKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite taban puanları araştırmaları hız kazandı. 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl 3 milyondan fazla aday katılım gösterdi. Sınava katılan adaylar, YKS sınav puanları ile üniversite tercihlerini gerçekleştirecekler. Başarı sıralamalarında en çok merak edilenlerden üniversitelerden biri de Akdeniz Üniversitesi (AKDÜ) taban puanları oldu. İşte, Akdeniz Üniversitesi tavan/ taban puanları 2023, başarı sıralamaları ve kontenjanları
#Akdeniz Üniversitesi Taban PuanlarıYunanistan’da Kiriakos Miçotakis, kısa ayrılığın ardından ikinci dönemi için başbakanlık konutuna geri döndü. Miçotakis, sırdaşı Yorgo Yerapetritis’i Dışişleri Bakanlığı’na getirirken eski bakan Nikos Dendias ise Savunma Bakanı oldu. Ülkede yeni kabine kadar aşırı sağ partilerin yükselişi de konuşuluyor.
#YunanistanYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu dün 2 milyon 573 bin 156 adayın başvurduğu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 338 bin 14 kişinin başvurduğu Yabancı Dil Testi (YDT) ile tamamlandı. Uzmanlara göre sınav orta zorluktaydı, sonuçları ‘matematik’ belirleyecek.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıAlexis Wicks ‘Kızıldeniz’ ile geniş literatür bilgisini tarih felsefenin içinde yoğururken merkezde tuttuğu amaca kolaylıkla dönme refleksine sahip bir çalışma sunuyor. Kızıldeniz üzerinden bir tarih felsefesi yanında Osmanlı tarihyazıcılığının imkânlarını düşünmek için çıtası yüksek, hayli zengin bir kitap...
#Kızıldenizİnsan nedir? Peki ya robotlar? Herkesin değerlendirmeleri neden birbirinden farklı? Birinin ‘iyi’ dediğine diğeri neden’ kötü’ der? Onunki bu sorulara bir cevap vermek üzere geçmiş bir ömür… Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu Onursal Başkanı ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi ile hem eski fotoğraflara göz attık hem de bu soruların cevaplarına yanıt aradık…
#Prof. Dr. Ioanna Kuçuradiİstanbul’un fethinde Kerkeporta’nın kilitlenmesinin unutulmasından dolayı Türk ordusunun içeri girdiğini düşünmek çok saf bir anlayış olur. O ‘açık unutulan kapı’ hikâyesini en son Stefan Zweig yazmıştı. İstanbul, müthiş bir askeri hazırlık sürecinin ardından fethedildi. Öyle kolay olmadı. Elon Musk, bildiğiniz gibi dünya ile dalga geçen bir para babası. Bu tiplerin ince tarih, felsefe ve edebiyat bilgisine sahip olduklarını düşünmeyelim.
#İstanbul’Un FethiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti sonunda gazetecilerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabil Havalimanı işletilmesi ile ilgili olarak, 'Bu konuyla ilgili olarak şu anda Katar tarafı özel sektörden bir isim belirledi. Aynı şekilde Türkiye tarafı bir isim belirledi. Bu firmalar birbirleriyle görüşmek suretiyle, aynı zamanda Taliban’la da görüşmeleri yaparak, ilgili arkadaşlarımızla bu işe müzaheret edecekler.' dedi. Yeni ekonomi politiksını değrelendiren Erdoğan, 'Biz bir defa yüksek faize kesinlikle inanmıyoruz. Düşük faiz politikasıyla kuru da enflasyonu da aşağı çekeceğiz ve bunu düzenleyeceğiz.' derken Kılıçdaroğlu'nun Meclis'te teki çeken hareketti ile ilgili olaraki, 'Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde böyle bir olay yaşandı mı? Bundan sonra da yaşanmaz herhalde. Bu, tam bir ibret vesikası.' dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti sonunda gazetecilerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabil Havalimanı'nın işletilmesi ile ilgili olarak, 'Bu konuyla ilgili olarak şu anda Katar tarafı özel sektörden bir isim belirledi. Aynı şekilde Türkiye tarafı bir isim belirledi.' şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan stokçularla mücadele ile ilgili olarak, 'Hem ellerindekine el koyacağız hem de cezai müeyyideleri yüksek tutacağız. Stokçuluk bizim dinimizde de haramdır.' derken Kılıçdaroğlu'nun Meclis'te tepki çeken hareketi ile ilgili olarak, 'Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde böyle bir olay yaşandı mı? Bundan sonra da yaşanmaz herhalde. Bu, tam bir ibret vesikası.' ifadelerini kullandı. AB’nin Kavala ve Demirtaş açıklamaları ile ilgili olarak da ‘Biz, Avrupa Birliği’nin Kavala’yla, Demirtaş’la, şununla, bununla ilgili aldığı kararları tanımıyoruz.’ dedi. Döviz rezervlerinin artacağını belirten Erdoğan ayrıca, ‘Ben bu kur ataklarını da tersine çevireceğimize inanıyorum. Her zaman söylediğim gibi, inşallah bu da bizi teğet geçecektir.’ değerlendirmesinde bulundu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanHaziran 1935’te 2795 No’lu kanun ile resmen hayata geçirilen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Ankara’da bugün Küçük Tiyatro’nun bulunduğu Evkaf Apartmanları binasında derslerine başlamıştır. 1946’da Üniversiteler Kanunu’yla Ankara Üniversitesi’ne teşekkül etmiştir.
#YAZARAntalya’da emekli öğretmen İsmet Saatçi (74), dokuz yıl önce üniversite sınavına girip, arkeoloji bölümünü kazandı. Bölümü birincilikle bitiren Saatçi, 2015’te başladığı yüksek lisans eğitimini de bu yıl tamamladı. Bastonuyla girdiği sınıfta dersleri ön sırada takip eden Saatçi, “Toplumda bütün uğraşlar paraya endeksli olduğu için ‘Bir getirisi olmayan uğraşa niye girdin’ diye eleştirenler oldu" dedi.
#ÜniversiteANTALYA'da emekli öğretmen İsmet Saatçi (74), 9 yıl önce üniversite sınavına girip, arkeoloji bölümünü kazandı. Bölümü birincilikle bitiren Saatçi, 2015'te başladığı yüksek lisans eğitimini de bu yıl tamamladı. Bastonuyla girdiği sınıfta dersleri ön sırada takip eden Saatçi, “Toplumda bütün uğraşlar paraya endeksli olduğu için 'Bir getirisi olmayan uğraşa niye girdin' diye eleştirenler oldu" dedi.
#AntalyaMeslek seçimini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Kişisel yeteneklere ve ilgi alanlarına göre meslek seçimi yapılmalıdır. Mütercim tercümanlık ise geçmişten günümüze en çok tercih edilen meslekler arasında yer alır. Mütercim tercümanlık nedir? Tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#Mütercim Tercümanlık Bölümü Nedir?Felsefe, varoluşun, gerçeğin, ahlakın ve bilginin doğası üzerine yapılan sorgulayıcı çalışmalara verilen isimdir. Felsefenin Yunancadaki karşılığı “bilgelik sevgisi” dir. Felsefe Bölümü son zamanlarda öğrenciler tarafından çok tercih ediliyor. Tercih yapacak öğrenciler için Felsefe nedir? Mezunları ne iş yapar? Sorularının cevabını derledik.
#Felsefe Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?‘Başa Gelen’, beklenmedik bir karşılaşmayla başlayan bir yolculuğun hikâyesi. Bodo Kirchhoff, yitip giden zamanın hüznünü ve yitirdiklerinin acısını duyan iki karakter özelinde varoluşsal sorunlara açılırken güncel önemli meselelere temas etmeyi de ihmal etmiyor. Ustaca anlatılmış bir hikâye; sürükleyici, yürek burkan, dili ve kurgusuyla göz kamaştırıcı bir metin.
#Başa Gelen