Güncelleme Tarihi:
ALAN Yeterlilik Testleri (AYT), dün yapıldı. Sınavda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 Testi’nde 40 soru, Sosyal Bilimler 2 Testi’nde 40 soru, Matematik Testi’nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi’nde 40 soru soruldu ve toplam 180 dakika süre verildi. Uzmanlar ve eğitimcilere göre AYT’de herhangi bir sürpriz yoktu.
Genellikle tüm bölümlerde soruların orta zorlukta olduğunu belirten uzmanlar, sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri için matematik dersinin belirleyici olacağını öngörüyor. Bilfen Liseleri, Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Uğur Okulları, Bahçeşehir Koleji, Nesibe Aydın Okulları ve Gen Koleji’nden uzmanlar bu yılın AYT sorularını şöyle değerlendirdi:
TÃœRK DÄ°LÄ° VE EDEBÄ°YATI ZORLADI
Türk dili ve edebiyatı testinde, 24 sorunun 6’sı anlama ve yorumlamaya dayalı paragraf ve anlam bilgisine, 18’i edebiyat bilgi ve becerisini ölçmeye dayalıydı. Türk Edebiyatı Dönemleri’nin temel taşlarını oluşturan sanatçılar, eserler ve dönem bilgilerinin sorgulandığı test, MEB kazanımlarına uygundu. Hem bilgi hem de çıkarım yapmayı gerektiren sorulardan oluşan test, adayları zorlayacak nitelikteydi. Sınavdaki metinler günlük dile yakın örneklerden seçilmişti.
Â
TARÄ°H SORULARI ANLAÅžILIRDI
Geçen yıla göre sorular daha kolaydı. Temel bilgiyi ölçmeye yönelik olarak hazırlanmıştı. Ayrıca farklı disiplinlerdeki bilgileri kullanarak yorum yapabilme gücü de ölçüldü. Soru kökleri sade ve anlaşılırdı. Disiplinli çalışan ve düzenli konu tekrarları yapan, soru kökünü iyi okuyan tüm öğrencilerin rahatlıkla cevaplayabileceği düzeyde bir sınav oldu. Sorular, ağırlıklı olarak 9 ve 12’nci sınıf müfredatından geldi.
COÄžRAFYADA HARÄ°TA OKUMA
Coğrafya soruları müfredata uygun ve TYT’ye göre daha fazla bilgi ağırlıklıydı. Sınavda küresel örgütler, yenilenebilir enerji kaynakları, rüzgâr enerjisi, turizm, sera gazı, tropikal siklonlar, biyoçeşitlilik, kültür bölgeleri, su ekosistemi konuları soruldu. Bu sınavda hem bilgiyi kullanma hem de harita okuma becerisi ön plana çıktı. Zorluk derecesi orta düzeyde, net ve anlaşılır bir sınavdı.
FELSEFE SORULARI MAKULDÜ
Felsefe soruları müfredatla uyumluydu. İkinci dönem konularının dahil olmaması psikoloji, sosyoloji ve mantık sorularının makul seviyede olmasını sağladı. Okuduğunu anlayan ve kavramsal açıdan yorumlayabilen adaylar için nispeten kolay bir sınavdı. Psikoloji soruları bilgi gerekti-ren, orta kolay nitelikte sorulardı. Sosyolojide, metin analizi, metinden sonuç çıkarma şeklinde sorulara yer verildi. Mantıkta ise öğrencinin kav-ram bilgisi ve bilgiyi kullanabilme becerisi sorgulandı.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİNDE 4 BİLGİ, 2 YORUM
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden AYT 2 ‘de toplam 6 soru soruldu. Sorulardan 4’ü bilgi, 2’si ise yorum sorusuydu. Sorulardan biri kolay, biri orta, 4’ü ise zordu.
FİZİKTE İŞLEMLİ SORULAR SIRALAMA İÇİN ÖNEMLİ
Fizik soruları son yıllardaki sınavlara benzer mantıktaydı. Kazanımlara uygun olarak hazırlanmış ve emek veren öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği türden sorulardı. 11’inci sınıf konularından dokuz soru, 12’nci sınıf konularından beş soru sorularak ideal bir dağılım yapılmıştı. Soruların bir bölümünün bilgi, yorum ve çıkarım açısından yüzeysel; bir bölümünün ise daha derinlemesine olduğu görüldü. Geçtiğimiz yıla göre bazı soru-lar işlem gerektiriyordu. Bu da öğrencilerin sıralamadaki yerini belirleyecek.
KİMYADA TEMEL BİLGİLER ÖLÇÜLDÜ
Kimya testi, temel kavram ve ilkeleri iyi kullanan, ayrıntıları görebilen, okuduğunu anlayıp yorumlayabilen ve iyi işlem becerisine sahip olan öğrencilerin çözebileceği düzeydeydi. Dokuz soru 11’inci sınıf konularından, dört soru da 12’nci sınıf konularından soruldu. Öğrencinin mutlaka bilmesi gereken kazanımları ve temel bilgileri sorgulayan nitelikteydi. Sınava iyi hazırlanan öğrencilerin yapabilecekleri, seçici, ayrıntılı, işlemli soruların yanı sıra bilgi düzeyi düşük olan öğrencilerin yapabilecekleri sorular da vardı.
BÄ°YOLOJÄ° BÄ°LGÄ° GEREKTÄ°RÄ°YORDU
Sınav soruları klasik ÖSYM formatındaydı. Geçen seneye göre bilgi ve yorum açısından daha derinlikli sorular vardı. Bu seneki sınavda bazı sorular öncekilerden farklı olarak kavramların özelliklerini karşılaştırma şeklinde geldi ve konular arası bağlantı sağlanmaya çalışıldı. Bazı sorular-da birden çok kazanımın sorgulandığı ve çeldiricilerin güçlü olduğu gözlendi. Sorular, müfredat kazanımlarına hâkim öğrencilerin yapabileceği orta zorluktaydı.
7 DAKİKAYLA KAÇIRDI
Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde sınava girecek olan bir öğrenci 7 dakika geç kalınca binaya alınmadı.
MATEMATÄ°K ORTA VE ZOR
- Matematik sınavı, bilgi birikimine sahip, işlem yeteneği güçlü ve dikkatli öğrencilerin başarıyı yakalayabileceği bir sınavdı. MEB müfredatına uyumlu hazırlanmıştı. 2020 yılının AYT sınavına benzer bir dağılım vardı. Orta güçlükteki sorulardan hazırlanan testte ayırt edici sorular, işlem yeteneğindeki gücü ve bilgiyi dikkatli kullanmayı ölçtü. Özellikle polinom sorusu sınavın ayırt edici sorusuydu. Geometri soruları eski yıllara paraleldi. Konu bilgisi ve yorum kabiliyeti yine ön plandaydı. Genel olarak orta ve zor seviyede soruların olduğu bir sınavdı.
180 DAKİKA TER DÖKTÜLER
- YKS maratonu dün yapılan ikinci ve üçüncü oturumlarla tamamlandı. Şimdi gözler 20 Temmuz’da açıklanacak sonuçlarda. Hürriyet muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap, sınavları İstanbul Üniversitesi ile Beylikdüzü Pınarkule Ortaokulu’nda takip etti, adaylarla konuştu.
YKS’de ikinci gün saat 10.15’de AYT oturumu ile başladı. Sınav 8 bin 789 binada, 150 bin 140 salonda uygulandı. AYT’de 345 bin 898 kişi görev aldı. Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi’nde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testi’nde 40 soru, Matematik Testi’nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi’nde 40 soru soruldu. Adaylara 160 soruyu cevaplamaları için toplam 180 dakika süre verildi.
Son oturum YDT ise 15. 45’te başladı. İngilizce’den 316 bin 572, Arapça’dan 13 bin 774, Almanca’dan 4 bin 705, Fransızca’dan 1745, Rusça’dan bin 218 kişinin başvurduğu sınav, 1434 binada, 16 bin 811 salonda uygulandı. 49 bin 108 kişi sınavda görev aldı. 5 dilde yapılan YDT’de adaylar 120 dakikada 80 soru cevapladı. Oturumun 17.45’te bitmesiyle birlikte bu yılın YKS maratonu da sona erdi.
ADAYLAR NE DEDÄ°
YKS’de adaylar bu yıl 12’nci sınıfın ikinci dönem konularından muaf tutuldu. Sınavdan çıkan adayların yorumları şöyleydi:
- Aslı Tozlu: Eşit ağırlıktan girdim ve çok zor sorular vardı. Orta seviye sorularla da karşılaştım ama kolay soru yok denecek kadar azdı. Sınav genel olarak bilgiye dayalı olduğundan şıklar birbirine yakın ve kafa karıştırıcı değildi. En zor test bence matematikti. Dün TYT’de Eyfel Kulesi sorusunu görünce içimden ‘Bu soru da sorulur mu?’ demiştim. Bugün o tarz bir soruyla karşılaşmadım. Psikoloji istiyorum, umarım başarırım.
- Sarp Dağlar: Ben eşit ağırlık öğrencisiyim ve tarih soruları bir hayli belirleyiciydi. Matematik testine de bakarsak orta seviye bir sınavdı. İslamiyet’in ilk dönemiyle ilgili soru zorlayıcıydı. Psikoloji kazanmak istiyorum.
- Selin Şenol: Sınav genel olarak çok kolaydı. Sayısal alandan girdim ve kısa sorularla karşılaştım. Ben geçen seneye göre daha çok zorlamalarını bekliyordum. Logaritma ve trigonometri çok sormuşlardı, 4 soru falan vardı. Rahat geçti. Tüm derslerden çözdüm, çok fazla boş bırakmadım. Türkçe ve sosyal bilimlerden 32 soru çözdüm. Temiz bir sınav oldu.
‘İLK 70 BİN’E GİRERİM’
- Kaan Bilgehan: Arada kaldığım sorular oldu ama sınavdan çıkınca uçtu aklımdan. Genel olarak sınavım iyi geçti. İlk 70 bine girerim diye düşünüyorum. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik istiyorum.
- Fatoş Çallı: 2 yılda bir kendimi denemek için sınava giriyorum. Bu yıl biraz hazırlandım. Çünkü YÖK’ün açıkladığı 34 yaş üstü ek kontenjan imkânından yararlanmak istiyorum. Sınav fena değildi. Ancak bu soruları alanında uzman olanlar hazırlıyor fakat tek kişi çözüyor. Bu anlamda biraz zor olduğunu söyleyebilirim. Matematikte ve Türk dili edebiyatından çalıştığım birinci dönem konularından sorular geldi. Süreyi de yetiştirdim. İyi bir sonuç bekliyorum.
- Tülay Dirnik: 50 yaşındayım. Kendini ve bilgilerini yenilemenin yaşı yoktur diyerek yaklaşık 30 yıl önceki yaşadığım heyecan ile sınava girmeye karar verdim. Sınav gayet güzel geçti. Arkeoloji okumak istiyorum.
MARDÄ°NÂ
JANDARMA YETÄ°ÅžTÄ°RDÄ°
MARDİN’in Nusaybin ilçesinde geç kalan adayları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecekleri salona jandarma ekipleri ulaştırdı. Nusaybin Gazi Anadolu Lisesi ile Necip Ali Nizamettinoğlu Anadolu Lisesi’nde, YKS’nin ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) için geç kalan 2 aday, yetkililerden yardım istedi. İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri adayları okullara götürerek sınava yetiştirdi.
TOKALAR DEĞİŞTİ
AİLELERİYLE vedalaşan öğrenciler sıraya girerek, kimlik ve sınav giriş kağıtlarının kontrolü ardından sınav binasındaki sınıflarına giriş yaptı. Sınava girecek bir kız öğrenci, görevlilerin uyarısının ardından saçındaki tokayı annesiyle değiştirdi. Sınava dakikalar kala öğrenciler koşarak sınav binasına girdi.
SINAV YOLUNDA KAZA
YSK günü Sakarya’nın Akyazı ilçesinden acı bir trafik kazası haberi geldi. Kızı Eslem Nur Kılıç’ı, YKS ikinci oturumuna yetiştirmeye çalışan Zafer Kılıç idaresindeki araç, yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkıp duvara çarptı. Kazada Zafer Kılıç ve kızı Eslem Nur Kılıç ağır yaralandı. Sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalelerinin ardından baba ve kızı hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı. Baba Kılıç, hastanedeki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kızının ise hayati tehlikesi sürüyor.