Muğla’nın Fethiye ilçesi açıklarında balıkçılar tarafından, ölü Akdeniz foku bulundu. Balıkçı Oben Şahin’in (36) teknesinin arkasına bağlayarak Mut Kanalı’na getirdiği yaklaşık 300 kilogram ağırlığındaki erkek fok, Akdeniz Deniz Koruma Derneği yetkililerine teslim edildi.
#MuğlaMuğla’nın Fethiye ilçesi açıklarında balıkçılar tarafından, ölü Akdeniz foku bulundu. Balıkçı Oben Şahin’in (36) teknesinin arkasına bağlayarak Mut Kanalı’na getirdiği yaklaşık 300 kilogram ağırlığındaki erkek fok, Akdeniz Deniz Koruma Derneği yetkililerine teslim edildi.
#FethiyeDünyada sadece 4 bölgede yaşayan ve nesli kritik derecede tehdit altındaki türlerin başında gelen Akdeniz foklarının 700 olarak bilinen sayısı 900’e yükseldi. Türkiye’deki sayısı 100’den 120’ye çıkarken, bu yıl doğan yavrulardan birine ‘Deniz’ ismi verildi.
#Akdeniz FoklarıKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuVenedik, bugün eski saraylarını koruma mücadelesinde. Bir konağı korumak az bir şey değil. Venedik’i korumak için İtalya gayretini tabii ki gösterecek. Ama dünyanın Venedik için gösterdiği gayret hiçbir şekilde istenen düzeyde değil... Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hayli orijinal... Marco Polo, dünya tarihinin ilginç bir seyyahıdır. Milattan önce 13. asırdan beri kaleme alınan seyahatnameler var. Onların içinde Marco Polo’nunki en çok tartışılanı...
#VenedikKaş Çevre ve Kültür Derneği, Patara Antik Kenti'nin nekropol ve deniz kaplumbağası yuvalama alanlarını içerdiği belirtilen, üzerinde 800'ü aşkın kaçak villa ve yazlık bulunan alanda yapılaşmayı yasallaştıracağı ve yeni yapılara yol açacağı aktarılan 1/25 binlik imar planının iptal edilmesi çağrısında bulundu.
#Patara Antik Kentiİstilacı bir tür olarak denizlerde yer alan ve tüketildiğinde ölüme götüren sonuçlara yol açan balon balığı, rotasını Marmara'ya çevirdi. Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, "Bunlar Nisan aylarında, üreme zamanlarında çok tehlikeli olabilmekteler. Yumurtalarının kesinlikle yenilmemesi gerekir. İç organlarının kesinlikle yenilmemesi gerekiyor. Bütün sularımız için tehlikeli çünkü bizim biyogüvenliğimizi tehdit ediyor. Bu türlerle mücadele etmek zorundayız. Yoksa balıklar kalmayacak. Ne hamsi kalacak, ne istavrit kalacak" dedi.
#Hamsiİstilacı bir tür olarak denizlerde yer alan ve tüketildiğinde ölüme götüren sonuçlara yol açan balon balığı, rotasını Marmara'ya çevirdi. Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, "Bunlar Nisan aylarında, üreme zamanlarında çok tehlikeli olabilmekteler. Yumurtalarının kesinlikle yenilmemesi gerekir. İç organlarının kesinlikle yenilmemesi gerekiyor. Bütün sularımız için tehlikeli çünkü bizim biyogüvenliğimizi tehdit ediyor. Bu türlerle mücadele etmek zorundayız. Yoksa balıklar kalmayacak. Ne hamsi kalacak, ne istavrit kalacak" dedi.
#Balon BalığıGezegenle ilişkimiz biraz altın yumurtlayan tavuğu kesmeye benziyor. Türümüz sürekli daha fazlasına sahip olmak için doğaya acımasızca saldırdıkça dünyanın da yaşamımızı destekleme gücü aynı oranda azalıyor. Bunun en büyük kanıtıysa Küresel Limit Aşım Günü.
#Yücel SÖNMEZSel, kuraklık, can ve ürün kaybı gibi felaketleri afet diye anıp iklim krizine bağlıyoruz ama nedense aşırı sıcaklar ülkemizde halen afet sayılmıyor. Oysaki iklim krizi, El Nino’nun da etkisiyle en sert yumruğu bugünlerde atıyor ve ilk darbeyi yiyenler de yaşlılar, çocuklar ve işi gereği sıcaklığın en yüksek olduğu saatlerde sokakta çalışması gerekenler oluyor... Peki, gerekli önlemleri yeterince alabiliyor muyuz?
#YazÖNCE geçmişe gidelim... Beş yıl önce, “Zeytin ve zeytinlik kabusu yine gündeme gelecek gibi” demişim. Zeytinliklerde maden dahil, her türlü yatırıma olanak sağlayan yasa teklifi maddesi, tepkiler üzerine geri çekilmiş, tartışılan tasarıdan çıkarılmış. Dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, zeytinliklerin yapılanması gerektiğini savunup, ‘7 defa da, 17 defa da, 27 defa da bu düzenleme Meclis’e gelebilir’ demiş. Ben de, ‘Ne dersiniz, zeytin kurtuldu mu, kabus geri dönecek mi?’ diye sormuşum.
#1Daha İyi Yargı Derneği, adli yılın başlangıcı nedeniyle bir bildiri yayınladı. Siyaseten tarafsız düşünce kuruluşu olan Daha İyi Yargı Derneği; hukukçular, emekli hâkimler, öğretim üyeleri, avukatlar, işinsanları ve hukuk alanında öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşan 160 üyesiyle, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler geliştirmek, politik, ekonomik ve toplumsal taraflar arasında mutabakat sağlamak ve daha demokratik ve kalkınmaya hizmet edecek ilke, yasa ve yöntemlerin hayata geçirilmesi için çalışıyor ve şu önerilerde bulunuyor:
#Daha İyi Yargı DerneğiAKDENİZ'de, su altı araştırmaları için Antalya'da yaklaşık 1 yıl sonunda inşası tamamlanan 38 metrelik 'UPL' adlı su altı arkeoloji gemisi, denize indirilmek için rıhtıma taşındı. Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakan Öniz'in, dünyanın en yenisi ve moderni olarak tanımladığı 'UPL', 500 metre derinlikten görüntü alabilme ve indirdiği robotlarla kazı yapabilme özelliğine sahip.
#AntalyaAntalya'da geçen yıla göre deniz suyu sıcaklığının 1 derece düşüşüyle caretta carettaların yuva sayısı Belek'te yüzde 61, Kızılot'ta ise yüzde 38 azaldı. Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı, Hacettepe Üniversitesi'nden Dr. Ali Fuat Canbolat, "Yarı yarıya azalmasının nedeni kaplumbağaların çiftleşme dönemi olan nisan-mayıs aylarındaki deniz sıcaklığı düşüşü. Geçen sene aynı dönemde 18-18,5 derece olan deniz suyu sıcaklığı, bu yıl 17-17,5 derece civarındaydı" dedi.
#Antalya