Kadın eğitim, yaş, medeni hal, deneyim gibi faktörler fark etmeksizin her sektörde emeğiyle varlık gösterebilmek için ciddi bir mücadele içinde. Aile içinden iş yaşamına kadar neredeyse hayatın her kademesinde kimlik, eğitim, sağlık, emek boyutunda ciddi ve oldukça sancılı bir varoluş mücadelesi veriliyor. Özellikle çalışma hayatında neredeyse her sektörde eşitsizliğin iklimi farklı hissediliyor.
#Akademide Kadının YeriCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk Yazar8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’de ve akademide kadının yerini Altınbaş Üniversitesi'nin dört kadın dekanı bir araya gelerek değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Ateş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahcı, toplum içinde kadının camdan bir tavan ile engellendiği ve olması gerekenden çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı değerlendirmelerini yaptılar.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartTürkiye genelinde hemcinslerini pedal basmaya teşvik etmek amacıyla etkinlikler düzenleyen Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nin yeni çalışması, yedi bölge ve yedi şehirde 167 kadının hikâyesini anlatan bir film oldu. ‘Benim Bisikletim Benim Şehrim’in yapımcısı Zeynep Arapoğlu’yla filmi ve arkasındakileri konuştuk.
#BisikletDarbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınıp savcılık sorgusunun adından adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Danıştay Tetkik Hakimi Ebubekir Başel, yargı içindeki örgütlenmeye ilişkin önemli itiraflarda bulundu. Ebubekir Başel, yargı teşkilatındaki yapılanma, kıdeme, sicil numarasına göre T1, T2, T3 ve T4 şeklinde düzenlendiğini, yargı teşkilatında bir taşra bir de devre yapılanması bulunduğunu belirtti. Maaşının yüzde 10'nunu cemaate verdiğini belirten Başel sigara içenlerin 'abi' olamadığını söyledi.
#DanıştayCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kadın erkek eşitliğinin, cinsiyet adaleti gibi bir değer kriteriyle ele alınmasının önemini vurgulayarak, "Kadınların özel sorumlulukları hesaba katılmadan sağlanan eşitlik, bazı eşitsizlikler doğurabilir" dedi. Emine Erdoğan, aynı zamanda "Türkiye’de bazı etnik ayrımlar konusunda birikmiş sorunlarımız olmuştur. Keza, 60 darbesi, 80 darbesi Türkiye tarihinin enkazlarıdır. Geçtiğimiz hafta, tarihimizin bu tür enkazlarına atıf yapan bir ifadem, çarpıtılarak bambaşka noktalara çekildi. Oysa kazanımlarıyla ve birikmiş sorunlarıyla geçmiş, hepimizin ortak geçmişidir. Cumhuriyet, milletimizin ortak eseridir, yaşadığımız coğrafyanın umut kaynağıdır, hepimiz için bir değerdir" diye devam etti.
#Borsa İstanbulCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan, "AK Parti hareketinin yerliliği 300 yıldır bizim üzerimizdeki ölü toprağını kaldıran ve adeta paradigmayı zorlayan bir etki yarattı" dedi.
#MirasHürriyet Treni, tam bir hafta önce Diyarbakır’daydı. En coşkulu karşılamalardan biri burada yaşandı çünkü herkesin anlatacak bir şeyi vardı.En çok da Sur Belediyesi Başkanı Abdullah Demirbaş’ın. O, kadınlar için çalışan bir erkek. Belediyenin personel sözleşmelerine ilk kez eşe şiddet maddesini koyan, Kadın Akademisi’ni kuran o. Daha iki yılını doldurmayan Akademi, gözle görülür, elle tutulur sonuçlar almaya başlamış