Ebeveynlik ve çocuk gelişimine dair son araştırmalar, çocukların güçlü yönlerine odaklanan ebeveynlik modelinin çocukların tam potansiyellerine ulaşabilmeleri, yaşam tatmini ve mutluluğu açısından oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Uzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu çocuk yetiştirmede uygulanan modelleri anlatıyor.
#Ebeveynlik ModeliÇocuğunuz size ve yaşıtlarına kaba kuvvet mi uyguluyor? Çocuğunuzun kaba kuvvet eğilimine bir türlü çözüm bulamıyor musunuz? Uzm. Psk. Sinem Olcay Kademoğlu çocuklarda kaba kuvvet eğiliminin nedenlerini, ailelerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlatıyor.
#Aile GelişimiUzun süredir ebeveynlerin aklı, dijital medya platformlarının çocuk gelişimindeki etkisi hakkında oldukça karışık. Uzmanlar özellikle bebeğin gelişimin ilk yıllarında ekrandan uzak durmaları konusunda uyarıyorlar. Ancak çok yakın zamanda Amerikan Pediyatri Derneği daha önceden ekran ve çocuk gelişimi ilişkisine dair bulunduğu tavsiyesinde önemli bir revizyon yaptı. İşte yıllardır kafaları karıştıran bu probleme Uzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu açıklık getiriyor.
#Televizyonun ZararlarıÇocukların yaşam boyu kendilerini gerçekleştirebilen bireyler olmasında ebeveynlerin yetişkin olma becerileri çok önemli. Çocuklar, kadın ve erkek rollerini sağlıklı olarak yaşayabilen anne ve babalara ihtiyaç duyarlar. Bu olgunluğa sahip olan ebeveynlerin olduğu evlerde yaşam; sınırlar, denge, adalet, sevgi ve saygı çerçevesinde ilerler. Çocuklar böyle bir çevrede kendilerini güvende hisseder.
#Konuk YazarSon yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket EtmiyorKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayTBMM Genel Kurulunda, çocukların korunmasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, "Bugün kurduğumuz komisyon, 'ihtiyaçların, güncel gelişmelerin ışığında yapılabilecek ne var?' sorusunun peşinde koştuğumuz bir çalışmadır." dedi.
#TBMM Genel Kurulu4 Ekim Hayvanları Koruma Günü, 1931 yılından itibaren insanları hayvanlara karşı sevgi ve şefkat duygularını uyandırmak onları korumalarını sağlamak amacıyla tüm dünyada kutlanmaktadır. Ben de bu özel gün için bağlı olduğum hayvan gruplarımdan gelen bazı yazıları sizlerle paylaşmak istedim.
#Güzin AblaÇiğli Ataşehir’de eğitim öğretim hayatına devam eden Özel Bilgiç Çocuk Anaokulu, yeni dönem hazırlıklarını tamamladı. Yeni dönemle birlikte gerçekleştirecekleri projelerden bahseden kurucu Beril Çelikel, çocukların çok yönlü gelişimlerini takip etmek için uzman desteğinden faydalandıklarını belirtti.
#1Pek çoğumuzun gündelik yaşam koşturmacası içinde kurallara uymayan, kendi bildiğince kuralları çiğneyerek düzeni bozan kişilerle karşılaşmamızın altında önemli bir eksikliğin yattığını ifade etmek mümkün. Bu o kişilerde sorumluluk bilincinin gelişmediğinin önemli bir göstergesidir.
#Konuk YazarSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarParis2024 Paralimpik Oyunları tarihimizin en büyük başarısıyla sonlandı. Oyunlardan geriye 10 branşta alınan 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz madalya tam 28 madalya kaldı. Oyunlarda hem altın madalyası hem dünya rekoruyla öne çıkan paralimpik okçumuz Öznur Cüre Girdi’yi Paris dönüşü yakaladık.
#Paris2024Sanofi Avrasya Bölgesi, İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ile Sanofi’nin immünoloji alanındaki çalışmaları ve 14 Eylül Atopik Dermatit Günü’ne özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikİstanbul Beylikdüzü’nde 5 yıldır uygulanan ve gün boyu özel gereksinimli çocuklarla aynı sırayı paylaşıp onların akademik ve sosyal gelişimiyle birebir ilgilenen ‘gölge öğretmen’leri Hürriyet gündeme getirmişti. Ancak Beylikdüzü Kaymakamı değişince proje iddiaya göre ‘tasarruf’ gerekçesiyle sonlandırıldı. Halk eğitim merkezlerinde aldıkları eğitim sonrası görevlendirilen 130 gölge öğretmen işsiz, öğrenciler ise ‘gölgesiz’ kaldı. Haberi duyan veliler ellerinde dilekçelerle soluğu Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde aldı. Gölge öğretmenlerini kaybeden veliler 5 yıldır süren uygulamanın devam etmesini istiyor.
#‘Gölge Öğretmen’İmi Geri VerinYaz mevsiminin bitişiyle, yeni bir okul yılının başlaması pek çok aile için hem heyecan verici hem de hazırlık gerektiren bir süreç. Özellikle ebeveynler için, çocuklarının ihtiyaçlarına doğru zamanda uyum sağlamak, onların okul hayatına sorunsuz bir başlangıç yapmalarına yardımcı olmanın temel anahtarlarından biri. Peki, hangi eğitim kademesindeyken çocukları nasıl destekleyebilirsiniz?
#Konuk YazarOkulların açılmasına sayılı gün kaldı. Çok sayıda çocuk bu yıl kreşe, anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak. Her yaşta akran zorbalığı ya da dışlanma yaşanmasını muhtemel olsa da özellikle okul ortamına ilk kez girecek çocuklarda dışlanma, yalnız kalma durumu daha sık yaşanabiliyor.
#Akran Zorbalığı