AIDS yani HIV belirtileri ve nasıl bulaştığı, hastalık hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler tarafından merak ediliyor. HIV isimli virüsle bulaşan ve vücudun bağışıklık sistemini harap eden bir hastalık olan AIDS, bağışıklık sisteminin çökmesi ile vücutta enfeksiyonlara neden oluyor. "Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" olarak adlandırılan bir hastalıklar tablosu olan AIDS enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. HIV pozitif anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında emzirme ile bulaşabilmektedir. Peki, AIDS/HIV nedir, belirtileri nelerdir? AIDS hastalığı nasıl bulaşır, neden olur, tedavisi var mı? İşte, AIDS tedavisi ve korunma yolları hakkında ayrıntılı bilgiler.
#AIDS NedirSincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Gözde Bumin Aydın, Dünya Sepsis Günü'nde, sepsis vakalarının yüzde 40’ını 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirterek, “Her yıl 47-50 milyon sepsis vakası oluyor ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanıyor” dedi. Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın Hürriyet’e şunları söyledi:
#SepsisLenfositin vücutta savunma mekanizmasıdır. Genellikle pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Yapılan kan sayımında bu hücrelerin düzeyi sağlık açısından çok önemlidir. Peki Lenfosit (LHM, LHMph) nedir? Lenfosit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere Lenfosit hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde açıkladık.
#SağlıkErgenlik dönemindeki gelişimi tamamlamak için hem kadınlar hem de erkekler bazı hormonlara ihtiyaç duyar. Bu hormonlardan birisi de FSH hormonudur. FSH hormonu kadınlarda yumurtalıklar için gerekli olan bir hormonken erkeklerde ise testislerin görevini yerine getirmesi için önemli bir hormondur. Bu yazımızda sizler için FSH hormonu nedir? FSH hormonu değerleri nelerdir? Bu hormonun düşük ya da yüksek çıkmasının nedenleri nelerdir? Gibi soruların cevaplarını derledik.
#FSH Hormonu NedirKızamık vakalarındaki artışlarda aşı reddinin etkisine dikkat çeken Bakan Koca, temaslıların takibe alındığını, sağlık çalışanlarından barınma merkezlerindeki çocuklara kadar büyük bir aşılama kampanyasının yürütüldüğünü anlatarak, “Aşı takvimine uyun” çağrısında bulundu.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Ülkemizde kızamık vakalarına bağlı ölümler olduğu yönünde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Konuyla ilgili kaygı uyandıran iddialar asılsızdır. Bu açıklama, kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacından doğmuştur.' açıklamasında bulundu.
#Sağlık Bakanıİlk olarak Güney Afrika’da görülen “B1.1.529” adlı yeni mutasyon dünya çapında paniğe neden oldu. Ülkeler peş peşe Afrika uçuşlarını iptal etme kararı alırken DSÖ ve aşı şirketleri yeni varyant üzerinde çalışmaya başladı. Bilinenlerden daha bulaşıcı olduğu değerlendirilen mutantın “Nu” harfiyle adlandırılması bekleniyor.
#KoronavirüsTıp'ta hastalıklar belirli kategorilere alınmış ve o şekilde değerlendirilmektedir. Tıp dilinde infeksiyon da bilinen hastalı türlerinden bir tanesidir. İnfeksiyon hastalıklarının ne olduğu ve infeksiyonun enfeksiyondan ne farkının olduğu merak edilmektedir. Peki, infeksiyon nedir? İnfeksiyon hastalıkları nelerdir? İnfeksiyon ile enfeksiyon arasında yer alan temel farklılıklar nelerdir? İşte infeksiyon hastalıkları ile ilgili tüm detaylar.
#İnfeksiyon Nedir?HIV virüsü vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ve etkisini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren hastalıkların başında geliyor. Korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, risk grubunu oluşturan etmenler olarak sıralanıyor. HIV virüsü ayrıca HIV'li bir kadından çocuğuna emzirme sırasında da geçebiliyor. Hastalığın tedavi sürecinde ise hastanın mutlaka doktor kontrolünde olması gerekiyor. Peki, HIV virüsü nedir? İşte, HIV hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#HIV NedirHIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. Korunma önlemleri tedaviden daha etkili ve ucuzdur. HIV pozitif kişinin partneri olmak, korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, ortak enjektör kullanımına maruz kalmak risk oluşturmaktadır. Ayrıca, HIV pozitif gebelerin bebekleri, riskli temas öyküsü bulunan kişiler risk altındaki gruplardır.
#HIV NedirSinsi bir şekilde ilerleyen ve uzun süre anlaşılmayan tüberküloz (verem), tedavi edilmediği takdirde insan sağlığı açısından hayati risk oluşturabiliyor. Tüberkülozda, düzenli ilaç kullanımı tedavi açısından önemli yer kaplıyor. Hastalığın dirençli mikropları kişiden kişiye de bulaşabiliyor. Peki, genellikle öksürük, balgam, kan tükürme ile kendisini gösteren tüberküloz (verem) nedir ve nasıl anlaşılır?
#TüberkülozAIDS, bulaşma yolları nedeniyle toplumda utanılan ve konuşmaktan kaçınılan hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. HIV virüsü, insan vücuduna girdiği andan itibaren yıllar boyunca sessizce ilerleyerek bağışıklık sisteminin çökmesiyle AIDS’e neden oluyor.
#Hiv NedirÇağımızın salgını olarak nitelendirilen HIV/AIDS hastalığı, tanımlandığı 1981 yılından beri yayılmaya devam ediyor. 1 Aralık ise Dünya AIDS Günü olarak anılıyor ve farkındalık için çalışmalara yapılıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, bugüne özel AIDS ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Aids