Site sakinleri işini doğru yapmayan yönetim şirketlerinden dertli. Yüzde 200’ü bulan fahiş zamlar, hizmet alımlarındaki usulsüzlükler ve yönetimi bırakmayan şirketler nedeniyle yüzlerce şikâyet aldıklarını söyleyen Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, “Yönetim şirketlerine lisans şartı getirecek düzenlemede son aşamaya gelindi. Türkiye’de 4 bin şirket var, bunların en çok yüzde 20-25’i kriterlere uyabilecek” dedi.
#Site SakinleriSon yıllarda ev sahipleri ve kiracıların ortak sorunu aidatlar oldu. Araştırmalara göre İstanbul’da bu yıl yüzde 25-71 bandında olan aidat zamları, kimi sitelerde yüzde 150’ye kadar çıktı. Son 2 yılda ise yüzde 200 ila 300 arasında zamlanan aidatlar site sakinlerini isyan ettirdi. İşte ilçe ilçe aidatlar ve önemli uyarılar...
#KonutYeni yıla sayılı günler kala birçok apartman ve sitede aidat zamları konuşulmaya başlandı. Yönetim şirketleri en büyük gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle asgari ücret düzenlemesini bekliyor. Ev sahipleri ve kiracılar ise tedirgin. Kimi sitelerde maliyetlerle açıklanamayacak yüksek zamlar yapılması, usulsüz işlem ve yolsuzluk olaylarının artması ‘zamlar ne kadar gerçekçi olacak’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Biz de yeni zam dönemi öncesi tüm bilinmesi gerekenleri derledik. İşte 5 soruda tüm yönleriyle aidat zamları ve vatandaşın yasal hakları...
#Asgari ÜcretBir zamanların kötü şöhretli emniyet binası Sirkeci’deki Sansaryan Han, 5 yıldızlı otel oldu. 1940’lı yıllarda sağ ve sol görüşlü birçok isim buradan geçmiş, geriye de dayak ve işkence dolu hatıraları kalmıştı. Tarihi dokusuna uygun restore edilen mekân şimdi dünyanın dört bir tarafından turistleri ağırlayacak.
#Sansaryan Hanİstanbul’daki lüks bir sitenin müdürünün maaşının 75 bin TL’yi bulması sosyal medyada yankı buldu. Site sakinlerinin itirazına rağmen yönetim zammı onayladı. Böylece aidatlar da 7 bin TL’ye ulaştı. Hürriyet’e konuşan site sakinleri isyanda: “Oturanlar zengin nasıl olsa, öderler diyorlar. Ama bu kadarı da haksızlık!”
#İstanbulArtan konut fiyatları ve kiralar nedeniyle zorlanan vatandaş yeni yılda aidat zamları ile bir şok daha yaşadı. Ortalama yüzde 50-70 bandında olan, kimi sitelerde yüzde 100’ü bulan aidat zamları bütçeleri zorluyor. Site yönetimleri, artan asgari ücretle personel maliyetlerinin yükselmesini ve genel giderlerin artmasını gerekçe gösterse de, site sakinleri kiraya yaklaşan bedeli fazla buluyor. İstanbul’un merkezi olmayan ilçelerinde dahi sitelerde 1+1’lerin aidatı 1000-1500 liraya çıktı, 2+1 dairelerde 2 bin liraya ulaştı. Şehrin merkezinde ise rakamlar birçok hanenin kira bütçesinden fazla. Peki aidatlar nasıl belirleniyor? Yüksek zamlara itiraz hakkımız var mı? Hangi giderler kiracıdan, hangileri ev sahibinden istenir? İşte aidat hakkında bilmeniz gerekenler...
#Konut FiyatlarıDevasa sitelerde yaşayan birçok kişi yönetimlerinden şikâyetçi. Fahiş aidat zamları başta, site sakinlerini borç yükü altına sokan bazı yönetimlerin usulsüz ve lüks olduğunu iddia ettikleri yatırım/demirbaş giderlerinden yakınıyorlar. Bu amaçla hazırlanan ek bütçe kararlarının iptali için dava açılıp sonuç alınıp alınamayacağını, siteye kayyum atanmasını isteyip isteyemeyeceklerini öğrenmek istiyorlar. Sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#YöneticiAsgari ücret zamlarından sonra artan personel giderleri ve yükselen faturalar apartman ve site aidatlarında artışa neden oldu. Aidatlara yılda bir kez zam yapılırken, bu yıl ara zam da uygulandı. Gelen zamlara itiraz eden malikler toplantı talebinde bulunup tasarruf tedbirleri isteyebilir. Giderlerin kalem kalem incelenmesi de önemli. Çünkü her gider kiracıdan alınamaz. Asansör değişimi, dış cephe boyama gibi demirbaş harcamaları mülk sahibi öder.
#Siteİstanbul’da bazı sitelerde yönetimin aidatlarda yüzde 70’e varan zam yapması vatandaşı isyan ettirdi. Kimi sitelerde istenen aidatlar neredeyse bir ev kirası… Hal böyle olunca vatandaşlar tepkilerini dile getirmeye başladı. Site aidat ücretlerine zamlar neye göre yapılır? Yasal bir sınır var mı? Hangi aidat kalemi ev sahibine ait? Site sakinlerinin hakları neler? Uzmanlar, hurriyet.com.tr okurları için yanıtladı. Ayrıca aidatlardan şikayetçi vatandaşların görüşleri de haberimizde...
#Aidat ZammıYeni yılda aidatlara yapılan fahiş zamlar site sakinlerinde şok etkisi yarattı. Personele ödenen asgari ücret ve fatura giderlerindeki artış gerekçe gösterilse de, artış oranını yüksek bulan vatandaş itiraz yolu arıyor. Aidatların belirlendiği genel kurullara ‘mutlaka katılın’ uyarısı yapan uzmanlar, “Fahiş zamla karşılaşanlar olağanüstü genel kurul talebinde bulunarak yeni bütçe oluşturabilir” dedi.
#KonutKonut aidatlarındaki fahiş artışlar sektör profesyonellerini ve kamuyu harekete geçirdi. Sorunların çözümü için düzenlenen çalıştayda bir araya gelen kamu-özel sektör temsilcileri yol haritasını belirlendi. Site yöneticilerine sertifika şartı ve adli sicil kontrolü getirilmesi, gelir-giderlerin kamu tarafından denetlenmesi planlanıyor.
#KonutAsgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zam konut aidatlarına da yansıyacak. En önemli gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle aidatlar yükselecek. Yüzde 30 civarı artışın makul olduğunu belirten sektör temsilcileri, bunu fırsata çevirip fahiş artış yapanlara karşı vatandaşları uyarıyor.
#Asgari ÜcretSon dakika haberi... AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına 30 Nisan 2021'e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak. Belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında olacak. Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında olacak. Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek. Yapılandırılacak tutarların, kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde vade tarihinde değişiklik yapılmayacak.
#TBMMSon dakika haberine göre; Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
#SGKGelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borcu yapılandırmasına ilişkin madde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
#Vergi BorcuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, üniversitelerden kaydı silinenlere af" gibi düzenlemeleri de içeren kanunu onayladı.
#Vergi Borcu YapılandırmaYurt dışından getirilen varlığa ilişkin vergi düzenlemesi, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere bayram ikramiyesi ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
#TBMM