Küçük dükkanlarda hediyelik eşyalar satıyorlardı. Uludağ Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin desteği ve çalışmalarıyla kooperatifleştiler. İlk anda 44 kişi olan ortak sayısı bugün 180’e erişti. İçine kapalı hayatı olan kadınlar, kooperatif ile kurulamamış sosyal bir çevreyi de oluşturmuş oldu.
#BURSABursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Bursa’yı eski çehresine kavuşturmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirterek “Tarihi eserleri çevreleyen, örten yapıları birer birer yıkıyoruz. Osmanlı başkenti olan Payitaht Bursa’yı aslına döndürmeye azmettik. Tarih ile yeşil gün yüzüne çıkacak” dedi. Aktaş ‘tematik kentsel dönüşüm’ olarak tarif ettiği sürecin sonunda Bursa’nın tarihi ve kültürel kimliğinin daha da belirgin hale getirileceğini söyledi.
#GazetehaberleriSon zamanlarda kolajenin cilt güzelliğinden eklem sağlığına, kas-kemik gücünden saç ve tırnaklara kadar etkilerini çokça duyar olduk. Hazır Kurban Bayramı gelmişken kaynağını bildiğimiz kemiklerle elde edebileceğimiz ilikli sularla kolajen üretimini destekleyen, emilimini arttırmak için de bolca C vitamini içeren lezzetli tarifler yazdım.
#SağlıkYaşlanma karşıtı sihirli bir iksir mi arıyorsunuz? Kırışıksız bir cildin sırrının buzdolabınızda olduğunu söylesem ne dersiniz? Şaşırtıcı bir şekilde, genç ve kırışıksız bir cildin sırrı hep göz önünde duruyordu. Son araştırmalar, vücudumuzda bulunan bir protein olan kolajenin yaşlandıkça cilt esnekliğini korumada önemli olduğunu gösteriyor. Pahalı yaşlanma karşıtı iksirlere ihtiyacınız yok çünkü yaşlanmayı durdurmanın gücü tabağınızda zaten mevcut.
#KolajenEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıPatili dostlarınıza bir doğum günü partisi vermeye ne dersiniz? Hele de iştahla yiyecekleri ama daha da önemlisi, şeker ve koruyucu madde içermeyen bir pastayla, en sevdiği arkadaşlarıyla... Onlara özel; etli, sebzeli veya meyveli pastalar ve partiler hazırlayan mekânların sayısı gün geçtikçe artıyor. Birkaçına göz atalım...
#Doğum Günü PartisiBursa denilince, sanayi, otomotiv, tekstil, ihracat, futbol, termal, Uludağ ve padişah türbelerinin ardından akla tarım geliyordur sanırım. Ancak, Bursa hala sanayinin yanında ciddi bir tarım kenti. Özellikle meyvecilikte sanayi gibi çalışan meyve bahçelerini görebilirsiniz.
#BursaSağlığımız açısından çok önemli bir yere sahip olan kolajen proteini, bizi hastalıklara karşı koruyor, cildi gençleştiriyor ve kemiklerimizi güçlendiriyor. Vücudumuzun doğal olarak ürettiği ancak yaşlanmayla birlikte üretimi azalan kolajen, günümüzde gıda takviyesi olarak da alınabiliyor. Yapılan klinik çalışmalar da kolajen hidrolizatının ağız yoluyla tüketilmesinin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunu destekliyor.
#Et SuyuYeni doğum yapan birçok anne, sütünün yeterliliği konusunda kaygıya kapılarak sütünün bebeğine yeterli gelmediğini ve onu yeterince besleyemediğini düşünür. “Eğer bebeğiniz sağlıklıysa, yeterli kilo kazanımı varsa sütünüz bebeğiniz için yeterlidir” diyen Op. Dr. Ömer Dai, Emzirme Haftası vesilesiyle yeni annelere emzirmeye dair önemli ipuçları veriyor.
#EmzirmeErzurumlu baklava ustası Selami Atiş, diyabet hastaları için mor un ve meyvelerden baklava üretti. Günde 120 tepsi mor baklava yapan Atiş, başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentler olmak üzere yurt genelindeki şeker hastalarından gelen siparişleri karşılıyor.
#Mor BaklavaYaz aylarında maruz kaldığımız güneş kolajen üretimini azaltan etkenlerin başında geliyor. Bunun için yaz aylarında güneşten korunurken bir yandan da kolajen içeriği yüksek besinlerle cildi desteklemek gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı canlı bir cilt için kolajen içeriği yüksek besinlerin tüketilmesini öneriyor.
#KolajenBinlerce kadının ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi için kurulan kadın kooperatiflerinin ürettiği doğal gıdaların listesini yaptık. Tarhanadan erişteye, reçelden salçaya birçok geleneksel ürün kapınıza kadar gelecek, kadınlar kazanacak.
#KadınAydın Büyükşehir Belediyesi tarafından İncirliova’da 25 dönüm arazide ‘Aydın Çiftçi Merkezi’ kurulacak. Tarım ve hayvancılığın gelişimine katkı sağlanacağını belirten Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu “Bu merkez sayesinde Aydınlı çiftçinin yüzü gülecek” dedi.
#GazetehaberleriTaTuTa... Yani Tarım, Turizm, Takas... Buğday Derneği’nin koordinatörlüğünde doğa dostu üretim yapan çiftliklerin, tesislerin bir araya gelerek oluşturduğu ağın gönüllü çalışana en çok ihtiyaç duyduğu günlerdeyiz. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış çiftliklerde hem yeni beceriler edinebilir hem de para harcamadan tatil yapabilirsiniz. Bazılarını sizin için derledik ancak tam listeye www.tatuta.org adresinden ulaşmak mümkün.
#Tatuta Nedir