5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuHayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeyle pet shoplarda kedi ve köpek satışı vitrinde yasaklanmıştı. Pet shoplarda kataloglardan gösterilerek satış yapılırken, internet üzerinden yapılan satışlar ise arttı. Binlerce kişinin üye olduğu Telegram gruplarında, satışlar fotoğraflı ve videolu reklamlarla yapılıyor. Hayvan fiyatları belirtilmiyor ancak "görüşülür" diye not düşülüyor. Telefonla yapılan görüşmelerde ise satışa sunulan hayvanların fiyatları ve cinsleri hakkında bilgi veriliyor. Bazı hayvanseverler, bu satışlarda hayvanların sağlık durumu ve bakımı hakkında yeterli bilgi bulunmamasına tepki gösteriyor. Telegram grubundan ulaştığımız ve kedi satın almak istediğimizi söylediğimiz A.A "Şecereli fiyatı 17 bin lira. Bir beyaz var safkan British ama ona şeceresiz 12 bin diyorum. Bakımını ise evde yapıyoruz. Anne ve baba kendi kedilerimiz" dedi. HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat ise " İnsanlar istedikleri gibi internet üzerinden bir şekilde satmaya devam ediyorlar. Sen kim oluyorsun da bu hayvanları çiftleştirir satıyorsun? Fatura vermiyorsun? İzin almıyorsun, ruhsat almıyorsun, kendi vermiş olduğu şecere belgesinin doğru olup olmadığı ne malum?" dedi.
#Pet ShopHayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeyle pet shoplarda kedi ve köpek satışı vitrinde yasaklanmıştı. Pet shoplarda kataloglardan gösterilerek satış yapılırken, internet üzerinden yapılan satışlar ise arttı. Binlerce kişinin üye olduğu Telegram gruplarında, satışlar fotoğraflı ve videolu reklamlarla yapılıyor. Hayvan fiyatları belirtilmiyor ancak "görüşülür" diye not düşülüyor. Telefonla yapılan görüşmelerde ise satışa sunulan hayvanların fiyatları ve cinsleri hakkında bilgi veriliyor. Bazı hayvanseverler, bu satışlarda hayvanların sağlık durumu ve bakımı hakkında yeterli bilgi bulunmamasına tepki gösteriyor. Telegram grubundan ulaştığımız ve kedi satın almak istediğimizi söylediğimiz A.A "Şecereli fiyatı 17 bin lira. Bir beyaz var safkan British ama ona şeceresiz 12 bin diyorum. Bakımını ise evde yapıyoruz. Anne ve baba kendi kedilerimiz" dedi. HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat ise " İnsanlar istedikleri gibi internet üzerinden bir şekilde satmaya devam ediyorlar. Sen kim oluyorsun da bu hayvanları çiftleştirir satıyorsun? Fatura vermiyorsun? İzin almıyorsun, ruhsat almıyorsun, kendi vermiş olduğu şecere belgesinin doğru olup olmadığı ne malum?" dedi.
#Pet ShopSivil toplum kuruluşu ve gönüllülerden oluşan birçok ekip, deprem bölgesindeki hasarlı evlerde mahsur kalmış hayvanları kurtarmak, beslemek ve zor durumdakileri güvenli bölgelere geçirmek için çalışıyor. Bunun için hasarlı binalara giriyor, hatta vinç kiralayıp yüksek katlardaki hayvanlara ulaşmaya çabalıyorlar. Psikolog Dr. Gizem Sürenkök “Evlerimizi paylaştığımız canlılar yaşam arkadaşlarımız haline geliyor. Doğal afetler onların da yaşam hakkını gasp ediyor. Enkazda kalmalarını, hasarlı bir evde olmalarını istemiyoruz, onların yaşam hakkını savunmak olması gereken bir şey” diyor.
#DepremBüyük acılara sahne olan Kahramanmaraş depreminde pek çok evcil hayvan da ya göçük altında ya da sokaklarda sahipsiz kaldı. Deprem sonrası evlerinden çıkmaya çalışanlar, aile üyelerinin yanı sıra can dostlarının güvenliğini de sağlamaya çalıştı. Biz de onları depreme nasıl hazırlayabileceğimizi, nasıl koruyabileceğimizi uzmanlara sorduk.
#DepremHayvanlara eziyet nedeniyle dünyada birer birer kapanan yunus parkları, Türkiye’de de tartışma konusu. Dokuz parkta 50 yunusun kimi evlilik teklifine aracı oluyor, kimi oyun hünerlerini sergiliyor kimi de fotoğraf için insanlarla poz veriyor. Hayvan hakları savunucuları yıllardır yunusları kurtarma mücadelesi veriyor. Hürriyet, yunus parklarıyla ilgili sorulara yanıt aradı.
#YunusHAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat’a son günlerin çokça tartışılan kararını sorduk: Petshop’lar nasıl olur da Kasaplar Odası’na bağlanabilir? Şenpolat “Hiçbir mantığı ve açıklaması yok” diyor ve devam ediyor: “Şimdi kediye, köpeğe farklı gözle bakmalarını beklemek naiflik olur.”
#HAYTAPYangın bölgelerindeki kurtarma ekipleri, aç susuz kalan, derileri yanan hayvanları alevlerden kurtarıp hayata döndürdü. Hâlâ canla başla çalışıyorlar. Gönüllülerle konuşup ihtiyaçlarını ve ‘çadırda yerde yatan’ hayvanlarla ilgili eleştirileri sorduk.
#GazetehaberleriEvcil hayvan sahiplerinin tatile çıkarken en büyük derdidir; nerede, kiminle kalacak, nasıl bakılacak? Siz de bu sorulardan bunaldıysanız, bu sayfa tam size göre. Şimdilik çoğunlukta değiller ama sayıları hızla artan pet dostu oteller var. Jürimize hayvan dostu tatilin en iyi adreslerini sorduk...
#OtelKentler sıcak havalarla boğuşurken tatil yapmak minik dostlarımızın da hakkı! Tesislerin birçoğu evcil hayvan kabul etmiyor. Etseler bile odadan çıkmalarına izin vermiyorlar. Oysa dostlarınızla tatilin tadını çıkarabileceğiniz oteller de var. Jürimiz seçti...
#GazetehaberleriTürkiye’de son dönemde birçok kişi şiddet, tehdit, taciz, istismar vakalarıyla ilgili sesini sosyal medyadan duyurmaya çalışıyor. Mağdurlara destek olan kullanıcılar, zanlıların tutuklanması için de ‘hastagh’ açıyor. Aynı dün ‘Arya’ isimli köpeğe tecavüz ettiği iddia edilen Volkan Uzun için açılan ‘tutuklansın’ hastagh’i gibi... Peki sosyal medya üzerinden gelen tepkiler sonucunda yeniden adli işlem yapılması ne kadar doğru? İşte uzmanların görüşleri:
#GazetehaberleriÇoban köpeklerinin saldırtıldığı eşek, vahşet görüntüleri tepki çekince Hayvan Hakları Federasyonu’nca (HAYTAP) sahiplenildi. Tedavisine başlandı. Yakında federasyonun Bursa’daki ‘Emekli Hayvanlar Çiftliği’ne götürülecek. HAYTAP Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat’la bu yeni tesisi konuştuk.
#Gazetehaberleri‘Türkiye’nin Yakın Tarihinde Hayvanlar’ adlı kitabını yayımlayan ve hayan-insan ilişkisi üzerinden millet, aile, adalet, eşitlik gibi kavramları tartışmaya sosyolog Ozan Zeybek: “Kitabın asıl maksadı, hayvanlarla ilişkimizden yola çıkıp geçmişle gelecek arasında umut veren köprüler kurmak.”
#GazetehaberleriBüyükada’da yıllardır fayton işkencesi altında olan atları bu kez de ‘ruam’ hastalığı vurdu. Sahilde ada gezginlerinin fayton sefası sürerken, insanlara da bulaşabilen ruam hastalığı tespit edilen 81 at, dün iğneyle uyutulduktan sonra ormanlık alana açılan dev mezara gömüldü. Tedavisi olmayan ruam hastalığı nedeniyle Büyükada’da hayvan giriş-çıkışı durduruldu.
#İstanbulKayseri’de 14 yaşındaki Mehmet Özer’in köpek sürüsü saldırısı sonucu yaşamını yitirmesi sokak hayvanları sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Sahipsiz köpeklere linç girişimi hız kazandı. Uzmanlar bu davranışların sorunu çözmekten uzak olduğunu söylüyor. Benzerlerinin yaşanmaması için, sahiplenme kriterlerinin yasal olarak düzenlenmesi, sokak köpeklerinin de üremelerinin kontrol edilmesi, köpek satışı ve ithalinin zorlaştırılması gibi etkili önlemlerin alınması gerekiyor.
#GazetehaberleriTicaret Bakanlığı ile HAYTAP arasında imzalanan protokolle gümrüklerden kaçak yollarla ülkeye sokulan evcil hayvanlar artık ihale yolu olmaksızın, doğrudan HAYTAP temsilcilerine teslim edilecek. Böylece hem hayvan kaçakçılığının önüne geçilecek hem de ‘kaçak hayvan’ların mağduriyeti önlenecek.
#HAYTAPYapılan araştırmalar, evde hayvan besleyen çocukların bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor. İngiltere’de yapılan bir çalışmada, evde hayvan besleyen çocukların beslemeyenlere göre 18 gün daha fazla okula gittiği saptandı. Çocukların yüzde 30’unun korkunca hayvanları sayesinde sakinleştiği, yüzde 28’inin aile içinde anlaşmazlıklar yaşandığı zaman hayvanın sonsuz şefkatine sığındığı görüldü. Hayvanlar emir vermez, kural koymaz, eleştirmez, yargılamaz. Onlar ve çocuklar arasındaki ilişki daha yalın. Çocuk hayvanıyla oynar, dertleşir, konuşur hatta bazen ailesine anlatamadığı şeyleri ona anlatır.
#ÇOCUKTürkiye’ye kaçak yollardan sokulmaya çalışılırken ele geçirilen hayvanlar artık daha rahat koşullarda yaşayacak. Eskiden elden çıkarılacakları güne kadar konuldukları barınaklarda zor koşullarda yaşayan ve ölen hayvanlar artık Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) bağlı derneklere teslim ediliyor. Hayvanlar ihaleyle satılacakları güne kadar sağlıklı koşullarda yaşayacak.
#Evcil HayvanKedi, köpek, sıpa... Onlar, hukuk fakültesindeki bir seçmeli dersin konukları. Dersle, hukuk öğrencilerine hayvan hakları tarihi, yunus parkı ve sirk gerçeği, ceza hukukunun hayvanlara yönelik eksikleri anlatılıyor. HAYTAP Başkanı, avukat Ahmet Kemal Şenpolat’ın verdiği dersi izlemek için oradaydık.
#Gazetehaberleri