Vücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkHematemez, sıklıkla merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Hematemez nedir öğrenebilir ve ne anlama geldiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hematemez nedir? Üst sindirim kanalı kanamaları neden olur? Ne anlama gelir tüm detaylarıyla derledik.
#SözlükHamilelik gibi durumlarda da ortaya çıkan öksürük her yaş grubundan insanı ilgilendirir. Özellikle mevsim geçişleri ile birlikte meydana gelen hava değişimleri soğuk algınlığını da beraberinde getirir. Hamile kadınların ise böyle havalarda hastalığa yakalanmaları muhtemeldir. Herkesin bildiği gibi çoğu hastalığın belirtisi olarak öksürük gösterilmektedir. Anne adaylarının hamilelik sırasında antibiyotik ve ilaç kullanımları sınırlı olduğu için bu gibi durumlarda daha çok doğal ve bitkisel yollara başvurulur. Ancak bu yolları tercih eden hamile kadınların doktora danışması son derecede önemlidir. Hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir? Gebelikte öksürüğe iyi gelen doğal çözümler ve bitkisel çaylar nelerdir tüm detayları ile derledik.
Spermlerin meniyi oluşturan diğer sıvılarla birleşip ejakülasyon yoluyla vücut dışarısına iletilmesini engelleme amacıyla gerçekleştirilen vazektomi, en güvenli doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Ana sperm iletim kanalı olan vas deferansın bloke edilmesi prensibiyle gerçekleştirilen vazektomi birçok soru işaretine konu olmaktadır. Bu hafta dünya genelinde başvuru sıklığı giderek artan vazektomi hakkında doğru bilinen yanlışlara değineceğim.
#VazektomiMigren, gerilim tipi baş ağrısı gibi başka bir hastalığa bağlı olmayan ağrılar (primer baş ağrısı), yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar ise bu sorunla karşı karşıya kalan bireylerde aşırı ağrı kesici kullanımının ağrıyı kronik hale getirdiğini söylüyor. Ülkemizde 10 milyondan fazla insanın kronik baş ağrısı yaşadığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, baş ağrısının nedeninin ağrı kesiciler olabileceğine dikkat çekerek bilgilendirmelerde bulundu.
#Ağrı KesiciYetişkinlerin zaman zaman gerilim tipi baş ağrısının sıkı ağrılı ağrısını yaşaması yaygındır. Günün stresi bunu tetikleyen en önemli etkenlerden biridir. Çoğu kez hayatınızı kötü bir biçimde etkiler. Fakat evde baş ağrısından kurtulabileceğiniz pek çok yöntem vardır. Bu konumuzda baş ağrısını geçirmek adına yapabileceğiniz yöntemleri derledik.
#Baş AğrısıERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İyi Klinik Uygulama Merkezi Baş araştırıcısı Dr. Ahmet İnal, pandemi döneminde evde zaman geçiren insanların sıkıldığını, bu dönemde sadece beslenme değil spora da önem verilmesi gerektiğini söyledi. İnal, "Spor alışkanlığını artırmak gerekir. Hareketsizlik sadece bedenen değil ruhen de hastalık yapıyor" dedi.
#Dr. Ahmet İnalBaş ağrıları, insanları etkileyen ağrılı durumlardan en sık görüleni olarak öne çıkıyor. Çevremizdeki kişiler tarafından en çok bu şikâyetin dile getirildiğine neredeyse hemen her gün şahit oluyoruz. Öyle ki baş ağrısı hakkında ülkemizde yapılan bir araştırma, nöroloji polikliniklerine başvuran hastaların 3’te 2’sinin baş ağrısı olduğunu ve bunların 3’te 1’inin sadece baş ağrısı şikâyetiyle doktora geldiğini ortaya koyuyor.
#Baş AğrısıCovid-19 ile ağrı ilişkisi konusunda açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Ural, “Yaşlı hasta grubunda genellikle ağrı kesici kullanımı daha sık olduğu halde yine de Covid-19 enfeksiyonu sırasında ağrıların olması ayrıca endişe verici bir durum olmaktadır. Çünkü ilaca rağmen ağrı varlığı, hastalığın ağrı kesicilerin üstesinden gelebilecek güçte olabileceğini düşündürür” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil UralBilinçsiz ağrı kesici kullanımı böbreklere zarar verebiliyor. Son günlerde koronavirüsün farklı etkileri ve tedavi süreçlerinin detayları sıklıkla konuşuluyor. Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin, konuyla ilgili bilgiler veriyor.
#Koronavirüs TedavisiErkek çocukların hayatında önemli bir yeri olan sünnetin zamanlaması kadar, kullanılan yöntem ve işlem sonrası bakım kurallarına uyulması da büyük önem taşıyor. Çocukların cinsel kimliklerini tanımaya başladığı 2-6 yaş arası dönem sünnet için tavsiye edilmezken, işlemin mutlaka doktor tarafından uygulanması gerekiyor.
#SünnetSünnet için en uygun zaman dilimi hangisi? Yarıyıl tatili sünnet için uygun zaman mıdır? Sünnet öncesi muayene gerekli midir? Sünnet kim tarafından ve nasıl yapılmalıdır? Sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır? “Sünnetsiz erkek çocuklarında, sünnetli olanlara göre 10 kat daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir” diyen Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Yıldız, sünnet ile ilgili ailelerin merak ettiği soruları yanıtlıyor.
#SünnetSon yıllarda giderek artış gösteren böbrek rahatsızlıkları, genel sağlığı da olumsuz etkiliyor. Böbrek rahatsızlıkların en önemli nedenleri arasında bulunan diyabet, hipertansiyon ve obeziteyle ilgili alınacak önlemler, böbrek hastalıklarını engelleyebiliyor. Nefroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkök, “14 Mart Dünya Böbrek Günü” öncesinde böbrek sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#14 Mart Dünya Böbrek GünüAnne adaylarının hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlıklarını gözetmeleri gerekiyor. Hamilelik dönemindeki fiziksel aktiviteler, beslenme alışkanlıkları, geçirilen hastalıklar ve daha birçok etken bebek sağlığı üzerine oldukça etkili. Bir konu var ki, her hamileyi yakından ilgilendiriyor: Gebelikte ağrı kesici kullanımı.
#HamileBağırsakların düzgün çalışmasının insan sağlığı için ne derece önemli olduğu artık bilinen bir gerçektir. İyi huylu bakterilerin sayısının azalması, bağırsak florasının bozulmasına ve hastalıkların artmasına neden olmaktadır. Yaşamımızdan bazı etkenleri çıkararak; bağırsak florasının tahrip olmasına ve böylelikle sağlığımızın bozulmasına engel olabiliriz. İşte o etkenler...
#Bağırsak FlorasıDayanılmaz baş ağrılarının sebebi migren… Atak geldiğinde tek arzulanan karanlık bir ortamda tamamen sessiz bir şekilde uzanmak ve ağrının geçmesini beklemek oluyor. Hatta çoğu hasta sadece kulaktan dolma bilgilerle ağrı kesicilere yöneliyor ve bu ilaçlar bir alışkanlık haline geliyor. Ancak Nöroloji Uzmanı Dr. Müge Koçak uyarıyor; migrende kontrolsüz ve aşırı ağrı kesici kullanımı "ilaç kötüye kullanım baş ağrısı"na neden olabiliyor!
#Baş AğrılarıD vitamini ihtiyacımızın neredeyse yüzde 90’ından fazlasını güneşteki mor ötesi (UV) ışınlarının sayesinde cildimizde üretiyoruz. Gıdalarla kazanabileceğimiz miktar son derece sınırlı. Kısacası kesin çözüm için cildimizi güneşle buluşturmak zorundayız. Zira “Güneş-cilt buluşması” aksayınca üretim de kesinlikle aksıyor.
#Osman MüftüoğluDünyaca ünlü ABD'li şarkıcı Prince Minnesota'daki stüdyosunun asansöründe ölü bulundu. Prince'in sevenleri haberi alır almaz ünlü yıldızın evine akın etti. Prince'in ölüm nedeni henüz açıklanmadı. ABD'de binalar, gazetelerin birinci sayfaları ve internet siteleri Prince'in anısına saygı için renklerini değiştirdi. Öte yandan, ünlü dedikodu sitesi TMZ, grip nedeniyle 15 Nisan'da hastaneye kaldırıldığı belirtilen Prince'e, aşırı dozda alınan ağrı kesici etkilerini yok etmek için kullanılan bir ilaç verildiğini öne sürdü.
#Prince