Memur, işçi, emekli, dul ile yetim, maaş ve aylıklarına yılın ikinci yarısında yapılacak zam için temmuz ayını iple çekiyor. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında bir ölçüde rahatlamak isteyen sabit gelirli kitle, yasa gereği temmuzda yapılacak yılın ikinci zammına odaklandı. Gözler 6 aylık enflasyonun belli olacağı 4 Temmuz’a çevrildi.
#TÜFELeipzig’de haziran, ıhlamur ve Bach mevsimi. Neredeyse tüm sokakları dolduran ağaçlar çiçekleniyor, kent ıhlamur bahçesine dönüşüyor. Gelmiş geçmiş en ünlü Leipzigli, besteci Johann Sebastian Bach, meydanlarda, konser salonlarında festivalle anılıyor. Fırsatı değerlendirip Bach’ın cefakâr eşi Anna Magdalena’yla buluştum.
#AlmanyaOrta ve batı Afrika’nın en maharetli sanatçıları Kamerun’un kuzeybatısındaki yüksek yaylalarda yaşıyor. Babungo Krallığı’nı kuran Vergo halkı 600 yıldır demirden iş ve müzik aleti, ahşaptan heykel ve dini ritüel maskları yapıyor. Heykeltraşlık kral mesleği, sarayları adeta sanat galerisi. Yılda bir, erkek çocukların ergenliğe geçiş festivalinde masklar ortaya çıkıyor, saray ziyarete açılıyor. Gezgin kral 3. Zofua “Türkiye’yi çok merak ediyorum, gitmek istiyorum. 14 Mart’taki festivalimize Türkleri de bekliyoruz” diyor.
İstanbul’dan uçakla 80 dakika uzaktaki Gaziantep’in bahçeleri eylülde hasat coşkusunu yaşıyor. Baharda yağan dolu bu yıl antepfıstığı rekoltesini azalttı. Fiyatlar astronomik boyutlara ulaştı. Yine de sofralar çorbasından kebabına, baklavasına fıstıkla şenlendi. Eylülde, hasatı festivalle karşılayan Gaziantep’te gezginleri yerel lezzetleriyle, tarihi yaşatan Bey Mahallesi’yle, iddialı otel ve restoranlarıyla kabına sığamayan bir şehir bekliyor.
Neşet Günal'ın erken dönem başyapıtlarından 1956 tarihli 'Bağbozumu' tablosu, Ankara'da birbirine çok yakın iki müze; Ankara Resim Heykel ve Hacettepe Müzesi'nde sergilendiği ortaya çıktı. Her iki müzenin yetkilileri de tablolarının orijinalliğinden kuşku duymuyor
Provokatif çalışmalarıyla tanınan İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın 1989’dan bu yana ürettiği 130 eseri New York’taki Guggenheim Müzesi’nde sergileniyor. Sengiyi hızlıca yürüyüp geçmek mümkün değil. Çünkü her adımda başka bir muziplik, başka bir ilgi odağı insanı alıkoyuveriyor
Sonbaharın renkleriyle yazın sıcağını birleştiren dört günlük eylül tatili için hazır mısınız? Eğer planınızı hâlâ yapmadıysanız seyahat yazarlarına kulak verin. Londra’da bu hafta festival atmosferi yaşanıyor. Prag sonbaharın renklerine büründü. Sanat şehri Floransa bağbozumu döneminde bir başka güzel. Guilin yılın en güzel dolunayını şölenle kutluyor. Yurtiçinde kalacaksanız Bozcaada, Abant, Alanya ve Kemaliye sayısız sürprizler vaat ediyor.
Nejat Ebcioğlu (74) emekliliğinde bahçe işlerine merak sardı. Editörlük ve çeviri yaptığı için araştırma yapmak ve birikimini kitaba dökmek onun için zor olmadı. Bitkiler konusunda üst üste kitaplar yayınladı. Bu yıl 9 ve 10’uncu kitaplarını çıkaran Ebcioğlu ihmalci, üşengeç bahçeciler için ipuçları, küresel ısınmaya uygun kuraklık bitkileri konusunda tavsiyeler verdi.
Yemen’e gitmeden önce aklıma ilk gelenler, kahve servisinin geciktiği ortamların özdeyişi "kahvenin Yemen’den gelmesi" ve yıllarca Muş diye anladığım "Burası Huştur, /Yolu yokuştur / Giden gelmiyor / Acep bu ne iştir" türküsünün, aslında Yemen’de hayatını kaybeden yaklaşık 100 bin Osmanlı askeri için yakılan bir ağıt olmasıydı.