Afyon deprem risk haritası, saat 20 Ağustos'ta 3.2'lik meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremin ardından gündeme geldi. Yaşanan sarsıntının ardından Afyon'da yaşayanlar fay hattı olup olmadığını merak ediyor. Deprem riski hartasına göre birinci, ikinci ve üçüncü derece riskli iller Kandilli tarafından açıklandı. Peki Afyon deprem bölgesi mi, fay hattı var mı? İşte Afyonkarahisar risk haritası...
#Afyon Deprem Bölgesi MiÇorum’da yaşanan peş peşe iki depremin ardından bu bölgede yaşayan vatadandar, deprem riski olup olmadığını sorguluyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay hattı bulunuyor. Kandilli Rasathanesi verilerine göre Çorum’un Bayat ilçesinde 3.7 ve saat 21.03’de 3.6 büyüklüğünde ikinci deprem meydana geldi. Türkiye deprem risk haritasına göre Çorum ikinci riskli derecede bulunuyor. Peki Çorum’da fay hattı var mı, deprem bölgesi mi? İşte, detaylar…
#Çorum'da Fay Hattı Var MıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. Erdoğan, Selahattin Demirtaş'ın yazdığı tiyatro oyunu ile ilgili "Enteresan olan bir şey var; bir bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti, o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. İnanıyorum ki benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara da gereken dersi verecektir." ifadelerini kullandı. "Libya'daki meşru hükümetin ayakta kalması için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz." diyen Erdoğan, "Türkiye'nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle siyasi, ticari, insanı, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanDenizli'nin Bozkurt ilçesinde saat 14.25'te 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremden 27 kişinin etkilendiği belirtilirken sarsıntıda zarar gören evlerde yaşayan vatandaşlar Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı ve Türk Kızılay tarafından kurulan çadırlara geçmeye başladı. Öte yandan depremin ardından Ege Bölgesi'nde 8 saatte büyüklükleri 1,1 ila 6 arasında değişen 114 deprem meydana geldi. İlde incelemelerde bulunan Bakan Soylu, "Özellikle vatandaşlarımızın bu gece dikkat etmelerini istiyoruz. Depremin ağır hissedildiği yerlerde evlere girmezsek iyi olur." uyarısında bulundu.
#Denizli9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İstanbul ve İzmir için deprem uyarısında bulunarak, “Ege ölçeği ile baktığımız zaman, Ege’deki depremler biraz daha yavaş gelişen fayların oluşturduğu depremler. Uzun süreli depremler oluyor yani her fay ortalama 500-1000 yılda bir kırılıyor. Ama örneğin İzmir ve çevresinde yaklaşık 400 yıldır yıkıcı bir deprem olmuyor. Bu ne demektir? Demek ki depremin oluş zamanı yaklaştı” dedi.
#DepremMerkez üssü Ölüdeniz açıkları olan 6,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 15:44'te yaşanan deprem başta Muğla olmak üzere, Akdeniz ve Ege Bölgesi'ndeki bir çok şehirde hissedildi. Depremde can kaybı olmadı. Kandilli Rasathanesi ilk olarak 6,1 olarak açıkladığı deprem şiddetini 6,0 olarak düzeltti. Depremin ardından ise 4,9 ve 4,7 büyüklüğünde iki artçı deprem daha meydana geldi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Afyon Sultandağı depreminden çıkarılması gereken dersler olduğunu belirterek, ''Devlet artı kamu ve özel bankaların, geri dönüşü küçük dilimler olmak üzere Türkiye'yi yeni baştan yapılandırmaya gitmesi çok doğru olur'' dedi.