Afet Araştırmaları Derneği(AAD), kuruluşunun 4’üncü, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin ise 24’üncü yıl dönümünde Türkiye’de gerçekleşen deprem dinamiklerine ait deneyimleri, bugün online düzenlenecek Afet Araştırmaları Derneği Sinerji Etkinlikleri-13 etkinliği kapsamında ele alacak.
#Afet Araştırmaları DerneğiAfet Araştırmaları Derneği (AAD) Başkanı Mehmet Eryılmaz, “Afet potansiyellerinin riskini ve etkisini azaltmak için saha tecrübelerinin bilimsel çalışmalarla aynı masada ele alınması şart” dedi ve Türkiye’ye özgün ‘Afet Akademisi’ kurulması çağrısı yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUDepremin yıktığı 11 ilde artık resmi olarak arama-kurtarma çalışmaları bitti, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Ancak moloz yığınları demek yıkılan binaların yapımında kullanılan ve kanser başta birçok hastalığa sebebiyet veren asbest, kurşun ve PCB gibi tehlikeli maddelerin de açığa çıkmış olması demek. İnsan sağlığını tehlikeye atan tüm bu maddeler moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Dolayısıyla uzmanlar bölgeye yemek, çadır ve hijyen malzemeleri kadar toz maskesi yardımı yapılması ve acil önlemler alınması gerektiği yönünde uyarıyor. Peki ne önlem alacak, nasıl korunacağız? Bizi bekleyen olası tehlikeler neler? İşte yanıtı.
#DepremÜlke olarak acımız büyük. Şüphesiz afetler risk ve belirsizlikle birlikte toplumsal yapıyı da derinden sarsıyor. Afet sosyolojisi alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Veysel Bozkurt, “Afetlerin yarattığı yıkımın azaltılması için toplumsal hafızayı canlı tutmalıyız” diyor.
#BursaKençikuşi adlı mimarların özelliği ne, 1995’teki Kobe depremi Japonlar için nasıl bir anlam taşıyor, neden bu kadar simülasyon çalışması yapılıyor? Depreme en hazırlıklı ülke olarak tanıdığımız Japonya’daki deprem araştırmalarını orada yaşayan Türk inşaat mühendisi Seda Şendir Torisu ve Türkiye’de yaşayan yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’yle konuştuk. Torisu: “Japonya’nın sihirli bir değneği yok aslında. Ülkeyi daha güvenli hale getirmek için çalışmalar aralıksız yürütülüyor. Son depremde Japonya’dan Türkiye’ye gönderilen yardım ekibi dakika dakika nerede, ne yaptıklarını raporlamış. Emin olun, bundan da ders alıp kendileri aynı durumda kalsa ne şekilde çözüm üretirler, ona bakacaklardır hemen.”
#DepremYaşanan büyük afet sonrası bazı bölgelerde enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasındaki en önemli iki tehlike ise asbestli binalar ve elektrik çarpması riski. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) de ortak bir açıklama yaparak asbeste maruz kalanların akciğer kanseri başta olmak üzere birçok akciğer hastalığı riski bulunduğuna dikkat çekti.
#DEPREMİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teftişle ilgili olarak "Dağdaki teröristlerle mücadele ediyoruz. Şehirlerde terörizmle mücadele etmeyecek miyiz?" dedi. Bakan Soylu, "Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok, bizim terörle mücadeleyle işimiz var ve bunun için Türkiye’yi alarmda tutmak zorundayız." ifadelerini kullandı.
#İçişleri BakanıAntalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarının söndürülmesinin ardından yangınların neden çıktığı geniş kapsamlı biçimde araştırılmaya devam ediyor. Uzmanlar ise orman yangınlarının birden fazla nedenle çıkmış olabileceğini vurguluyor.
#ANTALYATürk halkının 'Deprem Dedesi' Ahmet Mete Işıkara vefatının 8. yılında anılıyor. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli jeofizik mühendislerinden Işıkara, Marmara Bölgesi'nde yaşanan ve arkasında büyük acılar bırakan deprem sonrası toplumu bilinçlendirme çabalarıyla özellikle çocukların zihninde "Deprem Dede" olarak yer etmişti. Peki, Ahmet Mete Işıkara kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Ahmet Mete Işıkara’nın hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler…
#Deprem Dede Ahmet Mete2019’un sonu itibariyle dünyanın farklı yerlerinde ortaya çıkan COVID-19 salgını günümüzde de etkisini sürdürüyor. Salgın, küreselleşen dünyanın da beraberinde getirdiği müthiş bir hızla dünyanın her köşesindeki ülkeleri etkisi altına alırken, salgınla mücadelenin tek yolunun da bulaşma riskini en aza indirmek olduğu aşikâr. Bu sebeple hastalığın bulaşma riskini azaltmak, herkesin üzerinde anlaştığı bir önleme yöntemi oldu.
#Öğretmenİster yakın tarihli deprem gibi bir felaket, ister araba kazası olsun, ya da bir aile içinde yaşanan uzun veya kısa süren ve şiddet içeren bir süreç olsun, bu olaylar ‘travmatik süreçler’ olarak adlandırılır. İyi de, travmanın çeşidi, şiddeti, süresi ne olursa olsun bazı insanlar çok, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Travmayı nasıl tanımlayacağız?
#ÇdcukUzaktan eğitim süreci öğrenci, öğretmen ve aileler için büyük zorluklar ortaya çıkarttı. Bir süredir bu bireyler işleri farklı şekilde yapmayı öğreniyor ve hep birlikte bu süreci deneyimliyor. Dijital olarak çok bilgili gençler bile eğitim teknolojisiyle mücadele edebiliyor; öğrenmenin birçok önemli yönü, çevrimiçi ortamlara kolayca aktarılamayabiliyor. Bu sebeple sürecin efektif bir şekilde ilerleyebilmesi için öğrenciler, öğretmenler ve aileler, uzaktan öğrenmeye yönelik hızlı ve beklenmedik bir dönüşe uyum sağlamalı.
#Uzaktan EğitimBilim Kahramanları Derneği (BKD) tarafından her yıl düzenlenen ve farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde gerçekleşen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, yedinci kez sahiplerini buldu. Ülkemizdeki genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere verilen ödüllere, bu yıl 6 genç bilim insanı değer bulundu. Bu yıl ödül alanlarının arasında, Berlin Teknik Üniversitesi’nden genç bir Türk bilim insanı da var.
#ÜniversiteAli Koç, Fenerbahçe'nin yeni başkanı olmasının ardından birçok vatandaşın araştırdığı isim oldu. Daha önce Sarı Lacivertli kulüpte başkan yardımcısı olarak görev alan Ali Koç, bu kez sezona başkan olarak çıkacak. Peki, Ali Koç kimdir kaç yaşında? İşte, kariyeri ve eşi Nevbahar Koç hakkında bazı bilgiler
#Ali KoçTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
MERKEZİ sistem ile yapılan sınav ve yerleştirmelerde her gün yeni bir sorun ortaya çıkıyor. KPSS’den sonra SBS ile ilgili iddia ve gerçekler devlet kurumlarına olan güveni zedeliyor. Gelecekleri için zaman, emek ve para yatırımı yapan yüz binlerce öğrenci ve veliler endişe içinde.