Afet gönüllülerinden akademi çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Afet gönüllülerinden akademi çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2021 00:32

Afet Araştırmaları Derneği (AAD) Başkanı Mehmet Eryılmaz, “Afet potansiyellerinin riskini ve etkisini azaltmak için saha tecrübelerinin bilimsel çalışmalarla aynı masada ele alınması şart” dedi ve Türkiye’ye özgün ‘Afet Akademisi’ kurulması çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Ankaralı gönüllüler tarafından kurulan ‘Afet Araştırmaları Derneği’ (AAD), Türkiye’de afet oluşturma potansiyeline sahip tehditleri tespit ederek, bu tehditlerinin önünü kesecek önlemlerin alınmasına yönelik hem saha çalışmaları hem bilimsel araştırmalar yürütüyor. Büyük Marmara depreminin 20. yıl dönümü olan 17 Ağustos 2019 tarihinde Ankara’da kurulan dernekte, afet uzmanlarının yanı sıra sağlık çalışanları, avukat, mühendis, öğretmen, akademisyen ve özel sektör gibi farklı meslek dallarından gönüllüler görev alıyor. Gönüllüler, sektörlerindeki bilgilerini saha tecrübeleriyle ortak bir havuzda birleştirerek olası afetlere karşı mücadele gücünü arttırmayı hedefliyor. AAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz, “Bir ülkenin afetlere yönelik hazırlığa verdiği önemin, o ülkenin en az savunma sanayisine verdiği önem kadar olması gerektiğine inanıyoruz. Afete hazırlık, savunma stratejisiyle ilişkilendirilmelidir. Afete karşı dayanıksızlık, savunmasız bir vatan toprağı demektir” dedi. Eryılmaz, yaptıkları araştırmalara dayanarak afetlerin zararlarını önlemek ve elde edilen tecrübeleri bilimsel temellere dayanarak yeni nesillere aktarmak için Türkiye’ye özgün bir ‘Afet Akademisi’ kurulması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

Afet gönüllülerinden akademi çağrısı


BİLİM VE TECRÜBE BİRLEŞMELİ

“Hemen hemen her gün ülkemiz ve dünyamız birbirinden farklı sayıda afet potansiyeli ile sarsılmaktadır. Ülkemiz, üzerinde yaşadığımız coğrafya nedeniyle ne yazık ki dünyanın bir çok ülkesinden daha fazla afet deneyimi ve birikimine sahiptir. Bu deneyimler ışığında başta deprem olmak üzere afetlerin verebileceği zararların azaltılması için çalışmalarımızı da artırmak zorundayız. Saha içindeki tecrübeler bilim insanlarının araştırmalarıyla birlikte masaya yatırılmalıdır.

TÜRKİYE’YE ÖZGÜN OLMALI

Bu yüzden üniversitelerimizin katılım ve katkı vereceği özgün bir ‘Türkiye Afet Akademisi’nin kurulmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Bu akademi, afet bilincinin artmasına ve bunu yeni nesillere aktarmaya yardımcı olacaktır. ‘Afet Akademisi’ bünyesinde ekonomi, sağlık, savunma, sanayi, teknoloji, sosyoloji, ticaret, medya, eğitim, tarım ve doğa bilimlerini içine alacak şekilde eğitimler verilecek. Bu eğitimlere saha içindeki tecrübeli arkadaşlar da katkı verecek. Bu akademi sayesinde en akılcı ve en etkin çözüm yolları bulunarak olası bir afet riskinin önünü kesebilmeyi veya bu afetin zararlarını düşürmeyi amaçlıyoruz.”

Afet gönüllülerinden akademi çağrısı


COVID-19’A KARŞI PSİKOLOJİK REHBER

AAD üyeleri pandemi nedeniyle saha içi çalışmalara ara verirken, çevrim içi toplantılarla ‘COVID-19 pandemisi için kişisel olağanüstü hal eylem planı hazırlama rehberi’ yazıldı. Rehberde koronavirüsün fiziksel sağlığın yanı sıra psikolojik etkilerine dikkat çekilerek şu önerilere yer verildi:
*Kendinizin ve yakınlarınızın psikolojik tepkilerine dikkat edin. Gözlemlediğiniz duyguların ve davranışların bu olağanüstü durumda verilebilecek normal tepkiler olduğunu hatırlayın.
*Duygularınızı başkaları ile paylaşın ve yakınlarınızın duygularını ifade etmesine olanak tanıyın. Herkesin farklı tepkileri olabileceğini göz önünde tutun ve sizinle paylaşılan duygulara saygılı olun.
*Kendinize iyi gelen faaliyetlere ve ihtiyaçlarınıza odaklanın.
*Bilgi almak için güvenilir kaynaklara (Örneğin, T.C. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü web siteleri) yönelin.
*Olumlu düşünmeye çalışın. Yapamadıklarınıza değil yapabildiklerinize odaklanın.
*Sorumlu olduğunuz kişilerle olumlu ilişkiler sürdürmeye çalışın, onları dinleyin ve birlikte faaliyetler düzenleyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!