Herkese merhabalar! Adet düzensizlikleri her kadının hayatında dönem dönem olabilmektedir. Arada bir meydana gelen adet düzensizlikleri önemli bir sorun yaratmazken, uzun süreli devam eden düzensizlikler tıbbi problemlere neden olabilmektedir.
#Adet DüzensizliğiToplumumuzda hakkında en çok yanlış inanışa sahip olunan sağlık sorunlarından biri de adet düzensizliği. Adet düzensizliği konusunda doğru bilinen bu yanlış bilgiler hem zaman kaybına, hem de tedavinin göz ardı edilmesine yol açarak tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.
#Adet DüzensizliğiAdet düzensizliği, kadınların hayatları boyunca sıkça karşılaştıkları sorunların başında geliyor. Her 10 kadından 1’inde görülen erken menopozun da başlıca belirtileri arasında yer alan adet düzensizliklerinde altta yatan etkenler 20’li ve 40’lı yaşlarda farklılık gösteriyor.
#Adet Düzensizliği GebelikYeni bir analize göre, tüp sterilizasyonu işlemi geçiren yani tüplerini bağlatan kadınların yüzde 5'inden fazlası daha sonra hamile kalıyor ve araştırmacılar, yaygın olarak kalıcı olduğu düşünülen tüp sterilizasyon prosedürlerinin başarısızlığının birçok kişinin beklediğinden çok daha yaygın olabileceğini söylüyor.im
#Doğum Kontrol YöntemleriYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiPolikistik over sendromu, insülin seviyesinin artmasına bağlı olarak meydana gelen hormonal düzensizlikler sonucu kısırlığa yol açabilen ciddi bir problemdir. Her 10 kadından birinde görülebilen Polikistik Over Sendromu düzensiz adet olma veya hiç adet olamama, yüzde veya vücutta tüylenme artışı gibi belirtiler gösterir. Bu problemi yaşayan kişilerin tedavisinde ilk adım fazla kilonun verilmesidir. Hastanın sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanması ve düzenli egzersiz yapması önemlidir. Diyet ve egzersizle beraber ideal kilonun sağlanması yumurtlama fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayabilir. Yaşam tarzındaki değişiklik veya ilaç tedavilerine rağmen gebelik sağlanamayan hastalarda tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulabilir.
#Polikistik OverPRL (Prolaktin) kan testlerinde yer alır. Tıpta hamilelik veya tiroit ile ilişkilendirilen PRL, süt hormonu olarak biliniyor. PRL (Prolaktin) nedir, PRL değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile belirtileri nelerdir, PRL belirtileri nasıl görülür? gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#PRL (Prolaktin) Hormonu NedirProgesteron hormonu, genel bir ifade ile kadınları hamileliğe hazırlayan ve düzenli bir şekilde üreme dönemindeki bir kadında yumurtalıklar vasıtası ile salgılanan bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında salgılanmaya başlar. Progesteron hormonuna dair bilgileri sizler için derledik.
#SağlıkT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirÖNCELİKLE ve yine önemli bir hatırlatma: Yaşınız, metabolik, hormonal yapılanmanız ve genetik mirasınız ne olursa olsun “kilo almayı engellemek, aldığınız kilolardan kurtulmaktan çok daha kolaydır”! Ve bu arada yine unutmayalım ki “giderek artan kilolar özellikle göbek bölgesinde biriken ve bel çevresini genişleten iç yağlar metabolizmamızın sinsice yavaşlamasına yol açan en büyük düşmanlardır”!
#Kilo VerememeEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Egemen Ertaş, yumurtalık kistlerinde erken teşhisle hastalığın ilerlemeden tedavi edilebildiğini belirterek, düzenli yıllık jinekolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavi yöntemlerini anlatan Doç. Dr. Egemen Ertaş, merak edilen soruları yanıtladı:
#1Kadınlarda östrojen hormonunun fazlalığı yağlanma, kilo alımı, cinsel isteksizlik ya da meme büyümesi ile anlaşılabilir. Östrojen kadınlık hormonudur ve kadınların sahip oldukları iki ana hormondan biridir. Tüm fiziksel özelliklerin oluşması kadınlarda östrojen hormonu ile sağlanır. Kadınlarda östrojen hormonu fazlalığının belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Östrojen HormonuKadınlarda hormonda yaşanan dengesizlikler farklı problemlere sebep olmaktadır. Bazı kadınlarda iştahsızlık bazı kadınlarda ise depresyon gibi psikolojik problemlere neden olmaktadır. Kadınlarda görülen adet düzensizlikleri veya akne problemleri hormon bozukluklarının en önemli belirtileri arasındadır. Peki kadınlarda hormon bozukluğu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Neden olur, nasıl tedavi edilir ve tedavisi kaç gün sürer? İşte kadınlarda hormon bozuklukları ile ilgili detaylar.
#Kadınlarda Hormon BozukluğuPolikistik over sendromu son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan kadınsal bir sağlık sorunudur. Polikistik over hamilelik üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabileceği gibi günlük hayatı etkileyen adet düzensizliğinden kaynaklı aşırı tüylenme, sivilcelenme gibi sonuçları da doğurabilir. Peki polikistik over nedir, nasıl anlaşılır? İşte polikistik over belirtileri ve hamilelikte etkileri...
#Plikistik OverHamilelik belirtilerini hepimiz az çok biliyoruz. Baş dönmesi, mide bulantısı, karnın gittikçe şişmesi ve alınan kilolar… Kimisi belirtileri daha güçlü hisseder, kimisi daha hafif, kimisi de bebek doğana kadar hamile olduğunu fark etmez. Evet, evet, yanlış duymadınız! Bebeği doğana kadar hamile olduğunu anlamayan kadınlar da var ve bu durum imkânsız değil...
#Gizli HamilelikClaire Pape, hayatında sadece bir kez regl oldu ve hemen ardından henüz 13 yaşındayken menopoza girdi, 17 yaşında da çocuk sahibi olamayacağını öğrendi. Claire, şu anda 43 yaşında ve 2 çocuk annesi. Ve kendisi gibi erken menopoz teşhisi olan kadınlara umut vermek için hikayesini milyonlarla paylaşıyor.
#Kadın SağlığıÜlkemizde meme kanserinden sonra en yaygın görülen kadın kanserlerinde ihmal edilen bazı belirtiler aksine yaşamsal önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör kadın genital kanserlerinin en sık görülenlerinin rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanseri olduğunu belirterek 'Eylül ayı Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ayı' kapsamında yaptığı açıklamada en sık görülen üç kadın kanserinin ihmale gelmez belirtilerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Yumurtalık (Over) KanseriMenopoz her kadının belli bir yaştan sonra karşılaştığı hormonal durumdur. Kadınların bu süreçte halk dilinde bilinen şekliyle adetten kesilmesi sonucu bazı belirtiler ortaya çıkar. Yumurtlama döneminin sonlandığı menopozda vücutta bazı değişimler görülmektedir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir, kaç yaşında başlar? İşte menopoz ile ilgili tüm merak edilenler…
#MenopozAmenore Latince kökenli bir kelimedir. Tıp sektöründe bir hastalığı belirtmek amacıyla kullanılmaktadır. Kadınların adet dönemiyle ilgili bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla da sadece kadınlarda görülmektedir. Amenore kendi içerisinde de belirtileri nedeniyle bazı alt dallara ayrılmaktadır. Sizler için amenore nedir, belirtileri nelerdir ve amenore tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#Amenore Nedir Belirtileri Nelerdir?Migren ağrıları, ataklar halinde gelen baş ağrısı tipidir. 4-72 saat süren, tekrarlayan baş ağrısı ataklarıyla seyredebilir. Kişiden kişiye değişen migren atakları ise yaşam kalitesini düşürür. Stres,kaygı ve uyku düzensizlikleri ile bazı yiyecekler de migreni tetikleyebilir. Migrene iyi gelen bitkisel çaylar, yağlar, hareketler ve bazı yiyeceklerle evde doğal yöntemler ve bitkisel çözümler uygulanabilir. Peki migrene ne iyi gelir? Evde migren nasıl geçer? Migren neden olur? Evde migrene iyi gelen doğal yöntemler ve bitkisel çözümler
#Migrene Ne İyi GelirHipotiroidi, tiroid bezinin vücut için gerekli miktarda tiroid hormonu üretemediği zamanlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Troid bezi tarafından salgılanan bu hormon metabolizmanın çalışma hızını doğrudan etkiler. Hipotiroidi nedir, belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Hipotiroidi Nedir Belirtileri Nelerdir?Endometriozis, birçok kadının korkulu rüyası. Adet dönemlerinin çok ağrılı geçmesine neden olan bu hastalığın nedenlerini ve belirtilerini İzmir’in tanınmış Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas’a sorduk.
#A 10 UçağıPolikistik over sendromu, (PKOS) doğurganlığı etkilemenin yanı sıra tedavi edilmediğinde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Ayrıca adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara de neden olur. Peki polikistik over sendromu (PKOS) nedir, neden olur? İşte polikistik over sendromu belirtileri ve tedavisi...
#Polikistik Over SendromuPolikistik over sendromu (PKOS), her 5 kadından birinde görülen karşılaşılabilen hormonal bozukluklardan biri. Bu durum yumurtlayamam sorununun yanı sıra çeşitli rahatsızları da yol açabiliyor. Peki polikistik over sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte polikistik over sendromu hakkında bilgiler...
#Polikistik Over SendromuBoynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için orkestra şefi gören tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezi bu etkileri için t3 ve t4 hormonlarını üretir ve depolayıp gerekli miktarda kana verir. Tiroid bezinin az çalışmasına veya vücut için gerekli hormonları yeterli miktarda üretememesine hipotiroidi denmektedir.
#İyot EksikliğiOver kanserinde sağkalımı belirleyen en önemli faktör efektif bir cerrahinin yapılabilmiş olmasıdır. Bunda da en önemli belirleyici faktör cerrahın tecrübesidir. Over kanseri cerrahisi, bu konuda deneyimli jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanları tarafından yapılmalıdır.
#Over Kanseri