Pandemi sebebiyle pek çok iş evden yürütülür oldu. Bunlardan biri de işe alımlar. Pandemi, birçok şirkette işe alımları ve terfi süreçlerini durdurmuştu fakat haziran ayı itibarıyla teknoloji, dijital, e-ticaret, sağlık, hızlı tüketim gibi sektörlerde özellikle dijital ve teknik rollerde işe alımlar artmaya başladı. Aynı şekilde terfi süreçleri de hız kazandı. İşe alımların ve terfilerin büyük kısmı artık online yapılıyor. Pandemi sonrasında da bu trendin devam etmesi bekleniyor.Şu anda hangi sektörlerde ve rollerde işe alımlar devam ediyor, online mülakata girecekler nelere dikkat etmeli, işe alım uzmanlarına sorduk.
#GazetehaberleriTürkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 88 bin kişi artarak 3 milyon 531 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 10.8 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 507 bin kişi artarak 29 milyon 265 bin kişi, istihdam oranı ise 0.2 puanlık artış ile yüzde 48.2 oldu. Özel istihdam büroları 2018’i istihdam piyasası açısından temkinli bir yıl olarak nitelendiriyor ve 2019’da da bunun devam edeceğini öngörüyorlar. Pek çok şirkette işe alımlar durmuş vaziyette, genel olarak ‘bekle ve gör’ durumu hakim. Özel istihdam büroları 2019’da da bu havanın devam edeceğini, dönemsel işlerin artışa geçeceğini düşünüyorlar. Hatta bu dönemde outplacement (işten çıkarılan çalışana sunulan iş bulma, yeniden işe yerleştirme danışmanlığı) hizmetlerinin de arttığı dikkat çekiyor. Özel istihdam bürolarının yöneticilerine istihdam piyasasını sorduk.
#İstihdam60’ın üzerinde ülkede yılda 500 binin üzerinde adayı daimi olarak işe yerleştiren Adecco, Türkiye’de de yılda 5 binden fazla kişiyi işe yerleştiriyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen Adecco Group’un İtalya, Doğu Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Hindistan’da sorumlu üst düzey yöneticisi Sergio Picarelli’ye Avrupa’da istihdam piyasasını sorduk. Picarellli, en hareketli alanların bilişim, iletişim teknolojileri, mühendislik ve sağlık bakımı olduğunu söylüyor.
#AdeccoTÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı aralık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 619 bin kişi arttı. İstihdam piyasası 2018’e de hızlı başladı. Özellikle finans, ilaç, perakende ve eğitim sektörleri hareketli bir ilk çeyrek yaşadı. Özel istihdam büroları, yakalanan bu ivmenin ikinci çeyrekte daha da artmasını bekliyorlar.
#İstihdamTürkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, işverenlerle yapılan iş birliklerinin ve işverenlere verilen teşviklerin işçinin hakkını kimseye vermek anlamına gelmediğini belirterek, “İşverene yönelik yapılan tüm yatırımların, tüm atılımların, tüm iş birliklerinin ve tüm teşviklerin çok anlamlı ve önem ifade ettiğine inanıyoruz.” dedi.
#İşkurBilim kurgu değil, gerçek... Gelişmiş ekonomilerde fabrikalar uydu interneti ile birbirine bağlı, üretim uzaktan kontrol ediliyor, pek çok fabrika tamamen “karanlıkta” ya da yakında şalteri indirecek. Nesneler birbiriyle konuşuyor, hatalarından öğrenebilen insansı robotlar iş başı yapıyor. “Akıllı” üretim maliyetleri düşürüyor, ülkeleri daha rekabetçi yapıya kavuşturuyor. Dünya, dördüncü endüstri devrimi yaşıyor. Türkiye gelişmeyi nasıl izliyor, kendini nerede konumlandırıyor? İsviçre modeli, Türkiye için dikkate alınacak bir model olabilir mi?
#Yapay ZekaYaz aylarının bitmesiyle istihdam piyasası da hareketlenmeye başladı. Bu yıl istihdam açısından en hareketli sektörler otomotiv, bilişim, hızlı tüketim, perakende olurken en çok arananlar da her zaman olduğu gibi satış ve pazarlama kadroları oldu. Fakat bu yıl İK rolleri ve dijital roller de oldukça talep gördü. Hükümetin açıkladığı 1 milyonun üzerindeki istihdam artışı hedefinin de etkisiyle işe alım piyasası 2018’den umutlu.
#2018 İstihdam PiyasasıGeçiçi İş İlişkisi Kanunu çıktıktan sonra lisans alan ilk özel istihdam bürosu olan Adecco Group’un Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Tibet Eğrioğlu, “Kanunun çıktığı ülkelerde işsizlik oranı yüzde 2 düşüyor bu da Türkiye’de 500 bin kişi anlamına geliyor. Söz konusu 500 bin kişiyi bu sektör 5 yıl içerisinde işe yerleştirmeyi hedefliyor. Geçici iş ilişkisine en çok ihtiyaç duyan sektörler ise şu anki perspektiften bakıldığında tarım, turizm ve inşaat olarak gözüküyor” diyor.
#Geçici İş İlişkisiTürkiye’nin En Beğenilen Şirketleri araştırmasını bu yıl 16’ncı kez düzenleyen Capital dergisi, sıralamaya giren şirketlere ödüllerini dün gerçekleştirilen törenle verdi. Araştırma sonuçlarına göre geçtiğimiz yılın en beğenilen şirketi Koç Holding olurken, ikinci Arçelik ve üçüncü ise Unilever oldu.
#Gazetehaberleriİnsan kaynakları uzmanları işe alacakları adayları seçerken gazete ilanları ve online işe alım portallarının yanı sıra son yıllarda yoğun olarak sosyal medyayı da kullanıyor. En başta LinkedIn olmak üzere Twitter ve Facebook üzerinden hem işe alım yapıyor hem de işveren markalarını güçlendiriyorlar. Kimisi de bu kaynaklardan adayı hem referans kontrolü hem de kurum kültürüne uygunluğu açısından kontrol ediyor. Siz siz olun sosyal medyadaki paylaşımlarınıza bir de bu gözle bakın.
#Sosyal MedyaTürkiye’de geçen yıl sadece 13 bin kişiyi işe yerleştiren özel istihdam büroları, geçen hafta çıkan ‘geçici iş’e olanak tanıyan yasadan sonra işsizliğin yüzde 2 azalmasını bekliyorlar. Bu da 600 bin kişinin iş bulması veya kayıt altına alınması anlamına geliyor. Fakat bu rakamlara çok da hızlı erişilmeyecek gibi görünüyor, zira adaylar, ‘geçici işe’ mesafeli bakıyor.
#Geçici İş İlişkisi2015 yılı istihdam piyasası açısından durağan geçti. Siyasi ve ekonomik belirsizlikler sebebiyle pek çok şirket işe alım planlarını durdurdu, bekle ve gör politikası izledi. Fakat istihdam piyasası 2016’da hareketlenecek. Özel istihdam bürolarının verdiği bilgiye göre en çok işe alım yapacak sektörler finans, perakende, ilaç, enerji olarak sıralanırken en çok aranacaklar ise yine satışçılar, muhasebeciler ve mühendisler olacak.
#Satış ElemanıYaz dönemi, bayram tatilleri ve seçim dönemi derken istihdam piyasası son derece durgun bir süreçten geçiyor. Pek çok sektörde işe alımlar durdu, bazılarında ise işten çıkarmalar yapılıyor. İstihdam piyasındaki durgunluğun 1 Kasım seçimlerinden sonra düzelmesi bekleniyor.
Yaz dönemi, bayram tatilleri ve seçim dönemi derken istihdam piyasası son derece durgun bir süreçten geçiyor. Pek çok sektörde işe alımlar durdu, bazılarında ise işten çıkarmalar yapılıyor. İstihdam piyasındaki durgunluğun 1 Kasım seçimlerinden sonra düzelmesi bekleniyor.
#İstihdamBu yıl istihdam piyasının en hareketli sektörleri telekomünikasyon, bilişim, iletişim, perakende, sağlık, eğitim, enerji, gayrimenkul olurken, en çok aranan pozisyonlar ise her zaman olduğu gibi satış-pazarlama, bilişim uzmanları ve mühendisler oldu. Önde gelen insan kaynakları şirketlerinden Adecco, Manpower, HRM, Yenibiriş ve HILL Türkiye’ye 2014’ün en hareketli sektör ve meslekleri ile 2015’in en çok yıldızı parlayacak mesleklerini sorduk. İK profesyonelleri 2015’in de 2014’e benzer bir yıl olacağını, telekomünikasyon, enerji, perakende, sağlık sektörlerinin ön plana çıkacağını söylüyorlar. Ayrıca 2015’te teknoloji bilgisi olan sosyal medya uzmanları, dil bilen satış danışmanları, finansal kontrolörler, lojistik ve tedarik zinciri yöneticilerinin de yıldızı parlayacak.