Güncelleme Tarihi:
Bu yıl 4.000’in üzerine işe yerleştirme yapan Adecco, ağırlıklı olarak satış, pazarlama, finans, iş geliştirme, perakende-mağazacılık pozisyonları, çağrı merkezi, üretim elemanları, mühendislik ve yönetici asistanı pozisyonlarına eleman yerleştirdi. 2014’te telekomünikasyon, iletişim, bilişim sistemleri, savunma ve hava teknolojileri, eğitim gibi alanlarda hızlı bir ivme yaşandığını söyleyen Adecco Group Doğu Avrupa ve Türkiye Bölge Direktörü Tibet Eğrioğlu, özellikle yazılım mühendisliğinin çok ihtiyaç duyulan bir meslek olarak karşımıza çıktığına dikkat çekiyor. Eğrioğlu, Türkiye’de bilişim sektöründeki büyümenin yüzde 10’lara ulaşması sebebiyle bilişimcilere duyulan ihtiyacın da arttığını söylüyor. Bununla birlikte Türkiye’de havacılık sektöründeki gelişmeler bu sektördeki iş gücü ihtiyacını arttırdı.
Türkiye’de istihdam ihtiyacının artış gösterdiği bir başka alan ise son yıllarda olduğu gibi yine enerji sektörü oldu.
Eğrioğlu’na göre 2015 yılında yıldızı parlaması beklenen sektörlerin başında, yine bilişim ve bilgi teknolojileri geliyor: “IT proje yöneticiliği, SAP danışmanlığı, IT iş analistliği bilişim sektöründe revaçta olan pozisyonlar olmayı sürdürürken, iletişim ve sosyal medyanın gücü, firmaların bu alanlardaki ihtiyaçlarını ortaya çıkaracağından hem içerik hem de teknoloji bilgisi olan bu alanda uzmanlaşmış sosyal medya uzmanlarına da ciddi anlamda ihtiyaç olacak.
Finans sektöründe ise banka ve sigorta şirketlerinde hem şube teşkilatı hem de genel müdürlük departmanları için spesifik olarak deneyim kazanmış banka ve sigorta personeline ihtiyaç olacak. Bu alanların dışında genetik mühendisliği, kişisel gelişim danışmanlığı, perakende sektöründe yabancı dil bilen satış danışmanlığı pozisyonlarının yıldızı parlayacak.”
Kamu ve enerjide istihdam artışı olacak
Manpower’a göre 2014 genelinde istihdam oranları ve sektörlerdeki hareketlilik açısından en göze çarpan sektörler enerji ve perakende oldu. Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, bunun sebebinin artan enerji yatırımları ve kontrolsüz büyüyen perakende sektörü olduğunu söylüyor.
2014’te genel olarak en fazla talebin üst düzey yönetici, mühendis, tekniker, satış temsilcisi ve yöneticisi, bilişim uzmanı & operasyon destek personeli için olduğunu söyleyen Hatipoğlu, 2015’in de 2014 ile benzerlikler içeren bir yıl olacağını öngörüyor: “Yılın ilk 6 aylık döneminde ekonominin büyüyeceğini ve dolayısıyla istihdamın artacağını öngörüyoruz. İstihdam artışının özellikle kamu ve enerji sektöründe olmasını bekliyoruz. Ayrıca 2015 yılı ilk çeyreğinde üretim ve ilaç sektöründe de büyüme beklentileri göze çarpıyor. 2015 ikinci altı ayı için seçim sonrası oluşacak tablo daha net bir bilgi verecektir. Şu aşamada, hem ekonomide, hem de istihdam da kısa süreli de olsa bir yavaşlama olacağını öngörebiliriz.”
Finans departmanlarının önemi artacak
HRM Danışmanlık Ortağı Elif Ejdar Özel, gayrimenkul ve sağlık sektörlerinin 2014’te parlayan iki sektör olduğunu söylüyor: “Markalı konut ve AVM projelerinin hızla artmasıyla gayrimenkul satış ve danışmanlığı alanında daha nitelikli ve yetkin personel ihtiyacı ortaya çıktı. 2015’de bu sektör daha çok gelişecek ve buna paralel olarak daha yetkin üniversite mezunu, yabancı dil bilen satış uzmanlarına ihtiyaç duyulacak.”
Özel, 2015’te finans departmanlarının da daha çok ön plana çıkacağını söylüyor: “Artık birçok satış şirketinde satıştan çok brüt kârlılık önemli hale geldiği için finans departmanları gerçekten ön planda ve çok hızlı büyüdü. Finans departmanı içinde de birçok farklı iş kolu mevcut. Bütçe planlama ve finansal kontrolör pozisyonları en çok ihtiyaç duyulanlar içerisinde.
Bunların yanı sıra ülkemizde iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerçekleşen yeni düzenlemeler ile özellikle risk düzeyi yüksek olan sektörlerde iş sağlığı için nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulacak. İşe alımlarda artış olacak diğer alanlar ve meslekler, iş geliştirme, mobil yazılım geliştirme, stratejik planlama, işveren markası uzmanı ve sosyal medya analistleri.”
Lojistiğin önemi anlaşıldı
2014’te HILL Türkiye’nin projelerinde en çok ön plana çıkan pozisyonlar tedarik zinciri, operasyon ve lojistik rolleri oldu. HILL Türkiye Ülke Müdürü Hazar Candan Wilson bu durumu şöyle açıklıyor: “Sanki şirketler uzun yıllardır yeterince bu alana önem verememiş, diğer önceliklerden vakit bulamamış ve 2014’te bu alanın rekabette ne kadar büyük avantaj yarattığını keşfetmişler gibi. Ama satış, pazarlama, finans gibi yıldız meslekler arasında tedarik zinciri yönetimi, lojistik hep arka planda kaldığından bu alanda yetişmiş kişi bulmak çok kolay değil. Ben 2014’ün ardından lojistik ve tedarik zinciri yönetimini yıldızı parlayacak meslekler arasında görüyorum. Planlamanın bu kadar önemli olduğu dünyamızda, birçok büyük şirketin doğru planlama, optimizasyon ve doğru lojistik sistemleri ile rekabette büyük avantaj sağlayacağına inanıyorum. Bir noktada ürünü satmaktan bile daha önemli hale gelecek ürünü zamanında, doğru noktaya, doğru miktarda ulaştırmak. Diğer taraftan ise psikoloji bilimine dünyamızda her geçen gün daha da çok ihtiyaç duyulacağına inanıyorum. Diğer taraftan psikolojinin de önemi artacak.”
2014’te en çok eleman arayan sektörler: İNŞAAT, TURİZM VE PERAKENDE
Yenibiris.com verilerine göre, 2014’te, 2013’e göre aday arayışının arttığı sektörler turizm-otelcilik (geçen yıla göre yüzde 22 arttı), lojistik (yüzde 26), gayrimenkul (yüzde 21), medya (yüzde 18), restoran-yemek (yüzde 14), gıda (yüzde 11), hizmet (yüzde 10) ve perakende (yüzde 5) oldu. Yapı-inşaat ve bankacılık sektörleri 2013 ile neredeyse aynı kaldı. Diğer taraftan satış, her yıl en fazla aday aranan bölüm olma özelliğini koruyor. Satışın ardından ise muhasebe geliyor. Bu durum, bu yıl da değişmedi.
2014’te en çok iş ilanı verilen ilk 10 sektör:
Yapı-inşaat % 9.45
Turizm-otelcilik % 8.67
Perakendecilik-toptancılık % 8.49
Eğitim % 7.03
Üretim % 6.23
Sağlık-tıp % 5.19
Bilişim % 5.07
Tekstil % 4.90
Hizmet % 4.83
Gıda % 4.23
2014’te en çok iş ilanı verilen
ilk 10 iş alanı:
Satış-pazarlama % 12.80
Mali işler-finansman % 4.27
Mühendislik % 3.37
Eğitim-öğretim % 3.33
Üretim % 2.87
Yiyecek-içecek hizmetleri % 2.79
Müşteri ilişkileri-CRM % 2.21
Bilgi teknolojileri % 2.18
Sekreterya-ofis yönetimi % 2.18
Branş öğretmenliği % 2.03
2014’te en çok iş ilanı verilen
ilk 10 iş pozisyonu:
Satış danışmanı/temsilcisi % 16.83
Muhasebe elemanı % 9.33
Mağaza satış danışmanı % 5.61
Çağrı merkezi müşteri temsilcisi % 4.08
Kasiyer % 3.06
Garson % 2.19
İngilizce öğretmeni % 1.65
Sekreter % 1.62
Yönetici asistanı % 1.56
Makine mühendisi % 1.50