Güncelleme Tarihi:
Krize rağmen işe alım yapan sektörler: Servis, üretim, perakande, finans
En dinamik sektörler servis, perakende, üretim
Adecco Türkiye İK Direktörü Akgül Can Beyhan: Yaz dönemi, bayram tatilleri ve siyasi belirsizlik ortamı sebebiyle şirketler işe alımlarda temkinli hareket ediyorlar. Son aylarda işe alım dinamiklerinin en yüksek olduğu sektörler servis, perakende, üretim, inşaat, telekomünikasyon, lojistik, FMCG, medikal ve teknoloji sektörleri.
Yoğun işe alım yapılan pozisyonlar ise:
- Perakendede satışcılar
- Telekomünikasyonda mağaza satış personeli
- Bankacalıkta çağrı merkezi, gişe, stajyer pozisyonları
- IT ile ilgili teknik pozisyonlar
- Dijital medya / web content
- Otomotivde üretim elemanları
- Üretimdeki yardımcı mavi yaka operatörler (forklift operatörü, kaynakçı vb.)
Birçok sektör içinde önemli bir fonksiyon olan mali işler çatısı altında ise en ağırlıklı finansal kontrolör, analist, muhasebe müdürü ve finans müdürü pozisyonları için işe alımlar yapılıyor.
İşe alım az, işten çıkarma çok
HILL International Türkiye Ülke Müdürü Hazar Candan Wilson: Bankacılık, enerji, petrol ve gaz sektöründe yoğun olarak işten çıkarmalar yaşanıyor. İşe alım projeleri ise daha çok genel müdür seviyesinde. Özellikle Türkiye’de nispeten küçük operasyonları olan yabancı şirketler, üst yönetimde yeni arayışlar içindeler. Belki de önümüzdeki dönemde ülkemizde yaşanacak zorlukları görmeleri onları daha güçlü liderler ve yöneticiler arayışına itmiş olabilir. Ben de önümüzdeki günlerin ülkemiz ve ekonomimiz açısında oldukça zorlu geçeceğine inanıyorum.
Seçim sonrası bir düzelme söz konusu olabilir. En azında gerileme durabilir. Sonuçlara göre firma ve yatırımcıların kararları değişebilir. Ancak gerileme dursa bile etkilerinin 2016 boyunca hissedileceğini düşünüyorum.
Belirsizliğe rağmen satış ve iş geliştirmede işe alımlar var
OneWorldConsulting Danışmanı Hale Beyhan: Son aylarda işe alım anlamında bir durgunluk gözlemliyoruz. Bunu da son dönemde yaşadığımız siyasi ve ekonomik belirsizliklere bağlıyoruz. Bu belirsizlik ortamı, şirketlerin yatırım kararlarını bekletmelerine ya da yeniden gözden geçirmelerine neden oluyor. Bu belirsizlik ortamına rağmen, bazı firmalar büyümeye devam ediyor, özellikle satış, iş geliştirme, insan kaynakları gibi fonksiyonlar için işe alımlar yapıyorlar. Kasım ayındaki seçimler doğrultusunda aksiyon almayı bekleyen bazı firmalar işe alım süreçlerini şimdilik dondurmuş durumdalar.
Mühendislik, üretim finansta dinamizm artacak
HRM Kıdemli İK Danışmanı Zülal Çalışkan: Son aylarda Türkiye’nin içinde bulunduğu seçim ortamı, istihdamı olumsuz etkiledi. Önünü net göremeyen şirketler bazı açık pozisyonların doldurulmasını öteledi. Bir de bayram tatilleri ile yaz dönemi başlayınca, genel olarak hem ilanlarda hem de işe alımlarda hareketlilik oldukça azaldı.
Bununla beraber, içinde bulunduğumuz aylarda mühendislik, üretim, finans, ilaç, sağlık, bilişim teknolojileri ve perakende sektörlerinin genelinde eylül ayından itibaren dinamizmin artacağı öngörülüyor. Yılın ilk yarısında mühendislik, üretim alanında, otomotivde ve finans sektöründe geçmişe kıyasla durgunluk yaşandı. Finansta sektörünün işe alımlarında üst düzey pozisyonlarda hareketlilik azalırken, başlangıç seviyesindeki alımlar her zamanki gibi devam ediyor.
İş ilanlarında değişiklik olmadı
Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek: Yenibiris.com’un son 6 aylık dönemde iş ilanlarının oranlarında bu yıl bir değişiklik olmadı. Bu dönemde eleman arayışı aynı şekilde devam ediyor. Eleman arayışı artan (yüzde 10-20) sektörler arasında bilişim, çağrı merkezi, restoran-yemek, telekomünikasyon ve hızlı tüketim sayılabilir. Azalanlar ise turizm-otelcilik (azalsa da en çok eleman aranan 1. sektör), tekstil, yapı-inşaat (yine de en fazla iş ilanı verilen ilk 5 sektör arasında) medya ve otomotiv.
Bu dönemde en çok iş ilanı verilen ilk 5 sektör: Turizm-otelcilik, eğitim, üretim, perakende ve yapı-inşaat.
Bu dönemde en çok iş ilanı verilen ilk 5 iş alanı: Satış-pazarlama, eğitim-öğretim, müşteri ilişkileri/CRM, mali işler ve yiyecek-içecek hizmetleri.
Yaz hareketliydi eylülde yavaşlama var
Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu: Biz bu sene normalden farklı bir trend gözlemledik. Oldukça hareketli geçen bir yaz döneminin ardından, yavaşlayan bir eylül istihdam talebi ile karşı karşıyayız. Sanırım işveren ve yatırımcılarda koalisyon kurulacağına yönelik bir beklenti vardı ve erken seçim kararının alınması ile istihdam piyasaları yavaşladı.
İstihdama genel bakış araştırmamızın 2015 yılı 4. çeyrek raporuna göre, işverenler işe alımlarda yavaşlama beklemekle birlikte hâlâ iyimserliklerini koruyorlar. Rapora göre ülkedeki tüm bölge ve sektörlerdeki işverenler son çeyrekte işe alım planlasa da istihdam öngörüleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4 güç kaybediyor.
İkinci yarıyılda işsizlik artacak
Özellikle zor geçeceği düşünülen 2016 yılının ikinci çeyreğinde outplacement hizmeti talep edecek birçok firma olacağını öngördüklerini söyleyen HRM Kıdemli İK Danışmanı Zülal Çalışkan, “Çünkü uzun yıllardır olmadığı kadar durgun seyreden iş dünyasının bu süreci çok fazla zedelenmeden geçirmek için önlemler aldığı günlerdeyiz. Küçülme ve satınalma/birleşmeler devam edecek, bu durum da ikinci yarıyılda yaşanacak olan işsizliğin artmasına neden olacak” diyor.
Durgunluğa rağmen işe alım yapmaya devam eden sektörler de var. İnsan kaynakları uzmanlarına istihdam piyasasının durumunu ve işe alım açısından şu dönemde hareketli olan sektörleri de sorduk.