Böreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaAdana Arkeoloji Müzesi oldukça eski zamanlardan beri ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Müzede sergilenen eserlerin ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Yazımızda Adana Arkeoloji müzesi nerede, tarihçesi, eserleri, müze giriş ve ziyaret saatleri gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Adana Arkeoloji MüzesiAdana'da ünlü televizyoncu Cüneyt Özdemir'in canlı yayında konuğu olan Başkan Zeydan Karalar, Adanayı, lezzetlerini, festivallerini ve kentin güzelliklerini anlatarak, ciğer kebabının özelliklerinin ve sabah erken saatlerde yenmesinin nedeninin sorulması üzerine çeşitli tüyolar verdi. Başkan Zeydan Karalar, "Ciğerin sıcakta yenmesi pek tercih edilmez. O yüzden erken yenir. Ciğer dolaba girmeden doğranır ve pişirilir. Dolaba girerse lezzeti azalır. Ne çok pişirilir, ne kanlı bırakılır. Piştikten sonra lavaşın içinde kimyon atılarak ve sumaklı soğanla yenir" dedi.
#Adana Lezzet FestivaliKebap deyince akla ilk gelen şehirlerden biri olan Adana, sıcak oluşu ile de ünlü bir şehirdir. Adana özellikle gastronomi açısından ziyaret edilen bir şehir olsa da genel olarak gezilecek birçok yer barındırıyor. Adana gezilecek yerler nereler? Adana’nın ilçeleri nelerdir? Adana hangi bölgede bulunuyor? Bu soruların cevaplarına içerikte yer verdik.
#Adana İlçeleriAdana Arkeoloji Müzesi, Dünya Ankilozan Spondilit günü kapsamında oldukça anlamlı bir dans gösterisine ev sahipliği yaptı. UCB Pharma Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle hayata geçirilen “Hareket Özgürlüktür” projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte uzun yılladır tedavi gören AS hastaları, hayata yeniden başladıklarını ve ikinci baharlarını yaşadıklarını İkinci Bahar şarkısı eşliğinde dans ederek gösterdi. Ülkemizde çok bilinmemesine rağmen hastalığın her 200 kişiden 1’inde görüldüğünü söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Romatolog Prof. Dr. Süleyman Özbek de erken teşhis ve tedavi ile hastalığın kamburluk, kalıcı hareket kısıtlığı gibi sonuçlarının önüne geçilebileceğine dikkat çekti.
#Adana Arkeoloji Müzesi- Yaklaşık 270 arkeolojik sit alanı bulunan Adana'da kültür turizmini canlandıracak Anavarza, Magarsus, Aigeai antik kenti ile Tepebağ, Sirkeli, Misis ve Tatarlı höyük kazıları devam ediyor - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Kocapınar: "Ümit ediyorum bu kültür zenginlikleri Adana'nın ekonomisine daha fazla katkı sunacak ve turizme hizmet edecek"
Adana'nın Yumurtalık İlçesi'nde bir ev inşaatı için yapılan sondaj çalışması sırasında Yunan mitolojisinde geçen 'Aşk Tanrısı Eros'a ait 36 metrekarelik mozaik bulundu. Tarihi Ortaçağ'a kadar uzanan ve Antik Kilikya'nın en önemli liman kenti olan, ünlü kaşif Marko Polo'nun da iki kez ziyaret ettiği bilinen Yumurtalık'ta, Ayas Mahallesi'nde bir ev inşaatı için sondaj çalışması yapılırken tarihi kalıntılara ulaşıldı. Bunun üzerine, Adana Arkeoloji Müzesi'nden gelen arkeolaglar tarafından inşaat alanında çalışma başlatıldı. Arkeolog Oya Arslan'ın yönetiminde yapılan kazılarda Yunan mitolojisinde aşk, şehvet ve bereket tanrısı olarak bilinen Eros'un mozaiği bulundu. 36 metrekarelik mozaikte Eros'a ait 4 ayrı figür saptandı. Genç Roma dönemine ait olduğu sanılan mozaikte Eros'un gençliğinden yaşlılığına doğru tasvirler yer alıyor. Hasar gören orta bölümünde ise yılan başlı Medusa resmi olduğu sanılıyor. Arkeolog Oya Arslan, mozaiğin tarihi açından büyük önem taşıdığını söyledi. DHA
#HtvhaberMüzeyi ziyarete gelen vatandaşlar, en değerli eserlerin sergilendiği bahçede, personelin park ettiği araçlar yüzünden ziyaretini tamamlayamadan çıkmak zorunda kaldı. Müze bahçesinin otopark olarak kullanılmasına öfkelenen vatandaşlar, müze mi, otopark mı diye tepki gösterdi.Fuzuli Caddesi ile Turhan Cemal Beriker Bulvarı kavşağında bulunan Adana Arkeoloji Müzesi, 18-24 Mayıs günleri arasında yapılan Müzeler Haftası kutlamaları nedeniyle kapılarını ziyaretçilere açtı. Kapısında, kültürel mirasa sahip çıkılması çağrısında bulunulan afişlerin asıldığı Arkeoloji Müzesi'nin ziyaretçileri, içeri girdiklerinde ilginç bir manzarayla karşılaştı. Yanında bin araçlık kapalı otopark, önündeki caddede araç park alanı olmasına rağmen, personel otomobillerinin müze bahçesinde sıralandığını gören vatandaşlar şaşkınlık içinde kaldı. Otomobillerin arkasında kaldığı için sergilenen eserleri inceleme şansı bulamayan vatandaşlar, tepki göstererek salonu gezmeden ayrıldı. Fatih KARAÇALI-Ahmet ÖZMEN-DHA
#HtvhaberAdana'da traktörle tarlasını süren çiftçi Ahlat Gezer, tarihi mezarı ortaya çıkardı. Merkez Sarıçam İlçesi'ne bağlı Gökbuket Köyü'nde Orman Bölge Müdürlüğü'nden kiraladığı tarlayı süren Ahlat Gezer'in traktörü, aniden durdu. Traktörü yeniden çalıştıran Gezer'in pulluğuna takılan beton blok hareket ettiğinde, büyük bir delik açıldı. Deliği merak edip kontrol eden Ahlat Gezer, insan iskeletleriyle karşılaştı. Gezer durumu jandarmaya bildirdi. Gezer'in ihbarı üzerine tarlaya gelen jandarma ekibi, yaptığı incelemede, 170 santimetrelik alanlarda 3 bölümden oluşan mezar olduğunu belirledi. Adana Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nden çağrılan görevlilerce incelenen mezarın Roma-Bizans Dönemine ait olduğu saptandı. İskeletler, Müze Müdürlüğü görevlilerince koruma altına alınırken, mezar ve çevresinde kazı çalışması yapılabilmesi için Fatih KARAÇALI ADANA, (DHA)
#HtvhaberTürkiye’nin önemli kentlerinden biri olan Adana antik döneme de Klikya bölgesinin en önemli kentleri arasındaydı. Üranüs’ün oğlu Adanus’un kurduğu kentin adının da buradan geldiği düşünülüyor. Tarihi yapıları, çevresindeki antik kentler, yaylaları, sayfiye yerleri ile Adana, bir hafta sonunda rahatlıkla gezilebilir. Geziniz bittiğinde büyülenmiş gibi ayrılacaksınız.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, yerli turistler için bazı müze ve örenyerleri giriş ücretlerine 2004 yılı itibariyle zam yapmak yerine indirime gitti. Buna göre, daha önce 8 milyon liraya gezilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni yabancı turistler 10 milyon liraya, yerli turistler ise 3 milyon liraya gezecek.