Paylaş
Fotoğraf: Sude UÇAROĞLU - DHA
10 Heykeltıraş Adana Galeria’da buluştu. 9’u yabancı biri Türk sanatçı bir araya gelip ortaya müthiş eser çıkarıp Adana’ya bırakacaklar. Adana büyükşehir belediye ve Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi hocaları olmak üzere bu işin perde arkasında da birçok isim var.
Biz Özlem Kulak ile bir araya gelip hem bu sempozyumu hem de Adana Kent Estetiği hakkında konuştuk. Estetik deyince böyle bir işin içinde kadının yer alıyor olması bence büyük avantaj… Hem kadın gözüyle hem de kişisel olarak özlem Hanım heyecanlı ve de sürekli bir şeyler üretme çabasında.
Buyurun birlikte devam edelim…
Özlem Kulak kimdir biraz sizi tanıyalım?
1973 yılında Mersin’de doğdum. Selçuk Üniversitesi, Mimarlık Bölümü mezunuyum. Meslek Hayatıma ilk olarak özel sektörde başladım. 20 yıldır da belediyenin pek çok departmanında görev yapıyorum. 2004-2010 yılları arasında Adana Büyükşehir Belediyesinde İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı görevini yürüttüm. 2016 yılından itibaren yine Adana Büyükşehir Belediyesinde Kent Estetiği ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı görevinde bulunmaktayım. Evli ve bir genç delikanlı annesiyim.
Kent Estetiği ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı olarak neler yapıyorsunuz?
Kent Estetiği ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığına bağlı 3 farklı iş kolunda müdürlüklerimiz var.
Bunlardan; Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğümüz ile Adananın önemli lokasyonlarındaki kentsel dönüşüm işlerini yürütüyoruz. Göl Mahallesi, Köprülü Mahallesi, Sinanpaşa, 2000 evler, Fatih Mahallelerindeki dönüşüm projeleri aktif yürüttüğümüz kentsel dönüşüm alanlarımız. Kentsel dönüşüm işi çok meşakkatli bir süreçtir. Sahaya ininceye kadar evrak ve bürokratik anlamda pek çok hazırlık aşamalarından geçiyorsunuz. Dolayısıyla vatandaşa dokununcaya kadar insanlar verilen uğraşı fark etmiyor. Ne zaman ki sahaya inip inşaata başlıyorsunuz, o zaman yapılan emek ve hizmet ortaya çıkıyor. Biz de evrak üzerindeki uzun soluklu bir çalışmadan sonra inşallah en kısa zamanda kentsel dönüşüm alanlarımızda sahaya inip, şehircilik adına güzel çalışmalar gerçekleştireceğiz.
KUDEB Şube Müdürlüğümüz ile de; Şehrin Tarihi değerlerini, korumaya ve Höyük alanlarında ise gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Mesela Tepebağ Höyük kazısını, Adana Arkeoloji Müzesi Başkanlığında birlikte yürütüyoruz. Pek çok Tescilli yapının projesini ve restorasyonunu yapıp şehrimize kazandırıyoruz. Etüd Proje ve Kentsel Tasarım Şube Müdürlüğümüz ile de; Kentin estetik kaygılarını ve beklentilerini gideren çalışmalar yürütüyoruz. Bu çerçevede Adana’da Sanatseverlerin ilgisini çeken ve belediyemizce üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Adana Taş heykel Sempozyumunu düzenledik.
İnsanların 3 yıldır düzenlenen bu organizasyona ilgi alakası nasıl?
İlgi ve alaka gayet iyi. Ama Duyuru ve tanıtımımızı biraz daha geniş kitlelere yönelik yapabilirsek daha da artacağını düşünüyorum. Bu da sizlerin sayesinde olacaktır. Üniversitemizin Güzel Sanatlar Bölümünün değerli hocaları ve öğrencileri bizleri hiç yalnız bırakmıyorlar. Peyzaj mimarlığı odası ve Peyzaj bölümünün öğrencileri sempozyumu ziyaret ettiler Mimarlar odası yönetim kurulu ve üyeleriyle birlikte ziyaretimize geldiler. Bireysel ziyaretler zaten sürekli oluyor. Bazı okulların öğrenci grupları ilgi gösteriyor.
Etkinlik ne zamana kadar devam edecek?
9 Hazirana kadar bu alanda devam edecek. Biz sizin sayenizde de bu etkinliğimizi bütün sanatseverlere duyurmuş olalım. Emeği mutlaka yerinde görsünler ki sanatın değeri daha çok anlaşılsın.
Yapılacak heykeller şehrin belirli yerlerine koyulacakmış. Belli mi adresleri?
Nokta atışı olarak henüz yerleri belli değil. Ancak bu hususta da bir yer belirleme çalışması yapıyoruz. Ağırlıklı olarak şehrimizde oluşmuş parkların içerisinde sergilemeyi düşünüyoruz. Bazı kavşaklarda bunun için uygun olabilir. Fakat bize bir takım önerilerde geliyor. Eserler dağınık olarak parklara yerleştirmek yerine 1 tane heykel parkı yapın ve ziyaretçiler geldiklerinde bütün eserleri bir arada görebilsin deniliyor. Mutlaka ulus parkına konulması gerekli o parkın hafızası buna müsait diyenler var. Bütün bu önerileri dikkate alacağız. Ama sonuç olarak açık alanlarda bütün eserler Adanalı sanatseverler için sergilenecek.
Bundan sonraki süreçte ne gibi projeleriniz var?
Öncelikle Uluslararası Taş Heykel Sempozyumunu geleneksel hale getirmeyi ve mümkünse Belediye olarak her yıl yapabilmeyi düşünüyoruz. Umuyoruz ki Çukurova Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Bölümünün değerli hocalarının desteği ile bu işi sürekli hale getireceğiz. Ayrıca sempozyum dışında da, şehrimizin belirli noktalarında yine heykel, rölyef gibi görsel çalışmalarımız olacak.
Ayrıca Belediyemiz bünyesinde, Daire Başkanlığımız koordinatörlüğünde Kent Estetiği Kurulunu oluşturduk. Bu kurul Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odasının ve Kent konseyinin temsilcilerinden, Belediye Meclisimizden ve İlçe Belediyelerin Temsilcilerinden oluşan geniş katılımlı bir estetik kurulu olup, güzel çalışmalar yürütmekte. Kaldırım düzenleme kriterleri ve Kent Mobilyalarının standartlaşması yönünde çalışmalar yapmaktayız. KUDEB Şube Müdürlüğü olarak ta; projesini hazırladığımız tescilli yapıların restorasyonunu tamamlayarak Mutfak Müzesi, Kent Müzesi, Adana evi ve El Sanatları Müzesi olarak şehrimize kazandıracağız.
Adana halkı kent estetiği adına sizce neler istiyor?
Aslında bu soruyu ben size bizden ne bekliyorsunuz diye sormak isterim. (Gülüyor) Ama bizim Halkımızdan aldığımız mesajlarda öncelikle şehrimizin heykel gibi görsel nesnelere ihtiyacı olduğunu anladık ve bu ihtiyacı giderme yönünde çalışıyoruz. Özellikle insanlar, gölün ve nehrin Adanalılarla buluşturulmasını ve Adanalının yüzünün suya dönük olmasını istiyor. Tabi bu hususta pek çok birime hatta Belediyemizin dışındaki kamu kurumlarına da çok görev düşüyor. Biz bu talebi dikkate alan çalışmalar yapacağız. En büyük beklenti de kaldırım işgallerinin disipline edilmesi, tabela ve reklam kirliliğinin azaltılması. Bu konuda da ilan reklam yönetmeliğinin yeniden revize edilmesi yönünde çalışmalar yürütüyoruz.
Sizce Adana’da daha ne gibi sanatsal işler yapmak lazım?
Adana’da eserlerin sergilendiği Sanat Galerisi adı altında tek mekân 75. Yıl sanat galerisidir. Bu sanatsever bir şehir için yetersiz geliyor. Bu hususta yeni bir sanat galesi yapılabilir. Biz Kültür Daire Başkanlığımızla birlikte75. Yıl Sanat Galerisinin bodrum katını da bu amaçla projelendirip restorasyonunu yapıp, sanat galerisi olarak şehrimize kazandırmayı düşünüyoruz. Tabi bu ihtiyaç başka alanlarda da sayısı arttırılarak giderilebilir.
Adanalının bu sanatsal işlere merakı, ilgisi nasıl?
Adana Edebiyat, Sinema, Tiyatro ve daha pek çok alanda değerli sanatçılar yetiştirmiş bereketli bir şehir. Bu potansiyeldeki bir şehirde sanatsever de epey mevcuttur. Ama bizim amacımız daha çok kitlelere ulaşıp sanatı her kesime sevdirebilmek ve sanatsever bir nesil yetiştirilebilmesine imkân sağlamak olmalıdır. Bunun için de çocuklarımızın sanata ilgisini arttıran eserlerin ve etkinliklerin şehrimizde sayısını arttırmalıyız.
Mesela gençlere yönelik çalışmalarınız var mı?
Doğrudan genç kitle hedefli bir çalışmamız olmadı aslında ama biz bu heykel sempozyumuna okulların ilgisini çekebilmek için, Milli Eğitim Müdürlüğümüzle görüşmeler yaparak ilgi duyan okulların öğrencilerinin gruplar halinde sempozyum alanına ziyaretlerini sağlamaya çalıştık. Bu sene gerçekleştiremedik fakat bundan sonra yapmayı düşündüğümüz heykel sempozyumunda, öğrencilere workshoplar şeklinde uygulamalı etkinlikler düzenleyerek sempozyumu daha da zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Belediye olarak Adana’ya bir tema park kazandırarak, bu parkın içerisinde mutlaka gençlere ve çocuklara yönelik aktivite ve eğlence alanlarına yer vermeyi düşünüyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Biz bütün bu çalışmaları Katılımcı ve Paylaşımcı bir yaklaşımla başta Belediye Başkanımız olmak üzere Büyükşehir Belediyesi ekibiyle birlikte gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. Bu hususta Çukurova Üniversitemizin ilgili birimleriyle ve sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli iş birliği içerisindeyiz. Bundan sonraki bütün çalışmalarımızda da şehrin bütün kullanıcılarının, dinamiklerinin taleplerine, isteklerine, destek ve işbirliğine ihtiyacımız olacaktır. Bu şehir hepimizin birlikte güzelleştirelim diyorum.
Paylaş