Onları her gün gördüğümüz ve kullandığımız düşünülürse, ellerimiz biraz kızardığında bunu fark etmemiz zor olabilir. Ancak ellerimiz bazen sağlığımız hakkında ve işlerin tam olarak planlandığı gibi gitmediğine dair bize ince ipuçları veriyor.
#El SağlığıAKUT inme tedavisinde en önemli unsur zaman... Zira erken müdahale hem hayat kurtarıyor hem de felç gibi sorunların önüne geçiyor. “Akut inmeye ne kadar erken müdahale edilirse tedavi sonuçları da o kadar yüz güldürücü olur” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kamil Tülüce, bu nedenle kişinin kendisi veya yakınlarının akut inme geçirdiğini düşündüğü veya anladığı anda inme tedavisi yapabilecek kapasitedeki bir hastaneye hızlıca ulaşması gerektiğini söyledi.İşte Tülüce’nin hayat kurtaran tavsiyeleri:
#1İsrail-Gazze krizinde bugün bir ay geride kalırken BM’ye bağlı 18 kuruluş ve sivil toplum örgütü yayınladıkları ‘acil insani ateşkes’ çağrısıyla İsrail’i Gazze’de sürdürdüğü insanlık dışı saldırılarını sonlandırmaya çağırdı. Açıklamada “30 gün oldu, yeter artık” ifadesi kullanıldı.
#İsrailDepremlerde göz yaralanmalarının çoğu ya düşen nesnelerden, ya göçük altına sıkışmaktan ya da kaçarken yüksekten atlamaktan kaynaklanır. Yaralanmalar genellikle tek gözde gerçekleşmekle birlikte 2 göz de etkilenebilmektedir. Künt veya kesikli göz yaralanmaları, gözün kornea (şeffaf) tabakasında ülser gelişmesi, gözün mikrop kapması (konjonktivit), göz içi kanamalar ve göz iltihaplanmaları depremde sık karşılaşılan göz problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çift görme ve göze yabancı cisim kaçmasına da sıkça rastlanmaktadır. Çift görmenin nedeni kafa travmalarına bağlı sinir felçleridir.
#Depremlerde Göz YaralanmalarıDünya tarihinin en büyük depremlerinden birisi ile sarsılan Türkiye için seferber olmuş durumda. Türkiye'deki deprem mağdurlarına destek amacıyla dünyanın dört bir yanından yardım gelmeye devam ediyor. AB'den yapılan açıklamada Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla şimdiye kadar ki en büyük arama-kurtarma operasyonunun yürütüldüğü belirtildi.
#TürkiyeDünya tarihinin en büyük depremlerinden birisi ile sarsılan Türkiye için seferber olmuş durumda. Türkiye'deki deprem mağdurlarına destek amacıyla dünyanın dört bir yanından yardım gelmeye devam ediyor. AB'den yapılan açıklamada Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla şimdiye kadar ki en büyük arama-kurtarma operasyonunun yürütüldüğü belirtildi.
#DepremCuma günü, yani 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ydü. Bu konuda mücadele veren derneklere destek olmaya, sosyal medyada mesajlarını yaymaya çalışıyoruz ama sokakta bir şiddet olayıyla karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiğini biliyor muyuz?
#Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele GünüHer gün haberlerde onlarcasını gördüğümüz, erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlar yaşadıkları dehşetin yanı sıra bir de yardım isterkenki süreçte mağdur olabiliyorlar. Oysa şiddet gören biriyle ilk temas edenin nasıl davrandığı şiddetin tekrarlanmaması için çok önemli. Bu alanda çalışan iki sivil toplum kuruluşuyla görüştük ve şiddete maruz bırakılanların haklarını, onlara nasıl davranılması gerektiğini sorduk.
#Mor Çatı Kadın Sığınağı VakfıDünya bir süredir koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmaya ve hayatın normal akışına dönmüşken dünyanın çeşitli yerlerinden vaka artışı haberleri gelmeye başladı ve önümüzde kış aylarında salgının yeniden patlak verebileceği uyarıları yapıldı. Bu uyarılar içinde en korkutucularından biri ise bir DSÖ yetkilisinden geldi…
#Uzun CovidKoronavirüs son dönemde Omicron varyantı ile gündemde. Önceki versiyonlara göre daha bulaşıcı olan Omicron'un yayılması ile koronavirüste görülen semptomlar da değişiyor. Salgın konusunda ABD'nin en yetkili kurumu olarak gösterilen ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) Omicron'un 'acil' semptomunu açıkladı.
#OmicronKonjenital bozukluklar kalıtımsal olabilir veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ve bunların çocuğun sağlığı ve gelişimi üzerindeki etkileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Peki, konjenital tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Konjenital Nedir?Zeytin bir ağacın meyvesidir. Özellikle mükemmel sağlıklı yağ, vitamin ve antioksidan kaynağı olarak bilinmektedir. Pek çok yönden sağlıklı olan zeytin genellikle acılığından dolayı taze yenmemektedir. Genel olarak zeytinler sertleştirilir, ferment edilir ve sıkıştırılarak yağı elde edilmektedir. Faka bazı kişilerin vücudu zeytine alerjik reaksiyon göstermektedir. Peki zeytin alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Zeytin alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#Zeytin AlerjisiZehirlenmenin zehrin vücuda giriş yollarına göre sindirim, solunum, deri olmak üzere üç yolla meydana gelebileceğini belirten lk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl; zehirlenme durumunda bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, soğuk terleme, renkte solukluk, bilinç bulanıklığı, şok, havale, baş dönmesi, solunum güçlüğü, siyanoz, göğüs ağrısı, çarpıntı ve kalp durması yaşanabileceğini söyledi.
#ZehirlenmePandemi döneminde evlerde kullanımı yoğunlaşan temizlik maddeleri, 0-6 yaş grubu çocuklarda zehirlenme vakalarını arttırdı. Özellikle çamaşır suyu, deterjan ve el dezenfektanları kullanımının yoğunlaşması, başta çocuklar olmak üzere yaşlılar ve diğer aile bireyleri için zehirlenme riski taşırken İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl deterjanların çoğunda çok miktarda fosfat ve klor bulunduğunu ve bu nedenle bulaşıkların iyice durulanması gerektiğini söyledi.
#Öğr. Gör. Özlem KaragölKoronavirüs önlemleri kapsamında trafik, kasko, konut ve işyeri sigortalarında yüzde 25’e varan oranlarda indirim uygulayan sigorta şirketleri, taksit ödeme sayılarını da 12 aya kadar uzattı. Salgın döneminde primini ödeyemeyen vatandaşın poliçeleri de iptal edilmiyor.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını tüm insanları endişelendirdiği gibi anne adaylarının da tedirgin olmasına yol açtı. Doğum için gün sayan pek çok hamilelerin aklına bazı sorular takılıyor. Bu soruların yanıtlarını Perinatolog, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Batukan verdi, hamilelerin koronavirüsle nasıl mücadele etmesi gerektiğine ilişkin öneriler paylaştı.
#Hamileİran'da yeni tip Corona Virüsten (Kovid-19) koruduğu söylentileri üzerine kullandıkları sahte içki nedeniyle zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 255'e çıktı. Alkol zehirlenmesi nedeniyle en çok ölümün yaşandığı Fars eyaletindeki can kayıpları, eyalette Corona Virüsten hayatını kaybedenlerin sayısını aştı.
#İranHayatta değer verdiğimiz varlıklar artıkça onları korumak için sigorta yaptırma ihtiyacı hissediyoruz. Bu değerleri bir de çok çalışarak zor edinmişsek sigorta yaptırmak vazgeçilmez bir unsur haline geliyor. Biz de sebeplerini 10 madde halinde sıralayalım istedik.
#SigortaAvian İnfluenza (Kuş gribi, Tavuk Vebası, Bird Flu) insanlarda grip etkeni olarak gözlenen influenza virüslerinden A tipinin neden olduğu, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır. Peki Avian İnfluenza (Kuş Gribi) hastalığının belirtileri nelerdir?
#Kus GribiBaş ağrısı en sık görülen ağrı nedenidir. Hemen herkes baş ağrısı tecrübesi yaşar. Herhangi bir yılda çoğu insan en az bir kez baş ağrısı çeker. Ancak bazı ağrı sinyalleri var ki bu durumda beklemeden acil tıbbi yardım alınmalıdır. Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz, konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Baş Ağrısı