Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde (KRV) 2024/2025 öğretim yılı başladı. Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi M. Gamze Bozgöz, bu vesileyle yaklaşık 2.5 milyon öğrenciye başarılı bir yıl dileğinde bulundu. Eyaletteki Türkiye kökenli öğrencilerin sayısının yaklaşık 250 bin olduğunu belirten Bozgöz, özellikle Türkçe derslerine katılımın önemine dikkati çekti.
#AlmanyaLGS merkezi sınav puanıyla öğrenci alan yabancı özel okullarda serbest kayıt döneminin sona ermesiyle, tercih süreci de tamamlanmış oldu. Özel okulların pek çoğu, geçen yıla göre 4 katı bulan fiyat artışlarına ve 1 milyon TL’ye varan yıllık eğitim ücretlerine rağmen kontenjanlarını doldurdu.
#LGSLiselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınavı puanıyla öğrenci alan özel okullarda ikinci kayıt günü için süre doldu, böylece ilk kayıt dönemi de sona ermiş oldu. İlk gün asil listede yer alan öğrencilerin kayıt işlemleri tamamlanırken ikinci gün kayıtlar yedek listedekilerin işlemleriyle devam etti. Velilerin ana gündem maddesi ise ücretlerdeki 4 katı bulan artışlardı. Şimdi sırada ikinci ön kayıt ve kesin kayıt dönemleri var.
#LGSTürkiye’deki üniversitelere daha nitelikli ve fazla sayıda uluslararası öğrenci çekmek amacıyla 6 dilde düzenlenen Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (YÖS) 52 ülkede 78 merkezde gerçekleştirilecek. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 18 Mayıs’ta gerçekleştirilecek YÖS’e başvurular 1-18 Mart’ta yapılacak.
#YÖKAlmanya’daki Türk toplumunun eğitimine verilen önemi vurgulamak için ve özellikle lise düzeyinde eğitime ilgiyi teşvik etmek amacıyla, lise eğitimini tamamlayan ve üniversiteye yerleşen öğrencilerden not ortalaması yüksek olanlar, Eğitim Ataşeliği’nin Berlin Büyükelçiliği’nde düzenlediği bir törenle ödüllendirildi.
#AlmanyaAlmanya’da Gymnasium olarak adlandırılan lise eğitiminin son yılında ‘Abitur’ sınavlarını yazan öğrenciler, geleneksel olarak ‘Abiball’ adıyla mezuniyet eğlencesi düzenliyor. Berlin’de, hafta sonu yapılan mezuniyet eğlencesinde ise 17 yaşındaki bir kız öğrenci yaşamını yitirdi.
#ROSA Luxemburg LisesiAlmanya’da lise bitirme sınavı olarak bilinen ‘Abitur’ sonrası ‘üniversite’ ile ‘meslek eğitimi’ arasındaki tercihte bocalayan gençlere ışık tutması amacıyla geçen hafta başladığımız ‘Eğitim Dosyası’nın bu haftaki bölümünde, üçüncü bir yoldan bahsedeceğiz: Duales Studium. Türkçesi, ‘ikili eğitim sistemi’ olarak biliniyor. Aslına bakarsanız ‘Duales Studium’ seçeneği, üniversite ile meslek eğitimini birleştiren, iki seçeneği de bünyesinde barındıran üçüncü bir eğitim ve öğrenim imkânı sunuyor. Öğrenciler, üniversitede veya meslek yüksekokulunda lisans eğitimi alırken, bunun yanı sıra bir şirkette meslek eğitimi görüyor.
#Almanya'da EğitimAlmanya’nın Erlangen kentinde yaşayan ve Albert-Schweitzer-Gymnasium 10 sınıfta okuyan 15 yaşındaki Efe Berk Gökkuş, matematik ve fizik olimpiyatlarında başarılı dereceler alması nedeniyle Nürnberg-Erlangen Friedrich-Alexandar Üniversitesi’nin fizik bölümüne kabul edildi.
#AlmanyaAlmanya’nın Erlangen kentinde yaşayan ve Albert-Schweitzer-Gymnasium 10. sınıfta okuyan 15 yaşındaki Efe Berk Gökkuş, matematik ve fizik olimpiyatlarında başarılı dereceler alması nedeniyle Nürnberg-Erlangen Friedrich-Alexandar Üniversitesi’nin fizik bölümüne kabul edildi.
#AlmanyaAlmanya’nın Bielefeld kentindeki liselerde Türkçe dersinin kaldırılması üzerine harekete geçen veliler Nermin Toker, Cemile Acar ve Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV) KRV Başkan Yardımcısı Necla Marangoz, kararlı bir mücadele vererek Türkçe dersinin yeniden verilmesini sağladılar. Necla Marangoz, velilere seslenerek, “Türkçemize sahip çıkalım. Asla vazgeçmeyelim” dedi.
#AVRUPADAN HABERBielefeld’de değişik liselerde okuyan 45 Türk öğrenci, başvuru yaptıkları halde Türkçe dersine katılamıyor. Öğrenciler, Türkçe öğretmeni olmadığı gerekçesiyle İtalyanca ve İspanyolca derslerine yönlendirildi. Veli Girişimi sözcüsü Necla Marangoz, “8 aydır Türkçenin ders olarak okutulması, çocuklarımızın lise bitirme sınavlarında başarılı olmaları için uğraşıyoruz. Yetkililer soruna çözüm bulmak yerine bizi oyalıyorlar. Bu haksızlığa bir an önce son verilmelidir” dedi.
#BielefeldYükseköğretim Kurulu (YÖK) yurt dışından öğrenci kabulünde standartlaşmayı sağlamak üzere başlattığı ‘Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’ (TR-YÖS) ilk kez 29 Ocak’ta yapılacak. Türkiye’ye daha fazla uluslararası öğrenci çekmek için uygulanacak TR-YÖS, Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 6 dilde gerçekleştirilecek.
#ÖSYMAlmanya’nın Hessen eyaletinde 3 yıldır Bilim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı gibi önemli bir görevi üstlenen Ayşe Asar ile konuştuk. Asar, “Türkiye kökenli olarak daha fazla birlikte hareket etmemiz ve ihtiyaçlarımızı daha görünür şekilde ifade etmemiz gerekiyor. Türk, Kürt, Alevi, Sünni olmamız fark etmiyor. Tek sesle konuşmazsak, sesimiz duyulmayacaktır. Kulüp, dernek ve parti üyeleri olarak her yerde bulunmalıyız. Toplumumuzun gelişmesinde söz sahibi olmanın tek yolu budur” diyor.
#Ayşe AsarAlmanya’daki Türk toplumunun eğitimine verilen önemi vurgulamak için ve özellikle ‘Gymnasium’ düzeyinde eğitime ilgiyi teşvik etmek amacıyla, 2020-2021 eğitim öğretim yılında okullarından en yüksek notlarla mezun olan öğrencilere ödül verildi.
#BerlinAlmanya’nın Schweinfurt kentinde yaşayan Alman Eğitim Sistemi Uzmanı (Pedegog) Halil Cesur, velilere seslenerek “Çocuklarınıza iyi bir gelecek sağlamak istiyorsanız yakından ilgilenin, öğretmenleriyle empati kurun, kötü örnekler vermeyin, çocukların okul hayatına dahil olup ve sahip çıkın” dedi.
#SchweinfurtTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMB) Dilekçe Komisyonu, 4 günlük Almanya temasları kapsamında Köln ve Düsseldorf’tan sonra Essen Başkonsolosluğu’nda, uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri eşliğinde ‘Eğitim ve Türkçe’ başlıklı bir oturuma katıldı.
#Almanya-TürkiyeAlmanya’da yaşayan 27 başarılı Türk göçmenin hikâyelerini anlatan ‘Almanya Nasıl Vatan Oldu?’ kitabı Türkçeye çevrildi. Kitabın yazarı, eski Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu “İnsanları mülteci ve göçmen olarak ülkeye almak yeterli değil; eğitmek ve uyum sağlamaları için sosyal programlar ve istihdam kaçınılmaz” diyor.
#Almanya Nasıl Vatan Oldu?Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ukrayna’daki savaştan kaçıp yurda dönen öğrencilerin yatay geçiş ve özel öğrencilik haklarıyla ilgili ayrıntıları açıkladı. Gerekli şartları sağlayanların yatay geçiş yapabileceği, şartları sağlamayanların ise özel öğrenci statüsüyle öğrenim hayatlarına devam edebilecekleriyle ilgili karar 9 Mart 2022 tarihinde duyurulmuştu.
#UkraynaGeçen yıl ekim ayında Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Müsteşarı olarak göreve başlayan Gonca Türkeli Dehnert, yeni görevi, çalışmaları ve Kuzey Ren Vestfalya ile ilgili izlenimlerini Hürriyet’e anlattı. Almanya’nın herkese yükselmek için fırsatlar sunduğunu belirten Türkeli Dehnert, “Bazen dolambaçlı bir şekilde ancak temelde tüm kapılar göçmen kökenli gençlere açık. Fırsatları yakalayın, bu ülkenin size ihtiyacı var” dedi.
#AlmanyaZamanlar konusu her dili öğrenirken konuşabilmenin temel konusunu oluşturmaktadır. İnsanlar hangi dilde konuşursa konuşsun geniş zaman, şimdiki zaman, gelecek zaman ve daha nicesi şeklinde cümleler kurmaktadır. Almanca dilinde de diğer dillerde olduğu gibi zamanlar konusu önemlidir. Sayılar, aylar, haftalar, alfabe gibi temel konuları öğrendikten sonra seviyeye uygun şekilde zamanlar konusuna geçilir. Almanca dilinde zamanlar konusunu örnek cümlelerle birlikte derledik.